2012. február 19., vasárnap

After Eight brutálcsokitorta

.


-->
Az ember minden egyes napjában van öröm és harag, fájdalom és élvezet, sötétség és világosság, növekedés és hanyatlás. Minden pillanatba bele van vésve a természet nagy alkotása - ne utasítsd vissza és ne ellenkezz a dolgok kozmikus rendjével.

(Ueshiba Morihei O-sensei)




After Eight rajongó vagyok. Egyszerűen imádom. No és a brutál tömény édességeket szeretem. Ha már édesség, legyen is édes! Tudom, sokan kedvelik azokat a "nem is édes" desszerteket, amitől az ember bűntudata az ajtónk kívül marad és még csak nem is dörömböl. Oké, biztosan finik ezek a típusú sütik is, de ha már bűnözünk, csináljuk azt is maradéktalanul, nem? :) Ebből a csokitortából 1 vékony, pici szelet is elég. És ha ezt én mondom, nyugodtan el is hihetitek. Figyelem, csak elkötelezett csokoládérajongóknak és csak azoknak, akik szereti a fogkrémet tortában is!

Hozzávalók a 15 centis kicsi tortaformához:
15 dkg liszt,
7 dkg hűtőhideg vaj,
1 csipet só,
1 tojás sárgája,
3 evőkanál hideg víz.
A krémhez:
3 dl tejszín,
20 dkg fehér csokoládé,
20 dkg étcsokoládé,
5 csepp Aromax borsmenta illóolaj.
A tálaláshoz tejszínhab.
Plusz tojásfehérje a kenéshez,
üveggyöngy vagy bab vagy lencse vagy rizs
a vaksütéshez,
alufólia és sütőpapír.

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Robotgépbe tettem a lisztet, a sót, a kockázott hideg vajat és morzsásra kevertem a késes aprítóval. Majd hozzáadtam a tojás sárgáját és a vizet és addig kevertettem a géppel, míg összeállt a tészta. Ez pár másodperc.
A tortaformát körberajzoltam sütőpapíron és kivágtam a kört. A tésztát lisztezett deszkán olyan nagyságúra nyújtottam, hogy bőven túlérjen a formán, mert viszonylag magas peremet kellett hagynom a krémnek. Kivajaztam a formát, aztán a sodrófára feltekertem a tésztát, és a forma fölött tekertem ki. Így könnyedén a helyére került a tészta. Eligazgattam, aztán beletettem a sütőpapírt. Az oldalára körben alufóliacsíkot tettem úgy, hogy bőven takarta belül a torta oldalát, nehogy sütés közben leleffenjen, ráhajoljon a tortaforma aljára. Üveggyöngyöket szórtam a sütőpapírra, aztán betettem sülni 10-15 percre. Üveggyöngy helyett lehet használni szárazbabot vagy rizst, bármit, ami lenyomja a tésztát.
Negyedóra múltán kivettem a sütőből, leszedtem róla  afóliát, kivettem a gyöngyöket és a papírt. Visszatettem sülni még körülbelül 25-30 percre. Mikor kivettem a kész tésztát, alul és 2-3 centi magasan az oldalát kikentem a tojásfehérjével. Így nem ázik el a tészta.
Míg sült a torta, elkészítettem a krémeket. Forrásig felmelegítettem a tejszínt, majd elfeleztem. Az egyikbe apróra darabolt fehércsoki, a másikba étcsoki került. Addig kevergettem, míg teljesen krémesre olvadtak a csokik. A fehércsokisba tettem a borsmenta olajat.
A krémeket a formába csorgattam és csak úgy nagyjából villával elkevertem. Szépen szelni úgy lehet, hogy jól behűtjük a tortát és forrásban lévő vízbe mártott késsel szeleteljük. De nekem így is tetszik... ;)


Figyelem! Csakis 100%-os, tiszta növényi, igazi illóolajat használhatunk!!! Az olcsó, párologtatókba való műolajak nem használhatók! Az Aromax márkájú olajakat bármely fitotékában vagy Rossmannban megvehetjük. És még egy figyelem! Illóolajat tisztán, önmagában tilos lenyelni!!! Csak külsőleg alkalmazhatók! Kivétel, ha nagy zsírtartalmú anyagba kerül és minimálisat használunk belőle. Fürdővízbe is csak tejszínbe vagy mézbe keverve kerülhet, mert megégeti a bőrt, annyira erős.
Ha normál méretű formában készítenénk,vagyis tizennyolcasban, szerintem ahhoz is elegendőek ezek a mennyiségek, csak akkor laposabb torta lesz az eredmény. Talán a liszthez lehet hozzátenni és 20 dkg-ból készíteni, 10 dkg vajjal, 4 evőkanál vízzel, 1 tojássárgájával.
Az én tésztámban van egy kevés darált dió és porcukor is, mert múlkorában diós metéltet ettünk, és maradt 4 dekányi dió-cukor keverékem, ezt beledolgoztam a tésztába.
Én egyébként 7 csepp olajjal készítettem, de így tényleg brutál mentás lett - mondjuk nekem így ízlik, de aki nem akarja nagyon mentásra készíteni, tegyen csak 5 csepp illóolajat a krémbe.
Ha van türelmünk kivárni, hogy kissé hűljenek a krémek, és sűrűbben folyóssá váljanak, szebb márványmintát kapunk. És ha mégtöbb türelmünk van, készíthetjük két rétegűre is. Meg kell várni, hogy a fehércsokis krém megszilárduljon, csak ezután ráönteni óvatosan a kissé már langyosra hűlt, és nem csurgósan folyó étcsokikrémet. Így csíkos lesz a tortánk.
Ha pedig valaki nem kedveli a fogkrémet tortában, hagyja ki a mentaolajat. Akkor is brutál finom csokitorta lesz a végeredmény. Sőt. Az ízesítések változatos világa tárul fel, mert bármivel megbolondíthatjuk a csokikrémet. Csilivel, rózsaborssal, narancshéjjal, , rózsaolajjal, stb.... és stb... és stb... :)
Tejszínhabbal tálaljuk. Nagyon finom a ropogós tészta és a tömény csokiláva kontrasztja. Asszem ma megsütöttem a kedvenc csokitortámat. :)

15 megjegyzés:

Mági írta...

Annyira gyönyörű, annyira ünnepi és persze a fotó remek. Én is szeretem az After Eight-et.Hihetetlen ötlet.
Boldog csokievés után, szép hetet!

duende írta...

Köszönöm szépen Mági! :)
Szívesen megkínálnálak, ha közelebb lennél! Még van belőle... :)

Neked is szép hetet!

Judyt írta...

Uhhh... hát igen, ez a csináljuk rendesen kategóriás csokitorta :P Nálam az a baj,hogy nem állok meg egy vékony szeletnél...úgyhogy ilyen tortát max ajándékba vagy nagy társaságba szabad csinálnom. És menta helyett a narancsra szavazok ;)

trinity írta...

Szégyen-gyalázat, úgy emlékeztem, te ezt nem szereted:( Hiába na, öregszem:D Szóval, jelentkezem egy nem túl vékony szeletre, mint szintén rajongó!
A forróvizes kenyeret pedig szintén vittem, köszi és puszi!

Dina írta...

Igen, igen és igen, most, rögtön, azonnal! :)) After Eight bolond vagyok, simán jöhet! :))

duende írta...

Judyt: Igen, az a kategória. :)) Naranccsal is isteni szerintem! :)


Trinity: Még van belőle. :) Küldöm!
Neked is puszi Trin! :)


Dina: :)) Jó hogy nem vagyok egyedül fogkrémes torta ügyileg. :)

Padparadsa írta...

Ez tényleg brutál! JÖHET!! :)

Barbi konyhája írta...

Én imádom a fogkrémet a csokiba, az egyik nagy kedvencem!!! Csodás látvány, mint itt minden! Az ilyen finomságot nem szabad vendégekre pazarolni, mindet a Családnak kell megenni! ;DD

Tálaló írta...

Ezek a képek...

Hát szabad így kínozni az ember lányát,aki naívan bekukucskál a konyhád ajtaján???
Hogy fogok én most aludni?

N.D. írta...

nyam, csokiláva, jó, ez tetszik. Mondjuk a fogkrémes csoki nem jön be nekem, de ez a félig folyós csokimassza elindította a nyálműködésem. Most olvastam, ha valaki sok édeset kíván, akkor króm és vanádium hiányban szenved, szóval mégsem vagyok csokifüggő...

duende írta...

:))) Úgy érzékelem, Lányok, Ti is szeretitek a brutálcsokis sütiket! :))

trinity írta...

Jól érzed:DDDDDDD

Anikó írta...

Hmmmm, nagyon jól néz ki, nekem persze a menthol nélkül:-))))

Unknown írta...

De jó! Én nem nagyon szeretem de Anyukám igen. Kipróbálom neki. Már nagyon kerestem ilyen illó olajat sütibe nem tudtam hogy Rossmanben is lehet kapni.

duende írta...

Anikó: :)

Vikvi: én ott vettem. Sokféle Aromaxos olajuk van. A DM-ben kaphatók is jók, azok is 100-os tiszta növényi olajak, a márkanév most nem jut eszembe. De az Aromax a legjobb.