2012. február 29., szerda

Szecsuáni csirke (most csak zöldségből)

.
Ha a negatív energiát pozitív gátolja, akkor minden lény virágozni kezd.
Ha a pozitív energia visszatér a negatívba, akkor minden lény békés. A
virágzás gyarapodás, a béke boldogság, a boldogság rend.
Amikor a lényeket a negatív rombolja, akkor a pozitív hátrahúzódik. Ha
a negatív jár elöl, akkor hitvány emberek hatalomra tesznek szert, a
megvilágosodottak pedig menekülnek a veszély elől. Ilyen a Természet Útja.
Ha pozitív energia serénykedik, akkor a tízezer lény békés és rátalál
önmagára.

                                                                                                                                                                                (Wen-Ce: Lao-Ce utolsó tanításai)





Tálalónál láttam még januárban (Ő meg Citromhabnál látta), akkor el is készítettem magamnak ebédre. De annyira éhes voltam, hogy elfelejtettem lefotózni. Ma megint megcsináltam, mert ideális ebéd, ha egyedül vagyok. Párom egyáltalán nem eszi az ázsiai konyhát, én sem kedvelem. Azért néha rákívánok, mert volt egy időszak az életemben, mikor Pesten dolgoztam és a közelben csak kínai büfé volt. Szóval valamennyire azért szocializálódtam erre a konyhára is. És a wokot mindezek mellett is szeretem használni. Mert pillanatok alatt elkészül benne minden. Ráadásul a húsok szaftosak és porhanyósak lesznek benne, a zöldségek is nagyon hamar puhulnak és megőrzik jó ízüket. Lehet hogy kitalálom a fúziós magyar konyhát wokban főzésre hangoltan... :)
Egyébként ez a szecsuáni csirke egyszerűsége ellenére nagyon finom. És tényleg a "csak dobjuk össze" kategória, mert rizsfőzéssel együtt cakumpakk 25-30 perc alatt készen is van.

Hozzávalók 4 főre:
1 egész csirkemell csont és bőr nélkül,
2 evőkanál olaj (nálam dió és napraforgó keveréke),
2 kisebb sárgarépa (25-30 dkg),
3 közepes vöröshagyma (30 dkg),
1-2 csilipaprika vagy csilipehely,
2 evőkanál étkezési keményítő,
3-4 evőkanál szójaszósz,
só, pici cukor.

Először elkészítettem a rizst és míg az főtt, hozzáláttam a ragunak is. A csirkemelleket felkockázzuk, megszórjuk a keményítővel és elkeverjük. A sárgarépát hosszúkás csíkokra vagy szeletekre vágjuk, a hagymát nem túl vékony félkarikákra, a fokhagymát apró kockákra. A jól felhevített wokba olajat öntünk, mikor az is felforrósodott, kevergetve átpirítjuk a húsdarabokat. Majd a hagymát és répát is hozzátesszük. Fűszerezzük szójaszósszal, pici sóval, csilivel és átpirítjuk annyira, hogy a répa félig megpuhuljon. Végül kevés vizet is adunk hozzá és egy lehelletnyi cukrot ha szükséges az ízek kiegyenlítése miatt.
Rizzsel tálaljuk. A rizst kínai módra főztem: hosszúszemű faját választottam. A fazékban (amiben főni fog) többször váltott hideg vízben átmostam, úgy hogy a kezemmel átmorzsolgattam a vízben a rizst kissé minden vízfrissítés alkalmával. Addig öntögettem le róla a vizet és engedtem rá a frisset, míg egészen tiszta víz maradt rajta. Ezzel a módszerrel a keményítő eltávozik róla, így nem lesz ragacsos. Dupla mennyiségű vízbe tettem föl egy kevés sóval - bár a kínaiak asszem nem sózzák. Fedőt tettem rá és kis lángon főztem. Nem kevergettem. Addig hagytam a tűzön, míg már csak fél centinyi víz maradt a rizs tetején (ez olyan tíz perc főzést jelent), ekkor lezártam a lángot és hagytam fedő alatt, míg elkészült a mellévaló. Rizsből személyenként 12 dkg-ot számolhatunk.



Nem hiszem hogy ez eredeti szecsuáni lenne, de finom és egyszerű. Akit érdekel a kínai konyha, itt a Terebess oldalán találhat még jó kis recepteket.
Az én ragumba most csak zöldség került: hagyma, fokhagyma, káposzta, sárgarépa, zöldborsó. Így hús nélkül is tökéletes volt.

11 megjegyzés:

Tálaló írta...

Megint fantasztikus képeket készítettél:))
Még szerencse,hogy holnap épp ez lesz az ebédünk(nem vicc,pedig én mindig kitalálom hétvégén a következő heti menüt)különben beleharapnék a monitorba.
Igaz nálunk lesz benne husi is.

duende írta...

Köszönöm! Most már erősebbek a fények szerencsére. Vége a téli szürkeségnek. :)

Nagyon fini volt most is, köszönöm a receipét! :)

Tálaló írta...

Óóó,én köszönöm,hogy főzöl tőlem:))

Igen,egyre hosszabbak,világosabbak a napok.Végre.
A fejléced pedig gyönyörűséges,tavaszillatú:))

duende írta...

Köszi szépen. az előbb azt hittem, nem tudom rendesen megcsinálni, egy időre eltűnt a méretezés a szerkesztésből...
A konyhaasztalom dísze, a vajtartóból nől éppen kifelé. :))

Mági írta...

Ó Duende, gyönyörű lett a fejléc, meg természetesen a bejegyzés képei, mint mindig.
Jó éjt.

Anikó írta...

Én is csak pár ételt bírok a kínaiból enni, pl. a levesüket imádom.
A wokot én is a zöldségek vajban párolására használom leginkább, vagy fűszeres csirkemellkockák lepirítására.
A fejléced gyönyörű tavaszias, és végre az idő is kezd-kezdeget.
Nálunk kedden egész nap szakadt a hó, szürreálisan téli nap volt, szerda reggel semmi hó, eltünt, sütött a nap, tavaszias légáramlatok, később iszonyú szélvihar volt egész nap.
Látom jó kis időjárás jelentést adtam:-))))Szép napot neked:-))))

duende írta...

Köszi szépen Mági! :) Neked pedig szép reggelt és napot! :)


Anikó: az tényleg jó! :)
Köszi szépen, éppen sütött a nap, mikor fotóztam.
Nálunk detto ilyen szélsőséges az időjárás, meg is visel rendesen, mert érzékeny vagyok mind a hideg, mind a melegfrontra. Olyan vagyok lassan, mint egy időjós béka. :))

N.D. írta...

Vass Albert ezt a jelenséget gyönyörűen mondja el: a téli napforduló után minden nap, a Nap egy jóakaratnyival többet van fenn. Minden nap egy jóakaratnyival!!! Fantasztikus!!

duende írta...

N.D.: tényleg szép és találó! :)

Citromhab írta...

Nálunk nagyon gyakran készül szecsuáni csirke, mert pikk-pakk kész van és szeretjük a kínai konyhát.
Nagyon ízlésesen tálaltad, a fotó pedig gyönyörű!!

duende írta...

Köszi szépen Citromhab! A receptet is, tényleg nagyon finom! :)