2012. június 5., kedd

Vers és prósza



Három hete volt városunkban a XVIII. Egerszeg Fesztivál. Egy hetes rendezvénysorozat volt, ezek sorában kapott helyet a XVIII. Göcseji Prószafesztivál is.
Minden évben kiírnak valamilyen különleges feladatot is a versenyzőknek - idén először a kihívás szellemi volt, "Vers és pósza" címmel. Versben kellett megénekelni tehát e táj jellegzetes ételét. Mindez játékos tisztelgés volt Arany János előtt, aki idén hunyt el 130 esztendeje.  
A műveket a fesztiválbonyolító Keresztury ÁMK és a  Pannon Írók Társasága közösen bírálta el.
És tádááám.... A győztes az egyik sógorom lett! Szerintem remek költeményt írt, bár halottátok volna saját előadásában! Mire szavalata végére ért, potyogtak a könnyeink a nevetéstől. :) Nekem nagyon tetszik. Megkértem írja le nekem, mert még sehol nem jelent meg írásban. 
A fődíj egyébként egy görögországi nyaralás volt. Már csomagolnak... :)
Íme a költemény!


ARANY PRÓSZA

Ég a napmelegtől a Dísz tér betonja,
Tikkadt prószasütők epekednek rajta.
Nincs egy hűvös kisfröccs, mely enyhítené szomjuk,
Nincs egy jó üveg sör, melynek nyakát fogjuk?
     Sátor hűvösében értékel a zsűri,
Ott a nagy meleget igen könnyen tűri.
Hej, pedig szívesen sütnék ők a prószát,
Könnyítvén ezzel a versenyzők dolgát.

Ösztövér emberek, hórihorgas népek,
Kezükben serpenyő, bele prószát mérnek.
Serceg az olaj is, ahogy sül a prósza,
Sárgul, barnul közbe’, hisz ez a dolga.
     Büfénél a nézők szomjasan vedelnek,
A jó étel szagával háborúra kelnek.
De fröccsöt nem hoznak szomjas versenyzőknek,
Akik csak epednek, miközben vesződnek.

Ki a legjobb prószás, ki lesz itt a bajnok?
Kinek nevét zengi majdan minden dalnok?
Ezt most még nem tudni, ítél majd a zsűri,
Ki most a mosolyát ajka mögül szűri.
     És ez nem is fontos, hisz győztes mindenki,
Ha prószát eszik, nem veszíthet senki.
Nem húzom az időt, látom, már mind esztek.
Fogyjon hát a prósza! ÉLJEN EGERSZEG!

Andics Tibor színművész verse, Arany János után szabadon 


 (kép innen)

A prósza most még nagyon aktuális, az utolsó darab régi krumplikat felhasználhatjuk hozzá. Íme pár recept:
medvehagymás prószatekercs (újhagyma zöld szárával is működik a recept)
Prószasütésre és evésre fel! :)

5 megjegyzés:

Anikó írta...

A vers szenzációs a receptjeid nemkülönben:-)))))

duende írta...

:)) Ugye? Nekem is nagyon tetszik. Főleg ahogy Tibi előadta... :)

Névtelen írta...

Szia! Gratulálok a sógorodnak, megérdemelte a díjat. A videó is szuper. Mi ugyebár ismerjük minden szegletét kedves városunknak, de mégis mennyire más így látni, nézni...
Prósza...nyammm, rég volt nálunk - köszi az ötletet (ihletet :) már tudom mi lesz holnap a vacsi.
Úgy próbáltad a vékony szeletekre vágott csirkemellet, vagy egyéb klopfolt sertést, hogy sütés nélkül, csak fűszerezve mártod a masszába? Kanállal kicsit rá lehet(ajánlatos ) segíteni. Igaz, így bő olajban kell sütni, de néhanapján belefér. Hajaz a mátrai borzaskára, de abba úgy tudom tojást is tesznek.
Szép estét Neked!
Judit

N.D. írta...

:)

duende írta...

Kedves Judit, átadom neki a gratulációdat! :)
Igen szoktam prószában sült husit is csinálni, azt is nagyon szeretjük.
És szívesen, nálunk is ez lesz a sorsa annak a pár szem maradék régi krumplinak. :)
És köszönöm!


N.D.: :))