A gluténérzékenységben van jó is. Például olyan terményeket is megeszem,
amiket azelőtt nem nagyon használtam a főzéshez. Ilyen például a
hajdina. Egyszer már próbálkoztam vele, de borzasztónak találtam az
ízét. Viszont legutóbb a bioboltos hölgy felvilágított, hogy talán
azért, mert a pirított hajdinát kóstolhattam és azt ő is utálja.
Úgyhogy vettem világosat és ez ízlik. Sokkal semlegesebb, simább
aromájú, mint a sötét változata.
Ez egy igazi nyárelő leves. Készíthetitek újkrumplival, friss vargányával vagy más erdei gombával (szegfűgombával, galambicával, erdőszéli csiperkével, bimbós pöffeteggel), újhagymával és újfokhagymával, friss zöldfűszerekkel.
0,5 kg újburgonya
20 dkg mángold
2 félmarék szárított vargánya vagy 20 dkg friss vargánya
10 dkg füstölt szalonna
2 félmarék hajdina
1 közepes fej vöröshagyma (vagy egy csokor újhagyma)
6 gerezd fokhagyma (vagy egy szál újfokhagyma)
3 evőkanál hidegen sajtolt repceolaj
só és frissen őrölt bors
zöldfűszer tetszés szerint: tárkony, kakukkfű, kapor, majoránna, szurokfű, petrezselyemzöld (az én levesemben citromos kakukkfű és tárkony van)
tejföl (a tálaláskor kínáljuk a leveshez)
A kis kockákra vágott hagymákat és a pörcre vágott szalonnát az olajon kevés sóval pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a hadinát, a felszeletelt vargányát, kisebb kockákra vagy karikákra vágott újkrumplit és öntsük fel 3 liter hideg vízzel. Sózzuk és borsozzuk. Amikor már a burgonya majdnem megfőtt, adjuk bele a középső nagy erétől megszabadított, kockákra vágott mángoldot is, és a tetszés szerinti zöldfűszereket is. Főzzük még 3-5 percig. Tejföllel, illetve kevés citromlével vagy fehérborecettel kínáljuk.
Tipp: ha nem juttok mángoldhoz, nyugodtan helyettesítsétek spenótlevelekkel.
4 megjegyzés:
Szia Kedves,
a hajdinát először kb egy percre lobogó forró vízbe teszem, azt leöntöm, ezzel megy ki a nem túl jó / keserű íze. Utána leszűröd és tovább készíted /főzöd, ahogy szeretnéd, lehet belőle bármi, akármi :-)Puszillak!
Szia Ildikó!
Köszi a tippet! :) Puszillak én is! :)
Csorog a nyálam. Mondjuk a hajdinát nem szeretem, de kipróbálom bulgurral, hogy a reform gabonáknál maradjak.
:) Azzal is isteni lesz, imádom a bulgurt én is. Képzeld, ez a világos hajdina viszont nekem ízlik, pedig a sötéttel ki lehetne kergetni a világból. :)) A bioboltos nő azt mondta a sötétre, hogy görényízű. Egyetértettem, bár nem tudom, milyen íze van a görénynek, de olyannak képzelem, mint a sötét hadináé. (Nekem még a római kömény és a korianderzöld is görényízű, jáj, azokat is utálom. Pedig a magyar és az édesköményért megveszek, annyira imádom, és a koriandernek a magját is imádom, rengeteget használom, de a zöldje... fúj. Érdekesek az ízek... ízlések.)
Megjegyzés küldése