A frittátában azt szeretem, hogy nem csak frissen-forrón jó, mint a
rántotta vagy habart tojás, hanem langyosan vagy kihűlve is. Sőt.
Szerintem langyosan a legfinomabb. Azt is szeretem benne, hogy míg a
rántottához, omletthez, lágy- vagy tükörtojáshoz muszáj kenyeret enni,
addig a frittata tökéletes kenyér nélkül is - mondjuk fejes vagy
paradicsom salátával.
Akkor érdemes készíteni, ha többen vagyunk rá, én most 10 tojásból csináltam és öten bőségesen jóllaktunk vele.
A frittatához az a jó, ha van olyan teflonos serpenyőnk, vagy egy úgynevezett "szeletsütönk", ami fém nyelű vagy fülű, mert sütőbe is kell tenni. Nekem egy jó nagy van, 28 cm átmérőjű.
Elkészítése: négy olyan 15-20 cm-es cukkinit karikáztam föl, vaj és kevés olaj keverékén sóval, borssal pirosra sütöttem. Mikor majdnem készen volt, egy újhagymát is hozzákarikáztam, és annak puhulásáig sütöttem a cukkinikkel együtt. Közben 15 dkg trappistát (a parmezánom épp elfogyott, de így is isteni volt) kisebb kockákra vágtam, a tojásokat kevés tejjel, sóval felvertem, ebbe jöttek a sajtkockák is. Mindezt ráöntöttem a sült cukkinikre, és betettem a sütőbe 180 fokra a serpenyőt, míg szép pirosasra megsült a tojáslepény teteje.
Vastag ronggyal megfogva a serpenyőt kivettem a sütőből, és átcsúsztattam egy nagy pizzástányérra a kész frittatát.
A frittatában az is jó, hogy bármilyen kallódó zöldséget, sajtokat, szalámikat, kolbászvégeket és szalonnadarabokat bele lehet varázsolni, aztán a jóízűen evő társaságnak azt lehet mondani, mikor dicsérik, hogy igen, pont így van a recept. 🙂 Vagyis a frittata egy tökéletes maradékmentő falatoznivaló is amellett, hogy könnyű, finom, és hamar elkészül. Igazi jó kánikulaétel.
4 megjegyzés:
A mai vacsora ihletét... ezennel előírtad nekem. Köszi. Szép napot! Joli
Szivi :)) Neked is nagyon szép napot kívánok! :)
Friss salátáim már fogyaszthatók: rukkola és zsázsa, ezek lesznek a holnapi frittata zöldségei. És füstölt sajt. A'sszem jó lesz:))
Abban biztos vagyok! :)) Imádoma ruccolát, csak megjegyzem... :)
Megjegyzés küldése