Az öreg néha, mintegy véletlenül, ott hagyott egy-egy üszőt vagy
egy bikát valamelyik szegény rokon háza előtt. Szokta mondogatni nekem: -
Az ételnek más szerepe is van, nemcsak az, hogy áthalad a testeden. Az
ennivalóban szellemek rejtőznek, figyelik a sorsát. Ha fösvény vagy, a
szellem eltávozik, gondolván, „ez a mocsok olyan zsugori, hogy itt
hagyom". De ha megosztod az ennivalódat másokkal, ez a jó szellem mindig
veled marad. - Engem úgy neveltek, hogy az étel szent. Előre látom azt a
napot, amikor majd semmi mást nem kell már adnotok nekünk, csak
kapszulákat, amikben ennivaló helyett valamiféle vegyszerek és
vitaminok lesznek, és a misszionáriusok arra fognak inteni, hogy
kezünket a tányér fölött összekulcsolva így fohászkodjunk: - Mennybéli
Atyánk, áldd meg a mi mindennapi pirulánkat. - De örülök, hogy én ezt
már nem fogom látni!
(Sánta Őz, sziú indián sámán)
Ha valami gyors ebédre vagy vacsorára vágyom, akkor a tojás mindig jó ötlet. Persze reggelire is, de én sosem reggelizem. Ezt a marokkói tükörtojást már régen kinéztem kedvenc szakácskönyvemből, a Casa Moro-ból. Ma eljött az ideje mert elpiacoztam a délelőttöt.
A casa moros recept kissé módosult, mert római köményt ír hozzá és én azt nem szeretem. Helyette a magyar konyhában használatos köménymagot használtam, mer' azt meg nagyon szeresssem. És még igazi kerti paradicsomból készítettem, az idei szezon utolsó utáni darabjait hoztam el a piacról. De tökéletes a hámozott paradicsomkonzerv is hozzá.
Hozzávalók 2 főre:
1 doboz hámozott paradicsom (400 gr),
4 tojás,
2-3 szál újhagyma zöldjével együtt vagy 1 közepes salotta hagyma,
2 gerezd fokhagyma (én fokhagymás olívaolajjal készítettem, házilag gyártottam),
1/2 mokkáskanál római kömény (én rendes köménnyel csináltam),
fél csokor petrezselyemzöld vagy korianderzöld,
4 evőkanál olívaolaj,
só,
frissen őrölt bors,
csilipehely vagy por ízlés szerint és
ha dobozos paradicsomból készítjük akkor egy csipet cukor is kerülhet bele, ha nagyon savanykás lenne a paradicsom.
Az olívaolajon kevés sóval üvegesre sütjük az apróra kockázott (vagy karikázott) hagymákat, hozzáadjuk a mozsárban porrá tört köménymagot, az apró kockákra vágott paradicsomokat, sózzuk-borsozzuk (cukrozzuk ha szükséges) és hagyjuk összerotyogni az egészet. Mikor kissé elsülte a levét, négy kis fészket csinálunk a paradicsomos alapban és ezekbe ütjük a tojásokat. Addig sütjük, míg a fehér rész megszilárdul. Közben a fehér részt kissé mozgathatjuk a szószban, hogy teljesen átsüljön és kissé el is keveredjen. Aprított petrezselyemmel (vagy korianderzölddel) megszórva azonnal tálaljuk. Isteni.
Ez az étel az egész Közel-keleten népszerű, és sokszor fogyasztott étel.
Ez az étel az egész Közel-keleten népszerű, és sokszor fogyasztott étel.