Egy tavalyi recept, és kár lenne, ha a feledés homályába veszne. Merthogy közeleg a bodzaszezon. :)
Hozzávalók 3 rúdhoz:
- 12 réteslap
- 5-10 dkg olvasztott vaj
- 9 dkg búzadara
- 6 dl tej
- 2 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- vanília (vagy rúdból vagy esszencia)
- csipet só
- 6 tányér bodzavirág
- 15 dkg cukor
- 2 dl víz
- 1 citrom leve
- 3 tányér bodzavirág
Először
elkészítettem a szirupot. A cukrot a vízzel és citrom
levével sziruppá főztem, aztán félretettem hűlni, s mikor már épp csak langyos volt, belekevertem a levágott bodzavirágokat is.
A
búzadarát elkevertem kevés tejben, hozzáadtam a felvert tojásokat is, a
cukrot is, és mikor sima volt, felöntöttem a maradék tejjel is.
Beletettem 3 tányér bodzának az ollóval levágott virágait is. Lassú
tűzön főzni kezdtem, és mikor besűrűsödött, le is vettem a tűzről. Ne
főzzük túl és nagy lángon, és ne forraljuk fel, mert nem rántottát szeretnénk készíteni. Félretettem
hűlni, de előbb még a maradék 3 tányér bodzáról is levágtam a virágokat
és a krémbe kevertem.
Begyújtottam a sütőt.
A
réteslapokat egyenként megkentem olvasztott vajjal. Egy rúdhoz 4 lapot
használtam. Mikor a 4 lap egymáson volt, az egyik oldalára csíkban tettem a krémből,
a széleken hagytam 2-2 cm-nyi üres helyet. Ezt ráhajtottam a
töltelékre, majd feltekertem rúdba. Szilikonos sütőpapírral bélelt
tepsire tettem. A másik 2 rúddal is így jártam el. Végül mindhárom rúd
tetejét is megkentem az olvasztott vajjal. Sütőbe tettem olyan 170
fokra, és 15-20 perc alatt készre sütöttem.
Mikor kissé kihűlt, ferdén felszeltem, és a tányérokon megcsorgattam a sziruppal. Díszítésként még szórtam rá bodzavirágot.
Egészen, nagyonnagyon bodzás. :)
Készíthetitek baklavaként is ugyanezzel a töltelékkel, de akkor én megszórnám hántolt, durvára vágott mandulával is a rétegeket.
Készíthetitek baklavaként is ugyanezzel a töltelékkel, de akkor én megszórnám hántolt, durvára vágott mandulával is a rétegeket.