2009. május 16., szombat

Szivárvány

3

Ma csináltam az ablakból. Gyönyörű volt!
A szivárvány valamiért mindig lenyűgöz...
És még egy kedvenc kis barátom is rákerült a képre. Egy varjú.




Kívánjatok valamit! A szivárvány szerencsét hoz. :)

3

2009. május 15., péntek

Tepertőkrém




Hozzávalók:

  • 25 dkg tepertőkrém
  • 5 db főtt tojás
  • jó sok frissen őrölt vagy tört bors
  • 1 teáskanálnyi Erős Pista vagy Édes Anna vagy Piros Arany
  • 2-3 teáskanálnyi mustár (ízlés szerint)
  • 1/2 fej vöröshagyma (közepes méretű)


A tojásokat keményre főzzük, majd lehűtjük és tojásvágóval egyszer hosszában, egyszer keresztben elvágjuk. A tepertőkrémet tálba tesszük, a kockázott tojást is hozzáadjuk. Ízesítjük mustárral, paprikakrémmel, nagyon apróra kockázott vöröshagymával és jó sok őrölt borssal. Ha szükséges, sózzuk is. Elkeverjük és hagyjuk állni 20 percig.

Bodzaszörp és bodzaec(s)et

Vannak kedvenc növényeim, virágaim. Ezek egyike a bodza. Varázslatos növénynek tartom, és az illatát soha nem tudnám megunni, ahogyan az ízét sem... Bizonyára nem véletlenül, hiszen a kelta fa-horoszkóp szerint a jegyem, vagy fám a bodza. Amúgy a boszorkányok fájának is tartották. Úgy hitték, ezek a „rossz” fehérnépek a fát etették, itatták, így e növénytől nyerték erejüket. Az angolok pedig nem engedték bevinni a házba, mert szerintük ezek a rontó vasorrúak képesek voltak bodzává változni, és a szegény halandóhoz, és háza népéhez ily módon közel kerülni...
Hát, rám is rám sütötték már párszor a boszorkányságot. Vajon miért?!
No de mindezen pletykák mellett, kétségtelen érdemeket szerzett a népi gyógyászat terén is. Érdemes tehát most szárításra is gyűjteni a virágját, mert ősszel-télen nagyon jól jöhet... Ugyanis lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál. A növény éteri energiája hűtő és harmonizáló, ezért csökkenti a lázat, méregtelenítő és vértisztító hatású: fekete bodza virág - hársfa virág keverékként, 1:1 arányban. Elkészítése: 2 teáskanál szárítmányból 2 dl forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk , amit 5 perc állás után leszűrünk. Ebből napjában többször is fogyaszthatunk. Szívgyengítő hatása miatt idős emberek csak alkalmanként, meghűlés esetén fogyasszák.



Mivel még idén nem sikerült eljutnom egy árva bodzabokorig sem, előástam a gépről a régi bodzaszörpös képeimet. A recept meg megvan, mindig így készítem.
Az idén lehet hogy módosítok, de arról akkor lesz úgyis új bejegyzés is. Ez a bodzaszörp sokáig eláll, én egész télen ezt szoktam iszogatni.

Hozzávalók:
5 liter víz,
20-25 tenyérnyi bodzavirág,
1 egész citrom felszelve,
2-3 kg cukor,
3-5 dkg citromsav (ízlés szerint),
1/2 mokkáskanálnyi szalicil.

A bodzavirágokat kirázogatom, hogy ne legyen benne bogárka. Aztán virággal lefelé egy nagy lábosba teszem az 5 liter vízbe, a felszelt citromkarikákkal együtt. Egy teljes napig állni hagyom, majd leszűröm. Nem szabad tovább, mert beleromlik a virág.



Szűrés után hozzákeverem a cukrot, citromsavat, a citromokat is belenyomkodom. Ekkor megkóstolom. Ha kell még bele cukor vagy citromsav, pótolom. A cukor mennyisége csak annyiban befolyásoló tényező, hogy a többcukrosat nem kell annyira higítani, töményebb szörp lesz a végeredmény. Én általában sok cukorral készítem, hogy "szörpösebb" legyen, mert sokat szoktam eltenni, egész télen is kitart általában. Szalicilt is teszek bele, egy nagyon keveset. Egy újabb napig állni hagyom, hogy teljesen elkeveredjen minden, majd jól kitisztított üvegekbe töltöm. Néha, ha olyan helyen járunk, ahol akácvirág is nyílik (fehér!!! a lilát nem szabad használni csak a fehéret), akkor azt is szoktam tenni bele. Nagyon jó illata lesz tőle a szörpnek.




A bodzából készíthetünk salátákra ecetet is. Akár ajándékként is adható, ha van otthon szép kis formás üvegcsénk. A módszer egyszerű: borecetben pár hétig sötét helyen áztatjuk a bodzát (jó sokat), majd átszűrjük egy szép kis üvegbe. Hogy látványosabb legyen, egy virágot is tegyünk bele.


Még hogy boszorkány... Én?! :))

2009. május 14., csütörtök

Kapros túrós lustarétes




Kaporszezon van. Ilyenkor én kaprot kaporral. Nagyon szeretem. Mint ahogy ezt a végtelenségig variálható lustarétest is. Készítettem már meggyesen, és diósan. Ez most kapros túrós lett, és édes.

Hozzávalók:
20 dkg liszt,
40 dkg túró,
1 nagy csokor kapor,
12 dkg porcukor,
1 csapott teáskanál sütőpor,
1 csipetnyi só,
12 dkg vaj,
2 tojás,
1 és 1/2 dl tej vagy tejszín.

A lisztet a porcukorral kimértem és összekevertem, a sóval és sütőporral együtt. A kaprot finomra vágtam és a túróhoz kevertem. A két tojást felvertem egy tálban a tejjel együtt. A vajat mikróban megolvasztottam és a felével kikentem a kisebb tepsimet (20*30-as), illetve belecsurgattam még. Erre szórtam a cukros liszt egyik felét, majd rámorzsoltam a kapros túrót. Erre szórtam a liszt maradékát, megcsorgattam a maradék vajjal és a tejes tojással. Előmelegített 3/4-es sütőben sütöttem készre.

Tipp: Ha valaki nem kedveli az édes kapros-túróst, készítse cukor nélkül, kevés sóval. A cukor mennyisége helyett plusz annyi lisztet tegyen még hozzá.