2010. január 20., szerda

A farsang meg az ő fánkja

.

Ma kedvenc levesünket, tejfölös bablevest főztem. Már régen volt terítéken. Gondolkodtam-gondolkodtam mit készítsek mellé levezetésnek. Villanó villanykörte fejemben: farsang-időszak van! És eszembe jutott Whise Lady isteni mekis fánkja. Bevallom, jobban szeretem ezeket a cukormázas fánkokat, mint a hagyományos magyart sárgabaracklekvárral. Tudom. De néha gyereknap is kell. Még ha kicsit hülye is vagyok egészen... :))
Azért feleztem és sima porcukros is lett belőle, mert kedves párom meg imádja a baracklekvárt hagyományos fánkkal.




A tésztán kicsit módosítottam, bár Whise Ladyé tökéletes. Én így "elrontottam", mert elrepülős, nagyon könnyű, szalagos fánkok sikeredtek. Szóval, aki tényleg a nagyon mekis fazont szeretné sütni, ragaszkodjon az eredeti recepthez.

Hozzávalók 16 db fánkhoz:
30 dkg liszt,
1 evőkanál kristálycukor,
1 és 1/2 dl langyos tej,
1 csipet só,
2 dkg élesztő,
1 tojássárgája,
5 dkg olvasztott vaj,
1/2 mokkáskanál búzasikér (el is hagyható vagy használjunk Bl80-as kenyérlisztet ha van).
A mázhoz:
1/2 tojásfehérje,
8 dkg porcukor,
1 teáskanál citromlé,
vaníliás cukor vagy vínília-kivonat.

Az élesztőt és a cukrot elkevertem a langyos tejben, a lisztet egy tálban összekevertem a sóval, sikérrel. Kis méyledést csináltam a közepébe, ide került a tojássárgája, az olvasztott vaj és az élesztős tej. És már dolgoztam is ki a tésztát. Szép simára, amíg fényes lett és elvált a kezemtől és a táltól.
Hagytam nylonnal letakarva duplájára kelni, majd deszkán átgyúrtam és kinyújtottam kb. 1 centi vastagra és a fánkokat kiszaggattam egy nagy pohár és egy kis pogácsaszaggató segítségével. Hagytam kelni letakarva 20 percet. Míg kelt,a mázhoz valókat habverővel jól összekevertem.



Egy közepes lábosban 3-4 cm magasan olajat melegítettem. Akkor jó, ha egy kis darab tésztát beledobunk és az gyöngyözve-táncolva egyből a felszínre rúgja magát és sülni kezd. Ezt a hőfokot kell tartani a sütés közben. Először a fánk azon oldalát sütöttem, ami a deszkán felül volt. És egyszerre csak 3 darabot tettem az olajba, mert megnő. Egy-két perc sülés kell egy-egy oldaluknak. Azon forrón, a kiszedés után porcukroztam, illetve kentem a mázzal, szórtam meg a színes cukorkákkal.



Isteni. Nem tudtam abbahagyni, csak a 6.-ik darabnál...


16 megjegyzés:

szepyke írta...

Szivecskék vannak a közepén!:)))

trinity írta...

Hihi:))
Be van áztatva levesnak a bab és szintén fánk betervezve holnapra:)) A tiédek gyönyörűek lettek!!!! ( Pssssszt: én is szeretem a mekis fánkot:OO)
Ja, a szivecskésből vettem egyet:D

Vegavarázs írta...

Gyönyörűek lettek! El is határoztam, hogy pénteken én is sütök. Ezer éve nem beszéltünk. Majd jelentkezel, ha skype-on leszel?

L.Krisztina írta...

Szívem csücskei is imádják, jó kis lekvárral. Ne röhögj ki de én cukros tejfölre esküszöm valami mennyei:))

Unknown írta...

Nagyon aranyosak a kis szívecskék a közepén! A képeket látva én is kedvet kaptam fánkra! ;)

sedith írta...

Még sosem ettem iylen cukormázas fánkokat! És a hagyományosat sem baracklekvárral esszük, csak úgy, simán, porcukorral.
De biztos kipróbálom a donuts-ot is, legalább tudjam, miről van szó, mekiben úgysem járok soha. :)
Puszi (És olyan jó, hogy néha vagy!:))

duende írta...

Úgy látom Kedves Mindenki, nem én vagyok itt az egyedüli fánkrajongó! :)

lucifer írta...

Atyavilág! Mi lenne itt, ha nem hagytad volna abba?

Csibe írta...

Jajj, de nagyon szépek, és mennyire szereteeem!

Wise Lady írta...

Ezek a szívecskék! Fantasztikus!
Egyébként igazad van, mert az "elrontás" az nálam is gyakran van, szerintem a magyar fánk 87654-szer finomabb, mint az amerikai.

Névtelen írta...

Akkor ennyit a fogyiról???? :))))

duende írta...

Lucifer, a fotó még az előtt készült, hogy nekiláttam volna. Gondoltam gyorsan lekapom őket, amíg még vannak. :)

duende írta...

Egyetértek Whise Lady, és nagyon köszönöm az ötletet, imádnivaló ez a mázas fánk! :)

duende írta...

Aha Ancsika. Szerintem én már így maradok... :)

Névtelen írta...

Szia:) Ismét nagy sikert aratott a recepted:)
Képzeld, ami a közepéből kijött, a kis golyókat megsütöttem és azon forrón fahéjas porcukorba megforgattam... mindenki nagy élvezettel csemegézte... még Bóbita a cica is megevett egy darabot, a mázasról pedig jó étvággyal lenyalogatta a mázat és a színes kis cukorkákat:)
pussz' Zsuzsa

duende írta...

Szia Zsuzsa! :)

Te is macs rajongó?! :))
Megnéztem volna azt az édes kis Bóbitát! :)

A fahéjas cukor szuper ötlet, köszi szépen! Legközelebb kipróbálom, mert emberem nagyon szereti a fahéjasat.
És nagyon örülök hogy ízlett, valójában Whise Ladyé az érdem. :)