2010. január 14., csütörtök

Francia hagymaleves


Egy népet nem lehet leigázni addig, amíg asszonyaik szíve ellenáll. De azután mindennek vége. Mindegy, bármilyen bátrak is legyenek harcosaik, bármilyen erősek is legyenek fegyvereik.

(Cheyenne szólás)




.
Hozzávalók 4 főre:
6 nagy fej vöröshagyma,
3-5 dkg vaj,
1 teáskanál olaj (lehet olíva),
1,2 liter víz vagy húsleves vagy zöldségerőleves,
ha nincs húslevesünk akkor 2 leveskocka,
só,
frissen őrölt bors,
4-6 szem borókabogyó,
kakukkfű,
1 - 1 és1/2 dl fehérbor,
1 mokkáskanál kristálycukor.
Levesbetét:
zsömle vagy kenyérszeletek sajttal megszórva és pirítósnak megsütve.

A hagymát tisztítás után negyed karikákra vágtam, nem túl vékonyakra és a vajon, a kevés olajon pici sóval megdinszteltem. Először kislángon hogy üvegesedjen át, aztán rápirítottam a cukorral, de csak óvatosan, kicsit nagyobb lángon. Ne elégjen a hagyma, csak karamellizálódjon, addig süssük, míg szép barnás színe lesz. Felöntöttem vízzel, tettem bele 2 maggi marhahúsleveskockát (ennek elég tűrhető íze van), ízesítettem frissen őrölt borssal, kakukkfűvel és borókabogyóval. A borókákra kissé ráütöttem a mozsártörővel, hogy szétnyíljanak. Húsz percig forraltam, majd hozzá öntöttem a fehérbort is. Kóstoltam, kell-e bele még só vagy bors.
Míg a leves főtt, elkészítettem a sajtos pirítósokat is. Tálaláskor minden tányér leves tetejére tegyünk egy-egy darabot. Pillanatok alatt beszívja a levest és már fogyasztható is.
Ha nagyon autentikus akarnék lenni, akkor a sajttal megszórt pirítóst a tányérak tetejére tenném és betolnám a sütőbe, hogy a sajt jól ráolvadjon. De ennyire nem vagyok francia, meg olyan levesestáljaim sincsenek amik bírnák a sütőt... Egyébként a francia hagymaleves egy nagyon sűrű leves. Tényleg rengeteg hagyma kell bele, így lesz tartalmas.
Isteni.

Figyelem! A levest kismamáknak nem ajánlom, mert a borókabogyó természetes szere a születés-szabályozásnak. Úgy értem, el lehet tőle vetélni. És nagyon erős szer. Valamint vesebetegek se fogyasszák sűrűn és nagy mennyiségben, mert erősen ingerli az említett szervet is.

Amennyiben nincsen kisbabánk sem vesepanaszunk, ellenben köszvény vagy ízületi fájdalom gyötör bennünket, úgy külsőleg kitűnő szer bedörzsölésre. Bedörzsőlő szer: 1 evőkanál borókabogyót összetörve áztassunk be 2 dl házipálinkába. Négy hét után szűrjük le. Ezt a leszűrt pálinkát használhatjük külsőleg bedörzsölésre az ízületekre.

14 megjegyzés:

Raindrop írta...

Jó, hogy meggondoltad magad... (pirulás)

Wise Lady írta...

Sziaaa!
Én is hagymalevest főztem ma.

L.Krisztina írta...

Imádom ezt a lélek melengető levest:), és a párját is a fokhagymát, szerintem nekem mindegy csak hagyma legyen, tudod hagymát is hagymával:))
A képek meg hát mit is mondjak IMÁDOM!!!!

sedith írta...

Duendeeee!!!
Örülök, hogy mégis vissza-vissza jösz néha! Vagy teljesen meggondoltad magad és folytatod?:) Annak szívből örülnék. :)

Ildinyó írta...

Nagyon örülök, hogy újra itt... Imádom én is a hagymaleveseket. Amilyen egyszerűek, olyan nagyszerűek! Nagyon érdekesnek tűnik ez a borókabogyós változat!
Üdv

Névtelen írta...

Szia Duende!!!!!!!!!
Épp az előbb tipródtam, hogy melyik hagymalevest főzzem meg a hétvégén, gondoltam benézek Hozzád ötletért:)))
és erre tessék, itt vagy és tanácsot is adtál:))
Sok Puszi Neked : Zsuzsa

duende írta...

Ha jövök is, ritkábban Raindrop. :)

duende írta...

Láttam, Whise Lady! :)

duende írta...

Kriszti, én is hagymaleves rajongó vagyok, bárhogy is legyen elkészítve! :)

duende írta...

Sedith, csak ritkábban! :)

duende írta...

Így igaz, Ildinyó! :)

duende írta...

Neked is sok puszi Zsuzsa! Remélem ízleni fog! :) Még kétféle van nálam a blogon, azt hiszem. Egy olasz hagymaleves (nagy kedvencem az is), és egy kurkumás különlegesebb! :)

Seafalcon írta...

Na, ezt viszem, mert egy kicsit különbözik az enyémtől.

Mondtam én, hogy a pálinka univerzuális gyógyszer!
Ugye, még a hagymaleves kapcsán is meg kell említeni!

duende írta...

Seafalcon: Mindjárt átszomszédolok és megnézem a tiédet! :)

Az bizony! :)) Én nagyon nagy rajongója vagyok. Persze csak az igazán jóféle, finom gyümölcspálinkáknak. Minden reggel egy gyűszűnyi, és az ember sosem lát orvost. Közelről. :)