2010. július 30., péntek

Szendvics helyett: pizzavariációk



Két és huszonkét éves koruk között nagyon sokan drámai változáson esnek át. Rögeszméjükké válik, hogy megteremtsék biztonságukat és bebiztosítsák magukat. Estéiket a tévéhez láncolva töltik el, és celluloidhőseik merész tetteitől el vannak ájulva. Nagy adag szappanoperával és helyzetkomikummal töltik fel magukat, mialatt életük egyre unalmasabb évek sorozata lesz.

Az élet attól izgalmas, ha új dolgokat teremtünk. Ha folyton a biztonság után kutatunk, az elsorvasztja az életerőnket. Az optimális biztonságot, védelmet és megszabadulást a gondoktól majd hat láb mélyen a föld alatt egy dobozban fogjuk megtalálni.

(Andrew Matthews)




Hát, ezt a bagettet inkább csak ötletként dobnám be. Valójában azt a címet is adhattam volna, hogy variációk pizzára. Vagy szendvicsre. Vagy lángosra. Kétféleképpen másképpen készítettem pizzát. Egyszer sem szándékosan.
A pizzabagett akkor született, mikor múltkor sok emberre sütöttem ezt a finom kenyérfélét. Maradt a tésztából is, a töltelékből is. Végül egy nagy vekni kenyérként sütöttem meg a maradékot és nagy sikere volt. Másnap, harmadnap is jó, nem szárad ki, mint a pizza.
A kenyértésztát hagytam kelni szépen, aztán négyzet alakúra kilapogattam. Megkentem pizzaszósszal, rátettem a tölteléket és feltekeretem. Hagytam még 10 percet kelni, aztán forró sütőbe tettem. Húsz perc elég is neki.
Szerintem piknikételnek, sör és borkorcsolyának, és utazáshoz is kitűnő.




A másik variációt is az élet hozta, annyi kellett hozzá, hogy a sütőm felmondja a szolgálatot. És persze ez akkor derül már csak ki, mikor a tészta megkelt, a pizzábavalók előkészítve. Nesze neked pizza... No nem estem kétségbe, kis gombócokat formáztam a tésztából, hagytam kelni 20 percig, aztán kézzel szétlapogattam őket. Megkentem a szélüket vízzel, hogy össze tudjanak ragadni. Majd pizzaszósszal is megkentem az alsó és a felső kis minipizzákat is, tölteléket tettem rá és a csak szószos kis koronggal lefedtem. Jól összenyomkodtam, aztán bő, forró olajban kisütöttem, mint a lángost. Isteni.




Azért szeretem nyáron különösen a pizzát és az olasz ételeket, mert hatalmas telkemen - kb. 1/3 négyzetméter - 14 féle friss fűszernövény burjánzik. A konyhaablakom ilyenkor maga az édenkert. Most is friss fúszereket vágtam a paradicsomszószba: oreganot, bazsalikomot, rozmaringot és zsályát. Annyira finom illatfelhő szállt közben, hogy csak na!Szóval csak egy ötlet. A sima pizzatésztát használtam és a mindig készíteni szokott sajátféle szószomat. Ami belekerült még: mozzarella, olajbogyó, fehér édes salátahagyma.



Ez itt a lila bazsalikom virágja. Legközelebb kipróbálom a bazsalikompesto-s kenyeret is. Olívaolaj, sok bazsalikom, fokhagyma, só. Ezzel fogom megkenni a tésztalapot és feltekerem.



Ez meg az oreganoé, avgyis a szurokfűé.

Isten Veletek, most tényleg elutazom három hétre - viszem magammal a hamuban sült pizzabagettet - és legközelebb csak augusztus végén, vagy szeptemberben leszek.
Mindenkinek kellemes nyárutót kívánok, használjátok ki. Mert már nem soká élvezhetjük a nyár örömeit.

13 megjegyzés:

Muffin...♥ írta...

igazán jól nézz ki...
épp tegnap este a paprika tv müsorát néztem, ott egy olasz fickó készített ilyen töltött pizza variációkat.

duende írta...

Muffin...v : nincs új a nap alatt! :)

Padparadsa írta...

Szép az új blogrucid! Meg természetesen a többi fotó is! ;)

duende írta...

Köszi! :)

Ms. Poppy írta...

Kellemes pihenést neked, várlak vissza!
Hangulatos lett ismét a fejléced.:)

duende írta...

Köszönöm Ms. Poppy! :)

Jó lesz elmenni és jó lesz majd visszajönni is! :)

Névtelen írta...

Szia!

A fűszernövényeidről szeretnék kérdezni. Honnan vannak? Vetted valahol, vagy te vetetted? Mert én azt hallottam, hogy a vetett sokkal tovább bírja. Kétszer vettem hipermarketben friss fűszernövényt, a bazsalikom pár hét után tetves lett, a kakukkfű pedig pár hét után kiszáradt. Én is szeretném ha lenne több friss fűszerem, de úgy nincs értelme, ha csak pár hétig bírják. :(

Jó pihenést!

Anna

Csibe írta...

Juj, de guszták, igaz már késő van, de szívesen bevállalnék egyet!
...és a fejlécben lévő nyugágyat is szívesen birtokba venném :)

duende írta...

Kedves Anna!

A piacon árul nálunk egy férfi sok fajtát, cserépben. Ő ülteti őket. Eddig mind szép, burjánzó, amit tőle vettem. Hipermarketben nem is vásárolok az az igazság, mert a piac mellett lakom. Próbáld meg kertészeteknél, szerintem jobb növényeket fogsz kapni, mint egy multinál.

És köszönöm! :)


Csibe, én is! :)))

Alexa Christi írta...

Csodásan néznek ki a töltött pizzácskák, feltétlenül ki fogom próbálni ezt a verziót, nagyon öltetes és praktikus.
Gratulálok a csodás kertedhez, rettentően irigykedem érte:-)))

Névtelen írta...

Nice post and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you as your information.

Bor, só, meg a héja írta...

rendkívül ötletes a pizzasütési eljárásod :) ezek a zöldfűszer fotók pedig annyira szépek, hogy szinte érzem az illatukat..

duende írta...

Köszi szépen, Nem vagyok mesterszakács! Tényleg jó, mert másnap is irtó finom, nem szárad ki.

:)) Imádom a friss fűszereket... :)


Névtelen:
Thank you!


Borsó meg a héja: köszi szépen! :)