2011. február 23., szerda

Göcseji rakott káposzta

 .

Sok éve egy kedves szomszédtól, Piritől tanultam ezt a "magyaros jambalaya"-t. Bár akkor nem is tudtam még a jambalaya létezéséről... de én most kinevezem ezt a magyar változatnak. De ha van ötletetek valami jó, frappáns, rövid névre, örömmel fogadnám! Nekem most semmi építő nem jut eszembe a magyaros jambalayán kívül... azért ez így kissé gáz, de remélem valakinek eszébe jut valami jó név erre az ételre és meg is osztja velem... :)
Kép nem lesz hozzá most, csak a recept. Majd ha készítek valamikor, akkor pótolom a fotót is.


Savanyúkáposztás-rizses-pörköltes rakottas a' la Piri

Hozzávalók 5-6 főre:

80 dkg sertéslapocka (csont nélkül),
2 nagy fej vöröshagyma (30 dkg),
1 kg savanyúkáposzta,
50 dkg rizs,
30 dkg füstölt parasztkolbász,
1 evőkanál zsír,
2 csapottabb teáskanál pirospaprika,
1/2 teáskanál köménymag,
2 babérlevél,
1/2 evőkanál sűrített paradicsom,
alaplé vagy víz és só.

A sertéshúsból a hagymával, pirospaprikával, köménymaggal, sűrített paradicsommal zsíron pörköltet készítünk. Kisebb kockákra vágjuk a húst, mint a pörköltbe szokás. Körülbelül 30 perc elteltével a savanyú káposztát ráterítjük egy szép sima rétegben a pörköltre. Kissé rá is nyomkodjuk. Teszünk rá babérlevelet is és felöntjük annyi vízzel (vagy alaplével) amennyi éppen ellepi a savanyú káposztát. Fedő alatt főzzük tovább. Újabb 30 perc elteltével a savanyú káposzta réteget kirakjuk a karikákra vágott füstölt kolbásszal. Erre pedig szintén szép sima rétegben rászórjuk a megmosott rizst. Kissé rá is nyomkodjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy a rizsnél körülbelül egy centivel magasabban legyen. Nagyon óvatosan csurgassuk, hogy a rétegeket ne bontsa szét a vízsugár. Én az edény oldalához szoktam illeszteni a kiöntő csőrét, és így öntöm hozzá finoman a vizet. Fedőt teszünk rá és kis lángon főzzük 25-30 percig. Majd lekapcsoljuk a tüzet alatta, de hagyjuk még fedő alatt 20 percig.
Jó nagy lábosban vagy fazékban készítsük, hogy minden beleférjen. Aki kedveli a csípőset, a pörköltbe főzhet 1-2 szárított erőspaprikát is.
Kitűnő egytálétel, és egy edényben megvan. Húsvétkor szoktam készíteni, a sonka főzőlevével öntögetem fel.
Tálaláskor adunk mellé friss házikenyeret és tejfölt is készítünk az asztalra.
Készíthetjük marhapörkölttel is. Illetve savanyú répával is, savanyú káposzta helyett.

P.s.: Megvan a neve is, köszönöm Zsanuáriának (Anikónak) a névadást! Időközben az a sejtésem támadt, hogy ez valójában szabolcsi rakott káposzta lehet?!

9 megjegyzés:

Anikó írta...

Duende, nevezd el zalai savanyúkáposztás rakottasnak, vagy zalai rakott savanyúkáposzta.
(A kolozsvári rakott után szabadon)
Mindenesetre jó étel a végeredmény az biztos, feltétlen kipróbálom.

Megjöttek az olajok, most ettünk meg egy fél kiló savanyúkáposztát a tökmagolajjal meglocsolva,
Duende ez még a várakozásaimat is felülmúlta, valami isteni. Irtad valahol, hogy így is szoktátok enni: nos vacsorára kenyereket pirítok, bedörzsölöm fokhagymával és mártogatni fogjuk az olajba. A férjem is teljesen elájult tőle, valami csodálatos kissé füstös íze van és érződik a tökmagíz is. Ezentúl rendszeresen rendelni fogom, ha majd sokat csuklasz az azért lesz, mert még téged is áldani fogunk étkezés közben:-))))

édes fogadalom írta...

Nevezz a Fagor receptversenyébe február 28-ig, és nyerj egy 50 ezer Ft-os vacsorameghívást Magyarország egyetlen Michlen díjas éttermébe, a Costesbe! Részletek: http://www.facebook.com/#!/Fagor.hu?v=app_10442206389

duende írta...

Anikó, köszi a névtippet, jó ötlet! :)

És isteni finom az étel is, bátram ajánlom!

:))) Örülök hogy ennyire ízlik! Ugye, isteni ez! Rá lehet egészen szokni. Én már mindenféle friss salátára locsolom, vagy olívaolajjal vegyesen vagy csak a tökmagolajat. És tunkolni is jó, sokszor meg egyszerűen csak kanállal eszem üresen. :) Imádom én is!

A héten áthozta a Répakönyvet is az írója Egerszegre, de beinfluenzásodtam, szóval csak jövő héten megyek el érte, aztán majd küldöm is!

duende írta...

Édes Fogadalom: köszi szépen a tippet! :)

Anikó írta...

Duende, addig amíg meg nem gyógyulsz eszedbe ne jusson, jó lesz az akkor is, ha már jól vagy, és mégegyszer köszi:-))))

spajzcetli írta...

Duende, Kedves! Az ilyen egytálételnek minősíthető konyhai készítmények megérdemlik – majd hogy nem kikövetelik maguknak - az alaplé használatát. A végeredményt tekintve, előnyükre válik…
A rizses változatnak „Baktatüttösi rakottas, kikapós kántorné módra” a neve, ha pedig füstölt húsos pörkölttel és gerslivel készül, akkor a gsztro-keresztségben a „Iklódbödörcei drótostót réteges kedvence” nevet kapta… :))

duende írta...

Kedves Spájzcetli!

:)))) KÖszi a nagyon frappáns ötleteket! :) Mégis, azt hiszem a könnyebb hasznáéhatóság érdekében maradnéka agöcseji rakott káposztánál. De nagyon jót derültem, köszönöm! :)

trinity írta...

Ez annyira tetszik, hogy a héten meg is főzöm magunknak:) Köszi!
Puszi!

duende írta...

Neked is pussssz Trinity! :)
Remélem ízleni fog!