2011. február 14., hétfő

Tojás, tojás, tojás és még tojás

.

Amikor már vészesen rühellem a telet, részletesen magam elé képzelem a tavaszt. Abban a hitben ringatózom, hogy nem hagytam ki semmit: így és így fog kibomlani, lépésről lépésre. Aztán eljő végre a valóságos tavasz; de nem bomlik ám, hanem robban, csodájával ezerszeresen meghaladva képzeletemet, emlékeimet. Akár a szerelem. 
(Vavyan Fable)



A szombati piacozásom alkalmából vettem egy regement tojást is. Finom falusit, kapirgálós tyúkok ajándékát. A piacon minden második árus falusi néni volt, tojáshegyekkel a szatyrában. Szerintem a tyúkoknak van egy titkos szakszervezetük. Világ tyúkjai, egyesüljetek! vagy valami ilyesmi... Nem rontják egymás üzletét. Ha tojnak, mindenhol, mindegyik tojik. Ha nem, akkor sehol egyik sem. Nagyon olcsón adták a mamik, éppen ezért. No és ha már falusi tojás... Hát az elválaszthatatlan párja sem hiányozhatott a kosaramból. A snidling. Égben köttetett páros. A snidling az a varázslatos zöldféle, amit épp akkor kapni a leginkább, mikor még medvehagymának, újhagymának híre-hamva sincs. De már nagyon vágyjuk a friss zöldeket. A snidling az egyik kedvenc hagymafélém és tojáshoz szeretem a legeslegjobban.
Egy tökéletes Valentin napi vacsora. Szerintem nincs férfiember, aki a tojást ne szeretné. Ráadásul. Hát igen. Potencianövelő is, mint az köztudott. És még egy előnye van: hamar elkészül. Ó, és még egy. Tavasz-idéző. :)


A tojásnak számtalan elkészítési módja van. Mindenki másképp csinálja és szereti.
Lássuk csak. Habart tojás, rántotta, omlett, főtt tojás, lágy tojás, tükörtöjás, bevert tojás, buggyantott tojás, tojáslepények: az olasz frittata, a spanyol tortilla, no és a klasszikus bundás kenyér.
Tojássaláta, tojáskrém. Pácolt tojás. Van még valami? Biztosan. Most hirtelen ezek jutottak eszembe.
Nektek melyik a kedvencetek? Én a jó rántottát szeretem és a habart tojást. Meg a lágytojást.
No de mi a különbség a rántotta, a habart tojás, az omlett és a tojáslepény között?
A habart tojásba kerül vaj és tejszín. Vagy vízgőz felett készítjük, vagy óvatosan kis lángon, végig finoman kevergetve, hogy lágy, krémszerű maradjon. Érdemes előtte felverni a tojásokat, hogy ne legyenek benne nagyobb fehérjedarabok. Sokkal előbb le kell venni a tűzről, mint ahogy gondolnánk és akkor lesz jó, mert a levétel után is szilárdul még. Nagyon finom krémes tud lenni. Snidlinggel csodálatos.
A rántotta. Alaposan felverjük a tojásokat sóval, tejjel vagy tejszínnel (kevéssel) és nagyon forróra felhevített olajban vagy vajban sütjük meg. Körbe-körbe rázogatjuk a serpenyőt, alányúlunk időnként és a még híg tojást a serpenyőre folyatjuk. A végeredmény egy egyben maradt, kör alakú sült tojás. Itt arra kell ügyelni, hogy nagyon forró serpenyőbe tegyük, legyen alatta bőven zsiradék (különben száraz lesz) és ezt is nyilvánítsuk késznek, mikor még remegős a teteje.


Az omlettben van egy kevés liszt is, és a fehérje habbá verve kerül bele. Hasonlóan sütik, mint a rántottát.
A tojáslepényekbe általában nem kell liszt, de jó sokféle zöldséggel gazdagítják. A frittattát, miután félig elkészül a serpenyőben, még sütőbe teszik és nincs átfordítva. A tortilla serpenyőben készül és át kell fordítani, mindkét felét megsütik. Ezt egy tányér segítségével lehet megcsinálni. Szintén sokféle zöldséggel, húsfélével lehet gazdagítani. Mindkét tojáslepényt úgy szeleteljük, mint a tortát. Bőséges, laktató fogások, sok főre, sok tojásból.
A bevert tojás és a buggyantott tojás ugyan az. Bő, forrásban lévő kissé ecetes vízbe ütjük a tojásokat, addig főzzük, míg a fehérje megszilárdul, de a sárgája krémes, lágy marad.
Főtt tojás: hideg vagy forrásban lévő vízben főzzük de csak annyira, hogy a sárgája ugyan összeálljon, de még kissé krémes maradjon. Ki kell mérni az időt mindkét esetben. Ha hideg vízbe tesszük föl, kb. 5-6 perc kell a forrás után, ha forrásban lévőbe, akkor 8-9 perc alatt lesz jó.
Lágy tojás: forrásban lévő vízbe tesszük, ki-ki mennyire lágyan szereti. (Én 4 percesen, hogy a fehérje egészen megfőjön, de a sárgája krémes, lágy maradjon. Nálam a főtt és a lágytojás azonos. :)  Nem szeretem a nyers fehérjét.)
Bundás kenyér: Kiváló a szikkadt kenyerek elhasználására. A kenyérszeleteket enyhén sózott, tejjel lazított, jól felvert tojásba mártjuk, majd viszonylag bő olajban vagy vajban kisütjük. Tálalható ketchuppal, majonézzel, mustárral, de akár édesen is, porcukorral és különféle lekvárokkal is. Természetesen friss kenyérből is készülhet.

Habart tojás készítése: A tojásokat jól felverjük, kissé sózzuk. (Finoman, mert a tojásnak amúgy is kissé sós íze van.) Tojásonként 1 dkg vajat teszünk hozzá és feltesszük kis lángra. Állandóan kevergetjük finoman. Mikor kissé kezd összeállni, levesszük a tűzről és tojásonként kb. 2 cl tejszínt vagy tejfölt (vagy a kettő keverékét) adunk hozzá. Visszatesszük a tűzre és folyamatosan, finoman keverjük. Egészen krémes, lágy állapotában vesszük le a tűzről.

Hát. Lehet válogatni. :)

(A képeken fent: főtt tojás van pirítóssal, snidlinggel és sült házi sonka szeletkékkel és az alsóbb képen habart tojás snidlinggel, sült házisonka-szeletekkel.)

14 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Olyan édik a képek, a fejléc meg egyenesen cuki!:)
A tojás egyébként vágykeltő/- fokozó is, szóval ha már szerelem, jöhet a tojás is.:))

duende írta...

Köszi szépen Ms. Poppy. :)

Szemi írta...

Ha én megkérdezem a férjemet, hogy mit kér vacsorára, tízből kilenc alkalommal azt feleli, hogy hagymás rántottát. :D

duende írta...

Szirámisz: nálunk is hasonlóképpen van. :)

4Gyerek írta...

Akkor nem az én pasim a kivétel. Nála ha szombat reggel, akkor minden földi jóval megspékelt rántotta.

Gyönyörű az illusztráció.

duende írta...

4gyerek: :)) Nálunk meg a szomszéd leányzó minden áldott szombat reggel bundáskenyeret eszik reggelire. :)

Köszönöm.

Bianka írta...

Gyönyörű képek

Zsiri írta...

Nálunk a hagymás rántotta hétvégi reggeli, de kezdünk rászokni a buggyantott tojásra is. Mikor olyan jó folyós-mártogatnivaló a közepe :)

duende írta...

Bianka: köszi.


Zsiri: Igen, az is nagyon finom% Spenóthoz, sóskához, kapormártáshoz nagyon szeretem.

Anikó írta...

Duende, már meg is rendeltem a temék és árlistájukat, a Trendonak is írtam a blogjára, szóval te egy jó Tündér vagy, nagyon köszi az infót. Sokszor puszillak:-)))))

duende írta...

Anikó, nagyon szívesen! :)

Anikó írta...

Duende, már meg is rendeltem,
1 l tökmagolaj 3500
1/2 l dióolaj 1800
2 dl mandulaolaj 2000
2 dl mogyoróolaj 2000
+ postaköltsg. 1690.-
mákolajat most nem kértem, de majd azt is kipróbálom sütikhez.
Szerintem nem drága, ezek különleges olajak, nem locsolgatjuk nyakra-főre, ezeket meg kell fizetni.
Mégegyszer nagyon köszi, aranyos vagy nagyon és sokszor puszillak:-)
Jővő héten már meg is érkezik, kipróbálhatom:-)))

Anikó írta...

Duende, már meg is rendeltem,
1 l tökmagolaj 3500
1/2 l dióolaj 1800
2 dl mandulaolaj 2000
2 dl mogyoróolaj 2000
+ postaköltsg. 1690.-
mákolajat most nem kértem, de majd azt is kipróbálom sütikhez.
Szerintem nem drága, ezek különleges olajak, nem locsolgatjuk nyakra-főre, ezeket meg kell fizetni.
Mégegyszer nagyon köszi, aranyos vagy nagyon és sokszor puszillak:-)
Jővő héten már meg is érkezik, kipróbálhatom:-)))

duende írta...

Köszi szépen az infót Anikó!
Tegnap ki is tettem őket a jobb oldali sávba, képpel együtt.
A piacon is ennyi, úgyhogy nagyon korrekt áron adják!
A mákolaj állítólag rengeteg kálciumot tartalmaz, így hatásosan véd a csontritkulástól. Salátákra is kiváló!