2011. február 22., kedd

Pitakenyér

.

Hiába, minden lehetséges itt, csak
Nem lenni nem lehet. Voltam, vagyok
Öröktől fogva, és leszek, parányi
Porszem, de egykoru magával az
Örök idővel, a csodálatos,
Megfoghatatlan véghetetlenséggel.
Hurcol, ragad magával egyre, lobogó
Sörénnyel, mint az elragadt fiut
Eszeveszett vad paripa, szünetlen
Világok és idők tünedező
Rengetegének tüskén-bokrain...

                                                                 (Vajda János, versrészlet)
Tegnap elfelejtettem bekeverni kenyértésztát. Ilyenkor valami gyors ötlet kell. Pizza. Valamilyen laposkenyér: csapati, roti, tortilla, stb. Pitakenyér. Ez volt a vacsoránk, mindenféle jóval megtöltve.
A tésztája nem más, mint egy egyszerű kenyértészta. Amitől tölthető "zsebbé" változik, az a hirtelen, magas hőmérséklet. Tehát a pitát jól előmelegített, forró sütőben kell sütni, akkor szépen felfúvódik.

Hozzávalók 6 pitához:
40 dkg liszt,
1/2 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő,
1 csapott teáskanál só,
1 csapott teáskanál kristálycukor,
3 dl kézmeleg, langyos víz,
2 evőkanál olívaolaj.

Az élesztőt és a cukrot jól elkevertem a langyos vízben. Aztán a lisztet tálba szitáltam, elkevertema  sóval. Beleöntöttem az élesztős-cukros vizet és az olívaolajat, majd összedolgoztam a tésztát. Addig dagasztottam, míg szép sima, fényes, egyállagú lett, és elvált a kezemtől és a táltól is. Ekkor tiszta nylonzacsival letakartam és hagytam duplájára kelni. Ez körülbelül 1 óra. Majd elővettem a gyúródeszát, liszteztem és a tésztát hat darabba vágtam. Minden darabot átgyúrtam gombóccá. Aztán sodrófával kinyújtottam szép kerekre. Olyan fél-egy centi vastagra. Letakartam a darabokat, majd begyújtottam a sütőt teljes lángra. Olyan 25-30 perc múlva elkezdtem sütni. Kettesével, a rácson. Vigyázzunk, mert hamar sül, figyeljünk oda rá. Ha nem rácson sütjük, akkor viszont tegyük a nagytepsit is be a sütőbe melegedni. Mindenképpen forrónak kell lennie.
A töltelék lehet fűszerezett húscsíkok, vagy kolbászkák, vagy falafel, sült gomba, maradék sülthús, kebab. Nyáron jól megpakolhatjuk friss salátával: paradicsomszeletekkel, paprikával, fejes salátával, uborkával, hagymával. Tegnap a maradék ruccola került bele meg lilahagyma, sült marhahússzeletkék, sült tofu, szalonna, sonka - mert mindenből csak egy kevés volt, így le is nulláztam a hűtőszekrényt.
Öntetnek sűrű joghurtot kevertem ki egy kevés fokhagymával, sok snidlinggel, kevés sóval és kevés citromlével, pici olívaolajjal. Ilyenkor télen ketchupot is tehetünk bele, vagy mustárt is. Vagy mindkettőt. Mindhármat.




A muzsikát anyumnak küldöm, fel, az Égbe. Ma lenne 71 éves. Szerette a Vaya con Diost. Velem együtt. :)

.

10 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Anyud most biztosan örömtáncot lejtett. Szép gesztus.

A pitakenyered gyönyörű! A te kezeid között minden csodaszép lesz, még a legegyszerűbb dolog is.:)

duende írta...

Igen, azt hiszem, tetszett neki a muzsika. :)

Köszönöm, igazán!

Anikó írta...

Úristen Duende, de fiatalon halt meg Édesanyád!!!

A receptet elvittem, majd próbálkozom, főleg a nyári hússütéseknél, de még majd előbb is:-))

duende írta...

Anikó, még nincs egy éve, hogy elment. Márciusban.


:) Igen, igazán a nyár a szezonja a pitakenyérnek. Grillezett húsokkal, sok finom friss nyers zöldségfélével csodás. :)

duende írta...

Jut eszembe Anikó: ezt a kenyeret a grillrácson is meg lehet sütni. Csak egy jó fogó kell hozzá, és ha kint, grillrácson sütöd, akkor fordítsd is meg félidőben! :)

Szemi írta...

Ez tökéletes lett!

Juharszirup írta...

Kedves Duende!

Van nálam egy kis meglepetés Neked:

http://juharszirup87.blogspot.com/2011/02/dij.html

üdv.Juharszirup

duende írta...

Köszi Szemirámisz! :)

Juharszirup: köszönöm! :)

Kata írta...

Jaj, és ezt is szeretném, viszem ezt is, jó?!?

duende írta...

Persze Kata! :)