2011. március 1., kedd

Duplánmézes, tökmagolajos hagymasaláta

.

E föld a paradicsom földje, mely készen termi mindazt, miért másutt fáradni kell. Egyik fa gyapjút hord, fehérebbet, mint a juhok, másiknak virágaiban édes méz terem, harmadik tejet, vajat ád, zsírosabbat a bivalyénál, ízes gyümölcsöt, bort, kész kenyeret szívhatsz, szakíthatsz az eléd hajló ágról, s minden külön nedv különnemű édes mámort önt lelkedbe: túlvilágon jársz az altató areka nedvétől, ezer hölgy szerelmét érzed, ha a bataták édes mézgájától lerészegülsz, két szívet érzesz magadban, ha a kávéfa égetett magjait főve iszod; s azt fogod mondani, hogy a világ minden gyönyöre tréfa ahhoz képest, amit érez az ember, ha a méznád kiforrt mustjából minden ideged csiklandós rángatózásba jön.

(Jókai Mór: Atlantisz)





A tél utolsó csapásait méri ránk: havazik és virágok helyett virul az influenzia. Kedves férjurammal már másfél hete mézen és hagymán élünk. Mert kívánjuk, mert finom és mert igazi gyógyszer.

Hozzávalók 2 főre:
4 közepes fej hagyma (vörös és lila vegyesen),
1/2 csapott teáskanálnyi só,
1 és 1/2 evőkanál mézecet (ha nincs készítsük citrommal vagy valamilyen gyümölcsecettel),
2 teáskanál méz (ha köhögünk akkor hársméz),
1 evőkanál tökmagolaj.

A hagymákat félkarikákra vágjuk és beízesítjük a fenti hozzávalókkal. Hagyjuk állni minimum 20 percig.
Eszméletlen finom. :)



Kitűnő kísérője az egyszerű zsíros kenyérnek, a finom szalonnáknak, a hideg sülteknek. Zsírjában összetört kacsamáj, csirkemáj csak félig étel e nélkül a finom saláta nélkül. Tökéletes párost alkot a hajában főtt burgonyával is. De nem hiányozhat a krumplifőzelék, babfőzelék, sárgaborsófőzelék és lencsefőzelék mellől sem, mint feltét. Mi leginkább ilyen hagymasalátával esszük ezeket a  főzelékeket. Jobb mint hússal. :)


5 megjegyzés:

chriesi írta...

Mindenképpen elkészítem, isteni lehet!

Padparadsa írta...

Ezt apukám nagyon kedvelné! Meseszép a fejléc!! :))

duende írta...

Chriesi: azaz! :) És garantáltan vírustalanítja a szervezetet! :))


Padparadsa: :)
Köszi szépen! :)

Bokor Boglárka írta...

Kedves Duende!
Az én kisfiam lisztérzékeny ezért folyton kutatom az alternatív megoldásokat. A tökmaglisztre rákeresve csak és kizárólag horgászboltok jöttek fel, ott lehet kapni kilós kiszerelésbe, de gondolom azt nem emberi fogyasztásra szánták.
Nem tudsz esetleg olyan helyet a neten, ahol meg lehet vásárolni.
Köszönettel:
Margaretta

duende írta...

Kedves Margaretta!

Szerintem vedd fel velük a kapcsolatot:
http://szaknaturolaj.hu/

Ugyan az oldalukon csak olajak vannak, de szerintem fognak tudni lisztet is küldeni neked.

Valamint Wise Lady oldalán van most fenn egy jó zablisztből készült zsemle, épp a minap láttam:

http://www.wiselady.hu/2011/02/zsemle-zabpehelylisztbol.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+hungariancook+%28Anya+f%C5%91ztje%29#axzz1FHhywfQ7