2011. március 15., kedd

Gombából kétfélét

.

Az egyedüli, amivel rendelkezel, az a jelened. Függetlenül attól hogy mi történt tegnap, és mi történhet holnap, most (és mindig) a jelenben élsz.

(Adrew Matthews)





Ma nagyon egyszerűt ebédeltünk. Én leves helyett ittam egy pohár finom, jól behűtött paradicsomlevet, életem párja meg egy pohár hideg sörrel helyettesítette az első fogást. A főétel is a quick & easy kategóriáját képviselte: gombás tésztát készítettem.
Eredetileg egy jó kis levest gondoltam a gombából, de leszavaztuk mindketten. Azért az ötletet megosztom majd a végén.

Hozzávalók 4 főre:

50 dkg bármilyen durumtészta,
40 dkg gomba (én laskából készítettem),
2 dl tejszín,
só,
frissen őrölt bors,
1 teáskanál szárított szurokfű (oregano),
4 nagy gerezd fokhagyma,
2 teáskanál erdei gombapor vagy pár
darab szárított vargánya (ha van készleten),
4 dkg vaj,
2 evőkanál olívaolaj,
5 dkg parmezán,
10 dkg trappista sajt.


Gyújtsuk be a sütőt melegedni. Tegyük fel a vizet sóval melegedni.
A gombát vágjuk le a szárrészről, mossuk meg. Egy serpenyőben az olajon és vajon kevés sóval futtassuk meg kis lángon a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd mikor már illata van, adjuk hozzá a gombát is. A nagyobb darabokat csak kézzel hasítsuk szét. Sózzuk, borsozzuk, szurokfűvel is fűszerezzük. Mikor a gomba összeesik és kiengedte a levét, öntsük hozzá a tejszínt is. (Én egy csipet cukorral is harmonizáltam az ízén.) Hagyjuk egyet rottyanni és készen is van.
Mikor a víz forr, tegyük bele a tésztát és al dente főzzük meg. Majd tegyük egy tűzálló tálba, a tetejére pedig tegyük rá a gombás ragut. Kevés tésztafőző vizet is locsolhatunk rá. Szórjuk meg parmezánnal, trappistával és forró sütőben süssük, míg a sajt ráolvad és kissé meg is pirul.
Az étel sütőben sütés nélkül is jó, egyszerűen az ropogós tésztát szedjük bele a tejszínes szószba és hagyjuk együtt főni 2-3 percig. Tálaláskor sajttal szórjuk meg a tányérakban.
Petrezselyemzöldet is vághatunk bele, de nekem most nem volt itthon. Én 2 teáskanálnyi erdei gombaport tettem még a szószba, nagyon jó ízt adott neki.

A levest úgy főztem volna, hogy vöröshagymát dinszteltem volna olajon és kevés vajon, majd hozzáadtam volna a gombát is, sóval, frissen őrölt borssal és kakukkfűvel. Lesütöttem volna, aztán pirospaprikát kevertem volna hozzá. Felöntöttem volna alaplével (vagy vízzel és tettem volna bele egy leveskockát) és hagytam volna főni jó 30 percig a levest. Petrezselyemzöldet is vágtam volna bele. Mikor már jól összeállt volna az íze, kevés ecettel pikánsan savanykásra alakítottam volna. Sűrítésként pedig annyi egész tojást engedtem volna bele finoman, ahány főre készült a leves. A tojások egyben maradtak volna, a beleengedés után le is zártam volna a gázt, hogy csak a fehérje szilárduljon meg, de a sárgája jó krémes maradjon.

Hát, ennyi lett volna a pikáns gombalevesem buggyantott tojással.

8 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

Hehe, nálam szombaton volt ilyen csőbensült gombás tészta. Csiperke, laska és szárított vargánya került bele. Nagyon finom és laktató étel, és nem is hiányzik belőle a hús.
Csodaszép a fejléc és fotó!:)

duende írta...

Ms. Poppy: tényleg nagyon ízletes volt és laktató.
És köszönöm! :)

Bianka írta...

Gombából nem lehet eleget készíteni :)

Szemi írta...

Egy hasonló receptem nekem is van, épp tegnapelőtt csináltam meg. :)
Imádok mindent,ami tésztával kezdődik, és gombával végződik! :))

A képek ismét nagyon szépek. :)

Aniko írta...

Ciao,vèletlenul talàltam a blogodra de orulok neki!
Gratulàlok nagyon szèp.
Abàlt szalonna kèpeket kerestem mikor ràakadtam: mivel a magyar paprikàròl szeretnèk irni szeretnèm az
abàlt szalonnàròl kèszult fotòdat felhasznàlni persze ha beleegyezel: termèszetesen teszem e blogod nevèt ès cimèt is.
Elore is koszi, Aniko

duende írta...

Én is nagyon szeretem a gombát Bianka! :)


Köszi szépen szemirámisz! :)


Kedves Paprika és Paprika!

Persze, nagyon szívesen adom! :)
És köszönöm, a Te blogod pedig nagyon tetszik nekem! :)

Praliné Zsuzsi írta...

Tegnap megcsináltam a levest, és nagyon-nagyon finom lett! Köszönöm!

duende írta...

Nagyon szívesen és örülök! :)