2011. március 6., vasárnap

Oroszkrém torta (variációk)

.

A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.

(Goethe) 



Apu pénteken ünnepelte a születésnapját - erre az alkalomra sütöttem ezt a mindenki által ismert tortát. Nevének az oroszokhoz nincs köze, ellenben egy Oroszi nevű cukrászmesterhez köthető. Ő volt a megalkotója.
Lényege, lelke ennek az édességnek az egyszerűsége. Jó minőségű falusi tojás kell hozzá nem is kevés, igazi vanília, rum, mazsola és sok-sok tejszínhab. 
Most megint úgy jártam, hogy két verziót is le kell írjak. Vagy hármat. Vagy négyet?! :))
A tortát a nagy süteményes könyvemből készítettem, illetve a neten is ez a recept kering. Tehát először leírom ezt a változatot. Aztán azt, ahogy legközelebb fogom elkészíteni. Végül a cukrászdákban kapható változatot csak említésképpen, mert szinte nincs is benne más, csak hulala műtejszín, meg némi mazsola.
Amit hiányoltam ebből a tortából, az a habosság. Amit ugye a cukis változatnál megszoktunk, rémisztő íze ellenére. Ennek isteni íze volt, viszont a könnyű tejszínhabfelhősség jelenségét nem igazán produkálta.

A piskótát Wise Lady receptje alapján készítettem - tökéletesre sikerült. Könnyű lett, csoda lyukacsos és szép. Köszönet a receptért, megtartom. :)


Hozzávalók a 22 cm-es tortaformához: 
A piskótához:

5 tojás,
15 dkg kristálycukor,
17 dkg liszt,
1 csipet só,
pár csepp ecet,
2 teáskanál olaj.
A krémhez:
5 tojás (ha picik, akkor 6 db),
6 dl tejszín,
3 dkg zselatin (Horváth Rozis),
22 dkg porcukor a krémbe,
8 dkg porcukor a tejszínbe,
8 dkg mazsola,
0,5 dl rum,
2,5 dl tej,
1 egész vaníliarúd.

A sütőt 180 fokra bemelegítettem. A tortaforma aljába vágtam sütőpapírt, beletettem és ecsettel beolajoztam. A tortaforma oldalát nem kell beolajozni.
A tojásokat egy nagy tálba felütöttem és a cukorral nagyon habosra felvertem robotgéppel. Jó 5-8 percig kell verni hogy olyan igazán habos legyen. Aztán hozzátettem pár csepp ecetet és azzal is habosítottam még egy keveset. Végül óvatosan egy fakanállal beleforgattam a lisztet is, majd az olajat is. Vigyázzunk, hogy ne keverjük ki a levegőt a tojáskrémből. Öt percig 180 fokon sütöttem, majd lejjebb vettem a hőfokot 170 fokra és még 30-35 percig sütöttem. Sütés közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a piskóta.

Míg hűlt a tészta, elkészítettem a belevaló krémet. (És mikor kihűlt a piskóta, késsel körbevágtam a szélén - hátha kissé odatapadt a forma oldalához, kivettem a formából, lehúztam róla a sütőpapírt és 3 egyenlő szeletre vágtam egy hosszú késsel.)
A tejszínt cukorral felvertem jó kemény habbá, aztán betettem a hűtőszekrénybe. (Akkor lehet jó tejszínhabot verni, ha a tejszín jó hideg.)
Egy kis lábosban nagyon kevés vízben feloldottam a zselatint és fölforraltam, majd félretettem hűlni.
A tojásokat a cukorral, a vanília kikapart magjaival (a többit tegyük kristálycukor közé egy üvegbe vagy jó minőségű vodkába vagy rumba - lesz belőle házi vaníliás cukor illetve kivonat), csipet sóval jó habosra kikevertem robotgéppel. Majd hozzáadtam a tejet is, a mazsolán lévő rumot is és vízgőz fölött - kézi habverővel - besűrítettem a krémet.
Egyből hidegvízfürdőbe tettem, hozzákevertem a zselatint is. Addig kevergettem, míg ki nem hűlt. Ekkor a tejszínhab kicsit több, mint felét óvatosan a krémhez kevertem a mazsolával egyetemben.
Mivel elég folyós a krém, a tortaforma oldalát összekapcsoltam, ebbe tettem a piskóta legfelső lapját - az összeállításnál ez kerül legalulra. Majd a krém felét rátettem. Erre jött a középső lap piskóta, rá a krém másik fele, végül a legalsó lap úgy, hogy az alja került legfelülre, mert ez a lap a legegyenesebb. Így könnyű díszíteni a tortát, mert szabályosabb.
Betettem a hűtőbe dermedni 2-3 órát, aztán levettem róla a tortaforma oldalát és a maradék tejszínhabbal díszítettem.
Legközelebb mascarponéval fogom csinálni, egészen úgy, mint a tiramisu krémjét, csak vaníliásra. Nyers tojással. Kevés zselatint is hozzáadva. Ekkora tortához szerintem kell 0,5 kg mascarpone és hozzá 4 tojás. Plussz: ugyanennyi tejszínhabot felvernék és így rétegezném: piskóta, a vaníliás tiramisu-krém mazsolával, rummal és szelatinnal, rá egy réteg tejszínhab, aztán megint piskóta, krém, tejszínhab, piskóta.
Szerintem ez a változat lesz a nyerő! Mert a tiramisunak a krémje nagyon könnyű, habos, finom. Még akkor is, ha kevés zselatinnal kissé masszívabbá tesszük.
Amit most készítettem, ezt is így kellett volna. Vagyis a főzött tojáskrém réteg fölé kellett volna minden rétegnél tejszínhab is. Majd legközelebb. :)
Anikó elkészítette a képzeletben "megsütött" tökéletes változatot, itt megtalálod nála. :)

16 megjegyzés:

Elif írta...

Gyönyörű lett!!! Külön köszi a tippeket! :)

Wise Lady írta...

Na örülök a piskótának. A torta gyönyörű lett!
Akkor lesz habos tejszínes, ha a zselatint már a tejszínhabos krémbe forgatod. Megfogja a habot, de könnyű marad, egészen úgy, mint a rigójancsi krémjénél.
A cukrászdait utálom, bár minden cukrászsütivel így vagyok.

Thrini írta...

Duende, mi lenne, ha szeretnél sütni????!!! Ez egyszerűen mesés torta!!! Gyönyörű!!! Sajnos én nem szeretem az oroszkrém tortát, éppen a tejszínhab miatt, irtóra nem bírom. Nagyon-nagyon ritkán kockáztatok meg valamilyen tejszínhabos dolgot. De esküszöm ebből megennék egy szeletet!!!! :)

duende írta...

Elif, köszönöm és szívesen! :)


Wise Lady: csodás lett! Olyan nagy lyuk-buborékok voltak benne, hogy csuda! :) Csodás könnyű lett, nagyon finom és szép, egyenletesre sült.

Igen, úgy csináltam és olyan is lett a krém. De mégsem az a habfelhőcske-érzés, mint mondjuk a tiramisunál.

Thrini: :))) Há' nem tom! :)
Szerintem ez ízlett volna, mert nagyon finom volt, még csak nem is hasonlította cukrászdai rémséges változatára. :)
Eszméletlenül vaníliás volt, a piskótája mennyei, szóval tényleg nagyon fincsi lett. Csak én több tejszínhabosságot elviseltem volna benne. :)

Praliné Zsuzsi írta...

Hát ez álomszép! Kár, hogy a párom megrögzött mazsolautáló :( Sebaj, majd egyszer megcsinálom magamnak :))

duende írta...

Nálunk is van a családban mazsolakerülő. Sosem értettem, mit nem lehet szeretni benne. Én nagyon szeretem. :)
És az oroszkrém torta mazsolával az igazi!

pinkóci írta...

Köszönöm a receptet, igazán szuper :) A képekért meg... ODAVAGYOK! Kitettem magamnál is, remélem nem baj.:)

duende írta...

Kedves Pinkóci!

Jaj, dehogyis baj, sőt! Nagyon örülök, hogy ízlett, és megnéztem, gyönyörű lett! :)
Sőt. Nagyon boldog vagyok, mikor valaki visszajelez, hogy jó a recept, használható!
Szóval én köszönöm, megtisztelsz! :)

Anita írta...

szia, en sajnos nagyon szeretem a cukraszdai valtozatot, es bar ez a torta gyonyoru, semmi koze ahoz az oroszkremtortahoz amit en szeretek. azert koszonet a receptert.
anita

duende írta...

Anita! Valóban nem cukrászdai fajta. De ezt le is írtam a bejegyzésben. Anikó elkészítette az instrukcióim szerint, be is linkeltem, és az már olyan habos-babos is lett. :)
Szívesen! :)

Névtelen írta...

Kedves Duende, múlt héten megcsináltam a tortát úgy, ahogyan leírtad, aztán ma megcsináltam úgy, ahogyan szeretted volna, a tiramisu krémmel, vagyis nyers tojásokkal és nem főzött krémmel. Ez utóbb rendkívül habos és jó ízű lett, csak egy icipicit folyós, talán a két zselatinfix (egy a krémbe és egy a tejszínhabba talán nem elég). Nagyon köszönöm a receptet, ancsi

duende írta...

Kedves Ancsi!

Nagyon szívesen! Akkor most már a harmadik készítésed tökéletes lesz. :) Ugye a tiramisus a jobb? :)

Névtelen írta...

Igen, egyértelműen! Ancsi

duende írta...

Köszi szépen a visszajelzést Ancsi! :)

Unknown írta...

Sziasztok! Nekem nincs kapcsos tortaformàm. Ha hagyon megdermedni a krèmet ès utàna töltöm be, akkor az úgy mûködik, igaz??

duende írta...

Gabi, nem vagyok egy sütőfenomén, de nem szokott működni.