2011. március 1., kedd

Zöld kenyér



Legkorábbi emlékeim a földhöz és a mezei munkához kötődnek. A vidéki tájban a szegénység sugallatát láttam, és én minden másnál jobban szeretem a szegénységet, - nem a szennyes és éhező nyomort, hanem az áldott szegénységet, mely szerény és egyszerű, akár a fekete kenyér.

(Federico García Lorca)





Ugyan nem fekete a kenyér, hanem zöld, de ízében és hangulatában Lorcáét idézi. Ma két egyszerű receptet hoztam. Tegnap nagyon puritán, amolyan igazi télies vacsoránk volt - ám puritánsága csak egyszerűségében mutatkozott meg. Mert a föld varázslatos adományait ettük. A hagymasaláta ilyen influenzás időkben különösen áldás.
Tökmaglisztes, tökmagos kenyér hagymasalátával. Némi szalonnával. És finom borral.



A kenyér a dagasztás nélküli kenyér módján készült. Érdekessége a tökmagliszt, amit itt nálunk szintén lehet több árusnál is kapni a piacon. Kenyerekbe és pogácsába szokták belekeverni. Én is tegnap kóstoltam először és nagyon finom. Máskor is fogok ilyen zöld kenyeret sütni. Mert a nyers tésztának tényleg extra zöld színe volt tőle. :)

Hozzávalók:
3 csésze* BL80-as kenyérliszt,
3 csapottabb evőkanál tökmagliszt,
3 csapottabb evőkanál tönkölykorpa,
2 félmaréknyi tökmag,
1/2 teáskanál köménymag,
1/2 teáskanál koriandermag,
1,5 csésze langyos víz,
1 mokkáskanál szárított élesztő,
1 teáskanál méz.

(1 csésze = 2,5 dl)

A kenyeret összeállítjuk a dagasztás nélküli kenyér alapján és úgy is sütjük. (A mézet és az élesztőt a langyos vízhez keverjük.)


Tökmagos pogácsának ugyan ezt a tésztát bekeverhetjük: akkor a vizet helyettesítsük tejföl-kefír vagy tejföl-joghurt keverékével és adjunk a tésztához 2 evőkanál zsír is (vagy 10 dkg vajat vagy 2 evőkanál tökmagolajat + 2 evőkanál napraforgóolajat.)

11 megjegyzés:

Vera írta...

De érdekes, soha nem láttam még tökmaglisztet

Anikó írta...

Duende, könnyekig meg vagyok hatódva, én sem láttam még eddig tökmaglisztet, csak most öt perce.
Majd emailt írok, sok-sok köszönet, nem is tudom mit mondjak, nagyon kedves vagy:-))))

duende írta...

Édes és Keserű: sajnos az országban másutt nem jellemző, csak nálunk.


Anikó: :))) Akkor odaért a meglepi. :)
Igazán nincs mit Anikó! :)

chriesi írta...

Én sem találkoztam még tökmagliszttel. A kenyér gyönyörű!

"saját levében" írta...

Vasárnap tökmagos kenyeret sütöttem és őrségi tökmagolajba mártogatva ettük. Szuper volt! A "liszt" nekem is újdonság, ez tömény por vagy keverik valamivel? Hogy-hogy nem lesz könyékig olajos?

Anikó írta...

Igen, ideért, hihetetlenül aranyos vagy, a hagymasalátát már meg is csináltam,fűszeres sült csirkemellkockákhoz lesz, a kenyeret is összeállítom még az este, reggel sütöm, nem beszélve a holnapi ebédünkről, a savanyúrépa gerslis gombócokkal, amikor a férjemnek megmutattam a receptekről a fotóidat,azt mondta eszembe ne jusson hétvégéig várni, annyira ízlik neki a répa, el kell dugnom előle, mert megeszi mielőtt elkészülne:-))))
Hát így állunk

duende írta...

Chriesi: köszönöm szépen! :)


Saját levében: ez tömény tökmagőrlemény. Azt hiszem, a tökmagliszt a már kisajtolt magból készül. Mert van nálunk a piacon un. tökmagpogácsa is, ami egy nagy egyben-korong, tömény tökmagliszt. Ezt tehát már annyira nem olajos.
De így is nagyon hamar célszerű felhasználni, mert hamar avasodik, romlik. De rá fogok kérdezni, jó hogy megemlítetted! :)


Anikó: :))) Ugye? Nem lehet abbahagyni. Olyan minta savanyú káposzta. Csak még jobb... :))
Amit itt zalában általában főznek, az a paradicsomos változat, és az is isteni. Ez az:
http://szellemafazekban.blogspot.com/2009/01/savany-rpa.html

Örülök, hogy ízlik Nektek! :)

Thrini írta...

Érdekes ez a tökmag liszt. Soha nem gondoltam, hogy létezik.

A kenyér ismét csodás, nem nyugszom és valamikor újra megpróbálom a dnk-t, hátha nem lesz gumis.

Igazi tavaszi a fejléced hangulat, bárcsak kint is ilyesmit látnék, ne havat....

Gesztenye receptjei írta...

Duende!
Nagyon szép kenyeret késíztettél, kíváncsi lennék én is a tökmaglisztre.
Hol lehet kapni?

duende írta...

Thrini: ez a kenyér fantasztikus, csak be kell tartani azt a kevés dolgot a kelesztéssel és sütéssel kapcsolatban, és akkor isteni kenyeret fogsz végeredményként kapni! Nekem a dagasztott kenyereim semmivel sem voltak finomabbak, mint ez a kenyér. Sőt, ennek sokkal lazább, puhább, levegősebb a bélzete.
A héja meg isteni ropogós.


Szia Gesztenye!

Köszi. :)
Hát csak zalában a piacon. :) Vagy. A horgászok használják csalinak, szóval asszem horgászboltban kéne megkísérelni. :)) A halak is nagyon szeretik! :)

duende írta...

AZT ELFELEJTETTEM ÍRNI, HOGY A FŰSZEREKET MOZSÁRBAN TÖRJÜK ÖSSZE!