2011. október 4., kedd

Tarlórépaleves zabpehellyel

.

A Kisherceg megszelidítette a rókát... 
Én pedig tudatomra ébredésem óta szelidítem magamban - az embert. 
Hiszem, hogy a ma emberének legigazibb tanítói az állatok és növények. 
Mert ők még tiszták, természetesek és igazak. 
Nem úgy, mint az ember.

Ma van az állatok világnapja.




Ennél egyszerűbb leves nemigen van... Ma megláttam a piacon a kerekrépát vagy tarlórépát. Vettem is pár darabot, legyalultam és kitettem az ablakpárkányra kovászolódni. Jó lesz hétvégére. Egy kevésből pedig ezt a leveskét főztem ma ebédre.

Hozzávalók 2 főre:
2 nagyon duci gerezd fokhagyma,
15 dkg répa,
só,
2 dkg vaj,
1, 2 liter zöldségalaplé (vagy víz és egy zöldségleveskocka),
só,
3 félmarék zabpehely (vagy köles vagy hajdina vagy árpagyöngy vagy rizs).
Plusz aki kerekebben szereti: 1 dl tejszín.
Betétnek:
húsevőknek karikára szelt füstölt kolbász kisütve,
növényevőknek sült kápia vagy pritaminpaprikacsíkok és
sült, kevés mézzel karamellizált lilahagymakarikák.
A vajon kevés sóval megfuttattam a fokhagymaszeleteket, rádobtam a legyalult répát és fedő alatt pár percig pároltam. Felöntöttem vízzel, tettem bele leveskockát (alaplevem most nem volt) és főztem 10 percig. Botmixerrel pürésítettem, majd beleszórtam 3 félmarék zabpelyhet. Főtem úgy 5 percig, és hagytam állni a levest a láng lezárása után még negyed óráig, mert ezalatt a zabpehely még puhult. 
Aki kerekebben szereti, lágyíthatja 1 dl tejszínnel a levest. Húsevők gazdagítsák sült kolbászkarikákkal, növényevők pedig sült paprikával és lilahagymával. De ezek nélkül is teljesen tuti volt, nagyon egyszerű, de finom és laktató. Főzhető bele köles is, vagy árpagyöngy vagy hajdina is. Az árpagyöngynek kicsit több idő kell. Ezek a gabonák sűrítik is a levest, ezért egyáltalán nem kell bele liszt.
Kerekrépa helyett készíthető karfiolból is.

11 megjegyzés:

Tálaló írta...

Én még nem is találkoztam ezzel a zöldséggel.Vagy csak nem ismertem fel...
Viszont megnéztem róla a korábbi bejegyzésed,úgyhogy keresni fogom,mert szívesen kipróbálnám.

Seafalcon írta...

Ez jó!
De nincs tarlórépám...
Viszont van csicsókám, abból is lehet ilyesmit készíteni, nem?

duende írta...

Tálaló: zalán és vason kívül sehol sem termesztik sajnos az országban. Pedig a tél egyik legízletesebb, legegészségesebb zöldségféléje. Savanyítva pedig egyszerűen isteni. Nem beszélve a belőle főzhető füstölthusis finomságokról... :) A francia konyha pedig mai napig előszeretettel használja. És J. Oliver kertes sorozatában is több ételt is készített belőle.


Seafalcon: nagyszerű ötlet a csicsóka is hozzá, köszi szépen! :) A csicsókásba lehet hogy én tennék egy kevés száraz finom fehérbort is, mert elég édeskés ízű növény. De ez az egyszerű leves szerintem kitűnő lenne belőle. :)

Seafalcon írta...

Hát én aztán semmi bornak nem vagyok az ellensége, ha kajába kell tenni!
Úgy lesz. Errefelé a lokálpatrióták Móri Ezerjót isznak, azt fogok bele tenni.

duende írta...

Seafalcon: :)) Én sem! Biztosan jó az az ezerjó, már a neve is mutassa. :)

Anikó írta...

Ááá, megint itt van ez a csodálatos kerekrépa, hát ez valami nagyon-nagyon finom, és mennyi mindent lehet belőle készíteni, egyik jobb mint a másik.
Ez a leves is:-))))))

Petra írta...

Eddig nem ismertem a tarlórépát, de ez a leves istenien hangzik! Sajnos nem tudom beszerezni, ezért azt hiszem
a csicsókás változattal fogok megpróbálkozni, borosan! Köszönöm az ötletet. :)))

Tálaló írta...

Tényleg megdöbbentő,hogy a világ minden tájáról jön hozzánk zöldség-gyümölcs,ami pedig itt is megteremne azt az ország nagy részében nem is látták még.

Jó,hogy írtad merre keressük.Ráállítom azuramat,hogy nyitott szemmel járjon ha arrafelé van dolga.

duende írta...

Anikó: tudod, tavaly megígértem magamnak, hogy bővítem a felhasználásának körét. Megkezdtem. :)


Kedves Petra! Nagyon szívesen! :) Remélem addig-addig népszerűsítem, míg hobbikertészek az ország más vidékein is kedvet kapnak a termesztéséhez. És akkor majd lehet máshol is kapni a piacokon. :)


Tálaló: bizony így van.
Piacnapokon (kedd, péntek, szombat) októbertól egészen márciusig lehet kapni. Natúr zöldséget is, savanyítottat is.

raabrózsa írta...

Szia! Pontosan melyik piacon kapható a kerekrépa? Én nem szoktam látni, ma a biopiacon is kerestem, de nem leltem.Köszi,

Rozi

duende írta...

Kedves Rozi!

A zalaegerszegi piacról vagyon szó. :)
Sajnos csak zalában, esetleg vasban lehet piacokon kapni, sehol máshol az országban.