2011. december 5., hétfő

Vajkaramella

.

A szeretet nem vigasz – a szeretet fény.

                                                                                                               (Simone Weil) 


Az idei szaloncukrunk csokoládéba mártott maghelyén mandulás aszalt szilva és vajkaramella lesz. Ma próbafőzést tartottam ez utóbbi ügyben. Citromhab receptjét vettem alapul. Csak kissé túlfőztem. Harminc percig rotyogtattam, de ez is kicsit sok volt neki - de most már tudom, milyen az az állag, amikor le kell venni a tűzről. Először teljesen híg, folyékony. Aztán sűrűsödni kezd, nagy buborékok jelennek meg a felszínén. Mikor már annyira sűrű, hogy még krémes és fényes, de már a keverésnél megmaradnak a fakanálmozdulatok a krémben, és a kanálról nagyon sűrűnfolyósan folyik, akkor van készen. Ha addig kevergetjük míg bemattul, akkor túlfőztük véleményem szerint.
Azért lett ilyen vékony a vajkaramellám, mert középre akartam egy dióréteget tenni. De mire a másik felét is ráöntöttem volna a masszára, megkötött. Visszatettem melegedni, de hiba volt, mert a vaj kicsapódott.
Mindenesetre, a következő adagnál már tudom, mikor kapjam le a tűzről.
És közben Libuc feltett két nagyszerű receptet karamella ügyben, és ezekből az is megtudható, mit kell tenni, ha kicsapódik a keverék.

Hozzávalók egy 15*25-ös kistepsihez:
20 dkg vaj,
2,5 dl tejszín,
10 dkg sötétbarna nádcukor,
20 dkg kristálycukor,
csipet só,
4-5 csepp citromlé.




A hozzávalókat föltesszük kislángon főzni. A fent leírt állagig főzzük kis lángon, kevergetve. Majd sütőpapírral bélelt kis tepsibe öntjük. Mikor megszilárdul, darabokra vágjuk. Keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót, kókuszreszeléket, puffasztott rizst,  ízesíthetjük kávéval vagy bármilyen likőrrel.

28 megjegyzés:

N.D. írta...

Imádom, imádom, imádom!!!

duende írta...

Énisénisénis!!! :)

N.D. írta...

nézd meg az adventi koszorúmat is, büszke vagyok rá! :-)

duende írta...

Olyan is van? Azt nem vettem észre. No mindjárt! :)

Gesztenye receptjei írta...

Nagyon klassz ötlet. A fotók nagyon tetszenek:-))

Tálaló írta...

Nocsak!
Most csomagoltam be egy adagot.Bár én bevontam étcsokival.
Viszont terveztem még egy adagot,és abba keverni fogok diót vagy mogyorót,mert nekem így egy kicsit tömény.Köszi a tippet.

Tálaló írta...

Kifelejtettem,de engem is Citromhab inspirált.

Praliné Zsuzsi írta...

Van egy teszt is arra, mikor jó a karamella: ha hideg vízbe csöppented, és nem porlik szét a csepp, hanem egyenesen leszáll a pohár aljára, akkor jó. Én maghőmérővel is megmérem, 120 fokon jó :) Nekem a málnás, a sütőtökös meg a narancsos-fahéjas karamella a kedvencem most :)

duende írta...

Köszi Gesztenye! :)


Tálaló: :)) Már régóta készültem a karamellára, de citromhab bejegyzéséig nem találtam meg az igazi receptet. Mikor azt megláttam, fölbátorodtam. :)


Erinacera: hú, köszi szépen! Ezt nem tudtam, de nagy segítség, legközelebb tesztelem! :)
És az íz-tippeket is köszi! :)

Tálaló írta...

A narancsos-fahéjasra összecsurgott a nyál a számban...

Több tippet nem olvasok el,mert a végén cukorkagyár lesz a konyhámból.(S,hogy belőlem mi,ennyi édesség után arról inkább nem nyilatkoznék)

duende írta...

:))
Nekem meg a málnásra... (A fahéjat igazából csak sós ételekben, húsokhoz szeretem.)

Most voltam egy füvesembernél és mindent mért, egyes volt - szokás szerint - a vércukorszintem. Ha már kettes, az kész csoda. :))

Praliné Zsuzsi írta...

Ezt a málnakaramell-alapreceptet használom: http://www.pralineparadicsom.hu/2011/10/malnakaramell.html. A málnapürét tetszés szerint lehet lecserélni, így csináltam sütőtököset meg narancsosat, de van még egy-két tervem :D

duende írta...

Hú, nagyon köszönöm, Erinacea! Van itthon csodálatos finom málnazselém, nyáron tettem el! :) Na a Te recepted szerint, málnás karamell lesz az idei szaloncukrunk! :) Nagyon tetszik. Vagy ribizlis?! Mert ribizlizselém is van... :))
Köszi szépen, fantasztikus!

Ritmus írta...

Az alacsony vércukorszint lehet fruktóz-malabszorbció miatt is, mármint, hogy a szervezeted a gyümölcscukrot nem emészti.. Amúgy klassz a kép és én is imádom!!! :DDD

Praliné Zsuzsi írta...

Duende, nagyon szívesen! Szerintem irtó finom, csak tényleg fontos, hogy semleges ízű legyen a méz, mert egy karakteresebb el tudja nyomni a málna aromáját. A ribizli is nagyon jól hangzik!!! Karamellafüggő vagyok, bevallom :D Nekem talán az eddig próbált verziók közül a narancsos ízlett legjobban (az a mostani Kifőztükben van), de én még nagyon szeretném passiógyümölccsel is kipróbálni :)

duende írta...

Ritmus: köszi szépen! :)
Valószínűleg így van, nem tudom. Mindig, amióta az eszemet tudom, minden mérésnél ilyen alacsony volt.


Erinacea: én is most több ízt is ki fogok próbálni, mert én is imádom a karamellt. Vettem puffasztott rizst, azt is fogok belekeverni! :)

Citromhab írta...

Nagyon jó ez a magvas változat, azt hiszem kipróbálom:-)
Valóban nehéz írásban átadni, mikor kell abbahagyni a főzést, olyan ez is, mint a mézeshez az íróka, csakis gyakorlatban lehet kitapasztalni, de aztán már mindig megy.

duende írta...

Citromhab: így igaz, ki kell tapasztalni, mik. :)
Köszönöm szépen a receptet! :)

Anikó írta...

Duende, megint finomat csináltál, ezerrel mentettem, valamikor kipróbálom, ha nem is szaloncukornak, csak úgy eszegetni, imádom az ilyesmit:-))))

duende írta...

Anikó: én is, mindig is az egyik igazi nagy kedvencem volt a karamella. :)

Névtelen írta...

Szia Duende!
Régóta álmodtam karamella-készítésről, és az útmutatásod alapján bele mertem vágni. De azt hiszem nagy félelmemben túl hamar "lekaptam a tűzről", mert egy kicsit halovány, illetve ahogy eszi az ember, kicsit nyúlós érzés. Pedig minden általad írt kritériumnak megfelelt az állaga, és 55 percig kavargattam. Mit gondolsz? Köszönöm: Füleske

duende írta...

Szia Füleske!

Hűha... nem is tudom. Szerintem az a jó állag. Legalábbis én úgy szeretem jobban, olyan kissé nyúlóskásan. Ez fura, mert én meg csak 25 percig főztem, és nagyon besűrűsödött, kissé száraz is lett, nagyon tört a szilárdulás után. Azt hiszem, minden tűzhely más, lehet hogy az én kis lángom erősebb, mint a te tűzhelyedé, nem tudom. Az enyém pl. rendesen bugyogva forrt végig, pedig tényleg kis lángra tettem. Azt hiszem, a karamella is olyan tényleg, hogy ki kell tapasztalni. Nem mindegy milyen lábosban, mekkora tűzön fő. Mert pl. egy hőtartós aljú lábosban is más, mint egy simában. Ha legközelebb készítesz, ugyan azt a lábost használd és még főzd egy kis ideig, ha szilárdabbat szeretnél. Hát ennyi épkézláb ötletem van. :) Remélem legközelebb olyanra sikerül.
És sötétbarna nádcukrot is tettél bele? Mert attól lesz olyan szép sötétebb karamellaszíne.

Névtelen írta...

Köszönöm a tippeket! Hát a tűzhely még új (villany), úgyhogy szoknom kell, de az enyém is bugyogva forrt egy hőtartós lábosban ennyi ideig. Legközelebb feljebb veszem. Sajna Kaposvár megacityben csak sima nádcukrot kaptam, sötétbarnát nem...
Köszi még egyszer! Üdv: Füleske

duende írta...

Szívesen! :) Bioboltban próbáld meg vagy natúra boltban, én is ott veszem, másutt nincs. Még néha talán DM-ben szokott lenni, ott is érdemes megnézni!

Dina írta...

Túlfőztem :(( Most sötétebb barna, és a tetején úszik a vaj, alul meg barna lötty, ami nem egynemű... :O Átnéztem a linkelt recepteket, de erre nem ad infót. Öntsem ki? Az íze amúgy remek, csakhát...

duende írta...

Dina, ad infót a recept, idézem: "Ha keverés közben, vagy kiöntve azt látjuk, hogy morzsalékos, vagy törik, ujra fölteszem főzni egy-két evőkanál tejjel."

Tedd vissza a tűzre kevés tejszínnel és melegítsd föl folyamatos keveréssel, míg újra egynemű lesz!

(Az első adagot én is túlfőztem, vagyis a felét. Kiöntöttem sütőpapírra és hagytam megszilárdulni. Sütés nélküli kekszalapos tortákhoz jó lesz a kekszalapba, finom karamelles ízt fog adni.)

Dina írta...

Ahha, akkor félreértelmeztem, bocsi! :) Különben leöntöttem óvatosan a vajat, az alsó részbe meg tettem kevés darált kekszet, mostanra szépen megkötött, szaloncukornak pont jó. A vaj meg mehet a kövi torta tésztájába, passzolni fog az enyhe karamell íze hozzá. :)) A kevés keksz sem rontotta el az isteni ízét, szóval mindenképpen köszönöm! :)

duende írta...

:)) Semmi sem vész el, csak átalakul. :)
Szívesen! :)