Házi balzsamecet

 Senki sem kérheti számon tőlünk, hogy miért nem vagyunk olyanok, mint egy idealizált regényhős vagy egy angyal. De azt igen, hogy miért nem vagyunk önmagunk.

(Popper Péter)
A minap láttam meg kamrapolc blogján ezt a házi balzsamecetet. Gondoltam elkészítem gyorsan, amíg van még szőlő a piacon. 
Egyenlőre érlelődik.  :)
Az otelló és izabella szőlőt leszemeztem (fél kilogramm volt összesen), egy lábosba tettem és krumplinyomóval megnyomkodtam, hogy szétposszanjanak a szemek. Áttettem ezután egy nagy dunsztosüvegbe és felöntöttem 1 liter fehérborecettel. (Az olasz csemegeboltban vettem az ecetet, nagyon jó minőségű fehérborecet és nagyon olcsó is volt.)
 
Rácsavartam a fedőt és naponta kissé meglotykölöm. Hagyom állni 4-5 hétig, aztán majd leszűröm, a szőlőszemeket szitán átnyomom és a levüket is az ecethez adom. Újra átszűröm majd egy sűrű szövésű anyagon, hogy tiszta legyen, hozzáadok majd 2 evőkanál barnacukrot és beforralom. 
Én fűszereztem is fahéjrúddal, pici csillagánizzsal, szegfűborssal és pici szegfűszeggel. Nagyon finom!

Megjegyzések

Roza üzenete…
Nagyon szuper ötlet!:) Viszem a receptet!!:)
mági üzenete…
Naná, hogy megtetszett:) szuper és a képedért is odavagyok:)))
Szép estét:)
N.D. üzenete…
most bántam meg másodjára, hogy nem vettem meg a fehérbor-ecetet. Nem akartam egy egész l-t cipelni Pestre. Erre már másnap találtam egy receptet amibe az kell, most meg ez... Murphy...
duende üzenete…
Köszi szépen Mági! :)


N.D.: nem baj, legközelebb jössz és viszel magaddal! :)
hankka üzenete…
Óóó, biztosan nagyon fincsi lesz! :) Én is megjegyeztem magamnak kamrapolcnál, gyorsan neki kéne látnom, amíg még van szőlő! :)
duende üzenete…
Hankka, még időben vagy! :)