2013. március 29., péntek

Szellőrózsa és szögek


   Voltunk annyira ravaszak, hogy kitaláljuk az isteneket. Mi is magyarázhatná szebben azt, hogy újra kezd erőre kapni a fény, mint a születés metaforája? Mi más magyarázhatná jobban a vérpezsdítő tavaszt, mint egy csodás feltámadás? A névtelen, rózsaszínű bokor bágyadt leveleinek motyogom a verset:
… ha van isten, hogy kijelölje a szférákat, hogy keresztezze őket a Nap, jó. De ha nincs, többek vagyunk, mint amennyit tudunk. Egyszerre gondolhatok a szellőrózsára és a szögekre a keresztfában. Az igazságra vágytam, és rájöttem, hogy húsból alkotjuk a szavakat.
   Lyukat csinálok a szürkészöld santolinának, amit a középkorban a templomokban a földre szórtak, hogy elnyomják vele az emberbűzt.
   Löttyintek egy kis vizet a tőre.
  – Támadj fel! – parancsolom.

(Frances Mayes: Édes élet Itáliában)


Kívánok minden Kedves Olvasómnak boldog, békés Ünnepet! Receptet most nem hoztam, ellenben még gondolkodom, milyen sütit süssek délután... Ezek vannak versenyben, mert délután sütöm az elállósabb sütit, holnap pedig a kalácsot és a krémes desszertet (és még arról sem döntöttem...):

Ishler, Búzasütemény, Kókuszos kocka, Cantuccini, Lekváros linzer, Mogyorús kiflik (most diós lesz), és a klasszikus Zserbó és Trinity fehérjéből készült püspökkenyere is nagyon esélyes.

Krémesnek szóba jöhet a Karamellás ricottatorta, a Hamis somlói, a kedvencem az indiai Rizspuding (megunhatatlan és végtelenül variálható), a Bögrés csokitorta saját levében (mert egyszerű, viszont szeniálisan finom), vagy egyszerűen megcsinálom ezt a Sült Banánt (mert isteni).
Még vívódom... :)

Hoztam neketek egy kis meleget Brazíliából, ha mán a nyuszi nem hozott... egy szép dalt. Arról szól, ha boldog karsz lenni, ültess több szeretetmagot az életedbe, s akkor a kertedben békét, harmóniát, reményt, boldogságot teremtesz. Így legyen. Áldottszép Ünnepet!:)


5 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Drága Duende, kedves ismeretlen Barátnőm! Neked is jó sütögetést és szép Húsvétot kívánok, s azután is várom tőled a csodás idézeteket és a jó recepteket - feltöltődésként.

Névtelen írta...

Káprázatosak ezek a virágok és egyébként is az egész bejegyzésed úgy ahogy van, nagyon jól esett, köszönöm. Viszont kívánok békés ünneplést! Eszter

duende írta...

:) Drága Zsuzsa, köszönöm szépen és viszont kívánok nagyon szép Húsvétot, és kívánok igazi feltámadást, mindkettőnknek! Puszi! :)


Kedves Eszter, nagyon szépen köszönöm, viszont kívánok Neked is békés, szép Ünnepet! És örülök, örülök. :)

Hankka írta...

Kellemes, pihentető ünnepet Nektek! :)

duende írta...

Drága Hannka, nagyon szépen köszönjük, és viszont kívánok Nektek is nagyon szép, békés, örömteli Ünnepet! (Meg sok locsolót! :)) )