2011. május 31., kedd

Ez itt a reklám helye: új biopiac indul és Toscana aranya

 .

Új biopiac kezdeményezés indul a Szent György hegyen. Killer Gáspár borásztól kaptam a meghívót. Akár várárlóként, akár árusként szeretnél részt venni rajta, Gáspárnál lehet bővebben érdeklődni. Nagyon örülök neki, hogy újabb helyi kistermelők és vásárlók találhatnak egymásra és arról nem is beszélve, hogy a Szent György hegy lélegzetelállítóan szép hely. Ismételten felhívnám figyelmeteket Gáspár finom bioboraira is, érdemes kóstolni és vásárolni is nála. Valamint az országban két borász készít csak verjus-t, az egyik Gáspár. Nagyon finom és különleges, én pl. rászoktam és már hiányzik ha nincs itthon belőle.






Szent György Hegyi Kézműves Napok



Rendezvény helye

Szent György-Hegyen a Killer Pincészetnél, ahol  a szükséges higiéniai szabályok betartása garantálva lenne ( Toilette etc)

Rendezvény resztvevők

Helyi Kis- és Őstermelők, akiknek termékei a legjobb minőségben és minden mesterséges és káros adalékanyagtól mentesen garantálva készülnének.
A Rendezvény résztvevők saját maguk felelősek az ezzel kapcsolatos előírások és normák betartásáért.

Maximális rendezvényi részvétel 20 résztvevőre (Kisés Őstermelőre) korlátozott és ezek száma a jövőben sem fog megemelkedni.

Termékek

·   Kenyér- és más sütött termékek
·   Hús és felvágottak (tartósított áruk)
·   Sajt és tejtermékek
·   Friss gyümölcsök és zöldségek
·   Tartósított gyümölcsök és zöldségek
·   Lekvárok, gyümölcslevek, szirupok
·   Méz
·   Virágok, vetemények, palánták
·   Füstölt halak
·   Fűszerek
·   Természetes kozmetikumok, szappanok stb
·   Különféle kézműves ajánlatok (kosárfonók, kovácsoltvas termékek, fafaragások, stb.)
·   esetleg időszakosan és változóan mint ajánlat
·   Zenekülönleges művészek alkalmi fellépése

Amennyiben lehetséges a termékek kizárólag magyar és helyi vagy regionális alapanyagokból készítendők.

Időpontok

A rendezvény rendszeresen kell ahhoz működtetni, hogy a vendégkör és látogatók hozzászokjanak és az ismertsége a piacnak garantálva legyen, s ami az ezzel kapcsolatos reklámra költött többletkiadást is jelentősen csökkentené.

A rendezvény áprilistól októberig lenne megrendezve pl. havi kétszer a hónap 1. és 3. szombatján, 10 – 13 óra között. Időpontok:

2011.06.18
2011.07.02
2011.07.16
2011.08.06 délután 15 és 18 óra között
2011.08.20 délután 15-18
2011.09.03 délután 15-18
2011.09.17 délután 15-18
2011.10.01 délután 15-18
2011.10.15 délután 15-18

Parkolás és közlekedési lehetőségek

A helyi parkolási lehetőség útmutató-táblákkal lenne megkönnyítve.
A parkolást amennyiben szükséges, irányítani kell.

Lehetőség esetleges Lovaskocsisvagy Fogatos, továbbá Minibuszok használatára a közlekedésnél, melyek a Kisapáti és Hegymagasi, s Tapolcai látogatókat szállítanák. Ezzel különös hangsúlyt lehetne fektetni az ezáltal elérhető magasabb színvonalú környezetkíméletre és védelemre.




.....................................





Nyílt Zalaegerszegen, a Rákóczi utcán (a Böjte ékszerszalon után lefelé) egy olasz élelmiszereket áruló bolt, a Szedd és Edd! Sok finomság kapható náluk: aszalt gyümölcsök, olajos magvak, cukrászati alapanyagok, kimért édességek, kimért olasz jó minőségű durumtészták és természetesen kimért extrafinom extraszűz olívaolaj is, egyenesen Toscánából. Egy liter ára 1700 Ft. Én már rendszeresen náluk veszem az olívaolajat, mert nagyon finom. Mély zöld, kissé csípős, erőteljes ízű. Olyan zamata van, mint mikor beleharapsz az olajbogyóba. Ami még nagyon szimpi: hogy kimérve árulnak amit csak lehet, így hozzájárulnak ahhoz, hogy minél kevesebb csomagolóanyag  váljék szemétté... Oldalukat megtalálod a Facebookon itt.
Nyitvatartás: H-P.: 08.30-17.30, SZo.: 9-12




Az olívaolaj egészséges, ezt lassan mindenki tudja. Azt azonban kevesebben, hogy olívaolaj és olívaolaj között nagy különbség lehet. Extra szűz vagy sansa? Ez itt a kérdés...
Köztudott, hogy a mediterrán országokban, ahol az Extra Szűz olívaolaj fogyasztása havi 1,3 liter körül mozog fejenként, a szív- és érrendszeri megbetegedések száma töredéke az európai átlagnak, főleg az e tekintetben világviszonylatban is sajnálatos módon vezető pozícióban levő magyar statisztikának. Az összefüggés nyilvánvaló, azt azonban kevesen tudják itthon, hogy mit takar az Extra Szűz olívaolaj és a szintén egészséges látszatot kelteni óhajtó, ám tartalmilag ettől messze elmaradó sansa névre hallgató (mellék)termék közti különbség.
Ha azt mondjuk, hogy ég és föld, akkor még csak megközelítettük a lényeget. Kezdjük mindjárt az elején egy lényeges adattal: az Extra Szűz olívaolaj az olajbogyó első préseléséből keletkezik, s ilyen formán az olajbogyó összes, egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen hatóanyagát tartalmazza, míg ugyanez a sansa olajban mindössze 1-10%-ban található meg! Így, ha mi egészségünk megóvása érdekében szeretnénk jót tenni szervezetünkkel és olívaolajjal készült ételeket igyekszünk fogyasztani, de sansa-t vásárolunk, sajnos nem tettünk semmit ennek érdekében! Miért? Mert a két termék tartalma a gyártási eljárás eltérése miatt nagy különbséget mutat.  

Az előállítási folyamat
Magyarországon az olívaolaj fogyasztás kultúrája még csak kialakulóban van, ezért a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy mit jelent pontosan az Extra Szűz, illetve a sansa kifejezés, és ezt kihasználva a gyártók és forgalmazók gyakran megtévesztik a gyanútlan vásárlót az „olívaolaj” felirattal.
Az Extra Szűz olívaolaj előállításának gondosságára jellemző, hogy semmiféle természetes szennyeződés sem maradhat a préselésre váró olajbogyók között! A frissesség jegyében az olajbogyókat a leszedés után 24 órával lepréselik, hogy jó minőségű Extra Szűz olívaolajat nyerhessenek. A szűrés és a palackozás folyamata során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem adalékot. Az Extra Szűz olívaolaj a természetes előállítási folyamat után megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezen kívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag. Eközben a szintén, egyébként helytelenül, olívaolajként hirdetett sansa - amely pomace és orujo néven is kapható - a sajtolás során keletkező maradványokból készülő zsiradék, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. Ez azt jelenti, hogy a már kisajtolt olívamasszát vegyi úton oldják ki újra, majd ahhoz, hogy annak valami íze legyen, 1 %-ban Extra Szűz olívaolajat adnak hozzá. Ezen 1-10 % alapján a gyártók és a forgalmazók feljogosítva érzik magukat, hogy használják az olívaolaj kifejezést, holott az csupán egy olíva-olajpogácsából készült olajat takar, amely megnevezést – a törvény előírásainak értelmében- minden így előállított termék esetében fel kellene tüntetni a termék címkéjén. A silány minőségű, olcsó készítmény a mediterrán országok legtöbbjében ma már kereskedelmi forgalomba alig kerül – minőségét ez éppen eléggé bizonyítja.
Magyarországon azonban a megtévesztő címkéknek és a fogyasztók tájékozatlanságának köszönhető az, hogy a fogyasztók a legtöbb esetben az ár és nem a minőség alapján választják az olcsó mellékterméket, az Extra Szűz olívaolaj helyett. Így míg más európai országban száz olívaolaj vásárlásból összesen kettő sansa, addig hazánkban százból hatvan alkalommal a sansa mellett döntenek a vásárlók.
Az Extra Szűz olívaolaj kedvező élettani hatásainak ismeretében a fogyasztók tájékoztatása kiemelt fontosságot kellene, hogy kapjon hazánkban, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések tekintetében vezeti a nemzetközi statisztikákat.
Az olívaolaj nem véletlenül lett az elmúlt évezredek alatt az örök élet, a lelki béke és a nyugalom jelképe. Érdemes hinni a mediterrán országok lakóinak, akik azt vallják: meg kell adni a tiszteletet ennek a fának, termésének, és nem utolsó sorban önmagunknak. 

Az Extra Szűz olívaolaj és a sansa olaj összehasonlítása

Extra Szűz olívaolaj
Az előállítás folyamata: Az olajbogyó első sajtolásának az eredménye. Mentes minden vegyi eljárástól, így íze megőrzi természetességét.
Extra Szűz olívaolaj tartalom: 100 % 
Élettani hatása:
 Kedvező élettani hatása bizonyított, alátámasztott:
- megvédi az érrendszert a meszesedéstől
- megakadályozza a zsírok lerakódását az erekben
- csökkenti a sejtek oxidációját és a káros koleszterin szintjét
-  erősíti az izomsejteket
- segít a trombózis és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében
Sansa olaj
Az előállítás folyamata: Maradványolaj. A gyümölcsmaradékból további vegyi úton történő olajkinyerési eljárással készül.
Extra Szűz olívaolaj tartalom: 1-10 %-ban tartalmaz Extra Szűz olívaolajat. 
Élettani hatása: Egészségre gyakorolt hatása nem ismert

Szerző: Nagy Bernadett, dietetikus

2011. május 29., vasárnap

Epres tiramisu

.

Amikor a szeretet nem győz le mindent, akkor a házi sütik következnek.

(ismeretlen) 




Gondolom nagy újdonságot nem közlök a recepttel, de ha má' megcsináltam... :) A recept egyébként itt található. Annyi módosulás történt, hogy 35 dkg epret összeturmixoltam 4 kicsit púpos evőkanál porcukorral (ízlés szerint, kóstoljuk mert ízlés- és eperfanyarságfüggő), elkevertem benne 2 cent gyümölcspálinkát, és ebbe a finom eperszószba mártogattam a piskótákat. Az epres piskótaréteget még kissé meg is locsolgattam az eperszósszal, mert ezt nem veszi fel olyan könnyen a piskóta, mint a folyékonyabb kávét.

Tulajdonképpen még a turmixgépet sem kéne elővenni, villával vagy krumlplinyomóval is összetörhetjük a gyümölcsöt a cukorral, pálinkával/likőrrel. 
A többi ugyanaz. Illetve féladagot csináltam krémből, 1 mascarponével, 2 tojással és 1 nagy dobozos 20%-os  Zott tejföl 3/4-e került még bele (baromi jó sűrű), mert csak 1 tégely krémsajtom volt, szóval ez olyan 3/4 adag inkább krémből.
Eperszemekkel kellett volna a tetejét díszíteni, de összesen ennyi eprem volt most itthon. Mennyei manna. :)

Tipp: Málnával, meggyel, sárgabarackkal, szederrel, naranccsal, citrommal, kiwivel, sárgadinnyével, ribizlivel is fantasztikus lehet! Illetve ha valaki tart a nyes tojástól, egyszerűen csak felvert tejszínhabbal lazítsa a mascarponét. Úgy is nagyon finom. Vagy gőz fölött verje fel mind a sárgáját, mind a fehérjét.

Citromos változat egy nagy tálhoz:
a mártogatóhoz:
3 citrom leve,
3 citrom reszelt héja,
25 dkg porcukor,
3 cl gyümölcspálinka,
csipet só.
A krémhez:
50 dkg mascarpone,
4 tojás,
2 dl tejszín,
15 dkg porcukor,
csipet só, +
olasz piskóta.

Egy mélytányérba reszeljük 3 lédús citrom héját, majd kifacsarjuk a levüket is. Elkeverjük teljes oldódásig a porcukorral, a csipet sóval és a pálinkával. 
A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra kikeverjük a porcukorral, aztán hozzákeverjük a mascarponét. A fehérjéket csipet sóval jó kemény habbá verjük. Felverjük a tejszínt is jó kemény habbá.
A mascarponés sárgájához keverjük először a tojásfehérjét óvatosan, majd ugyanilyen óvatosan a tejszínhabot is.
A piskótákat belemártogatjuk a cukros citromlébe, és kicsit meg is locsoljuk őket. Erre jön egy réteg krém, erre megint mártogatott és belocsolt piskótaréteg, krém, stb... Amíg tart. A tetejét reszelt citromhéjjal, citromkarikákkal, valamilyen zöldfűszerrel díszítjük: mentával, citromfűvel vagy bazsalikommal.
Abbahagyhatatlanul finom. :)

2011. május 28., szombat

A kapálás elhozza a világbékét

Ímélben kaptam, de Lustanyunál az eredeti. Nagyon jó. :)


A múltkor Egerben mama kérdezte, hogy épp mivel foglalatoskodom, én pedig
mondtam neki, hogy olyan nőkről írok, akik borzasztóan kritikusak saját
magukkal szemben és kiakadnak azon, hogy vastagabb a karjuk, vagy
narancsbőrös a fenekük. Mama megvetően legyintett, közölte, hogy ez
baromság és hogy inkább arról írjak, hogy ezek a nők kapáljanak be öt
hektár kukoricát, és akkor biztosan nem lesz idejük a narancsbőrükkel
foglalkozni.

És akkor hirtelen belém hasított, hogy basszus, mindenre ezt a kapálás
dolgot hozza fel, és összegyűjtöttem, hogy mama szerint milyen problémákra
lenne megoldás a kapálás.

1.) Terhesgondozás, újszülött ellátás, bizonyos mértékig paraszolvencia -
"Katicám, annak idején megszültek a nők a kapaföldön is, nem volt semmiféle
ultrahangozás, meg terhesjóga, meg boríték az orvosnak!"


2.) Homoszexualitás - "Kapálna végig egy nyarat, ´szt nem lenne ereje tollas
gatyában vonulgatni!" (Egyébként mama nem homofób, csak nem érti ezt a
dolgot és a genetikában sem áptudét.)


3.) Bűnözés - "Hogy a frász üsse ki őket, mennének el kapálni ahelyett, hogy
a szomszéd tyúkját lopkodják!"


4.) Való világ 4. - "Ez nekik a való világ??? Mennének el kapálni ahelyett,
hogy a seggüket hizlalják egy medencében. Akkor aztán nem lenne idejük
veszekedni, örülnének, ha a vízhólyagoktól egy pohár vizet meg tudnak inni,
´szt lefekhetnek aludni. Na az a való világ, Katicám." (Évának már javasolt
3 hét uborkaszedést is Szabolcsban, mondván attól elmenne a kedve a
veszekedéstől, és nem lenne annyi ideje fújni a füstöt, Alekosz
tartásjavítására pedig némi kaszálást említett.)


5.) Számítógép függőség - "Hajnali kettőig nyomkodta a gombot???
(=számítógépbillentyűzet és /vagy egér gombja- a szerk.) A rossebb megette,
bezzeg ha másnap hajnal ötre kapálni kéne menni, már fél 9-kor lefeküdne
aludni!"


6.) Tetoválás, testékszerek, és a fóliás melír bizonyos esetei - "A mi
időnkben a fiataloknak nem volt arra idejük, hogy kürtöket dugdossanak a
fülükbe, ´szt azzal tágítsák a lukat rajta! Tudod Katicám, annyi munka volt
a fődeken, hogy nem tudtunk mink azzal foglalkozni, mekkora a luk a
fülünkön, meg nem is volt időnk arra, hogy órákig fodrászkodjunk, meg
lyuggassuk a bőrünket kifele. Szép is lett volna, ha menni kell kapálni,
"szt ott égeti a nap a griffmadarat, vagy mit a vállunkon!"


7.) Futball huliganizmus - A franc essen ezekbe a szkinderekbe (skinhead- a
szerk.), ha ennyi erejük van, csinálhatnának valami hasznosat is! Megnézném
én őket, miután bekapálták a szemerei téesz fődjét, hogy mennyi erejük lenne
ott ordítozni, meg kukát dobálni a meccseken! Hát megmondom én neked,
Katicám: semmi! Ott aludna az összes a lelátón, olyan fáradt lenne!"


8.) Depresszió, egyéb pszichés problémák - "Jódógába´ nem tudja már, hogy
micsináljon! Ül a szép házába´, szt sopánkodik, hogy milyen kövér, meg hogy
nem foglalkozott az érzéseivel a zura, nemhogy örülne, hogy van mit enni,
jólétbe van, és nem kell kapálnia."
Hirtelen ennyi jutott eszembe, de ahogy leírtam, hát nem is olyan eszement
hülyeség mind, mint amilyennek elsőre gondoltam (kivéve a 2-es és 8-as
pontokat), vagyis hát persze hülyeség, de van némi alapja. Fontolgatom, hogy
kapálótáborokat szervezek tematikusan, mint pld. szingli kapatábor,
önértékelés javító kapatábor, stb, így a nemzetgazdaság is jól járna, én is,
meg a résztvevők is. :)


2011. május 26., csütörtök

"tetszik a recepted" díj

.

Alíz, az erdélyi fakanálforgató tollforgató tisztelt meg a "tetszik a recepted" díjjal - a svéd gombasalátámért kaptam és nagyon köszönöm Neki! Ez a díj nagyon jó ötlet volt Martinellitől, szívesen adom tovább, hiszen blogszomszédaimnál nagyon sok fantasztikus recepttel találkozom, és ezekre szívesen hívom fel olvasóim figyelmét is.




Legelőször is Alíznak adnám visszafelé is a díjat, mégpedig a nagyon-nagyon különleges ángádzsáborleves autentikus közléséért. Azt hiszem ezt előtte még soha senki nem tette meg, és bizony nagy kár lett volna ezért a nem hétköznapi ételreceptért, ha a feledés homályába veszett volna.

Anikónak a dédimamától megörökölt, szintén nagyon különleges aszalt szilvás bablevesét emelném ki sok jó receptje közül. Nagyon örülök, hogy ezt a csodálatos ételt megosztotta velünk, de aminek még jobban, hogy életigenlő, napos kedvét mindig érezhetjük.

Padparadsa barátosném receptjei közül a sokak által (általam is) nagyon kedvelt svéd húsgolyók receptét választottam, és ajándékoznám meg e díjjal. Azt hiszem, az ő leírása autentikus is. Nagy Levin is megnyalná utána a tíz ujját, azt hiszem.

Ildinyó blogja az általam egyik legszeretettebb virtuális szakácskönyv. Nehezen választok. De muszáj egyet, így legyen a nagyon gusztusos és finom epres ekler fánk - ami véleményem szerint a legjobb dolog, ami eperrel történhet. De Ildinyónak csodás levesei és zöldségételei is vannak, érdemes nála kutakodni.

Tálalónál találtam meg legkedvencebb, imádott zöldségem, az articsóka egy nagyon finom és egyszerű elkészítési módját, az articsókás tésztát. Ha egyszer, valaha találnék valahol articsókát, biztosan így készíteném el. Ha lesz kertem egyszer, tutira ültetek e világ legfinomabb zöldségéből....

Wise Lady blogjáról nem egy ételt ajánlanék, hanem az alapreceptek füllentyűt. Igen pontos, precíz, jó alapreceptjei vannak, sokat lehet tanulni tőle.

Hínyenc, a hétköznapi ínyenc blogján egyáltalán nem hétköznapi receptek vannak. Nagyon extra ételei vannak, indiai, ázsiai beütésekkel és csodás képekkel. Én mégis az egyszerű, autentikus hagymás babjáért rajongok, amit nem szabad kihagyni az életetekből, mert fantasztikusan finom.

Vegasztománia blogja meg egyszerűen gyönyörű, csodás fotókkal és még csodásabb ételekkel. Sokaknak a hús nélküli étkezés hiányosnak tűnik, de az Ő oldalát böngészve ennek az érzetnek nyomát sem találni. Remek ízek, fantasztikus fogások. Az a házitésztás, zöldséges lasagne nagyon csábító...

A falu végén, egy kurta konyhában éldegél Thrini. Egyszerű, ám nagyszerű receptjei vannak. Valójában két receptet ajánlanék, mert jól megférnek egymással, egy tányéron: a rozmaringos, kakukkfüves kacsasült mellé isteni köret szerintem ez a csodás kis sárgarépasaláta, zsenge nyári bébirépából. Nyamm.


A sort még lehetne folytatni. Sok embert kihagytam, de remélem - mert a blogdíjak természete ilyen - úgyis körbeér majd mindenkihez.

2011. május 24., kedd

Vadhúsos töltike (töltött szőlőlevél)

.

A szőlővesszőt a föld alá kell temetni, hogy friss hajtásokat hozzon – nekünk is változtatnunk kell az életünkön, ha azt akarjuk, hogy felfrissüljenek a gondolataink.

(Frances Mayes: Napsütötte Toscana)





Elkészült a töltött szőlőlevél. Most kivételesen nem a sima kis rizses-olívaolajos-citromosat készítettem, hanem egy húsos változatot. Imádom a dolmadest, mert a szőlőlevélnek van egy enyhén citromos, pikáns, savanykás nagyon finom íze. A verjus-ben is ez az íz érződik, hasonlítanak. Nem is értem miért ment ki a divatból a töltött szőlőlevél, pedig vagy millióképpen el lehetne készíteni. Gondolkodtam is egy arabos változaton, de először egy egyszerűbbet akartam készíteni. Meg paradicsomos étel is régen volt az asztalon.

Hozzávalók 4 főre:

30 dkg darált vadhús (lehet marha, vagy disznó vagy birka is),
15 dkg rizs (vagy gersli),
30 db szőlőlevél a töltelékhez és még 30 a lábos aljára-tetejére,
1/2 evőkanál zsír,
1,5 dl víz,
só, frissen őrölt bors,
1/2 mokkáskanál koriandermag,
1/2 mokkáskanál köménymag,
5-6 szép zsályalevél,
1 csapott teáskanál pirospaprika,
1 kicsi tojás,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma.
A mártáshoz:
a levelek főzővizéből 8 dl,
3 dl paradicsompüré,
1 diónyi vöröshagyma,
só,
1 teáskanálnyi cukor,
1 evőkanál zsír,
1 evőkanál liszt.

Ha rendes szőlőlevélből készítjük, olyanból tegyük ami nincs permetezve. De ha találunk olyan elvadult szőlőtőkéket amilyeneket én is találtam, arról bátran szedhetünk mert ezeket nem permetezik és nagyobbak is, kevéssé cakkosak mint a nemesített szőlőlevél - tehát alkalmasabbak is töltikének. Ezekből a vadszőlőlevelekből így egészen tavasztól őszig tudunk töltikéket készíteni. Téliesíteni is lehet, el lehet tenni tartósítva üvegekben.

Az őz apróhúst ledaráltam, tettem hozzá 1 tojást, a megmosott rizst, a mozsárban frissen összetört fűszereket, az apróra vágott zsályaleveleket, az apróra kockázott vöröshagymát, zúzott fokhagymát, sót, pirospaprikát, kevés zsírt és a vizet. Kézzel jól összedolgoztam. Ne ilyedjünk meg a víz mennyiségétől, a tölteléknek jó tocsogósnak kell lennie, így nem keményíti majd meg a tojás, és biztosan nem töltjük túl szorosra a leveleket. Tehát hagytam állni addig a tölteléket, míg a levelekről lecsippentettem a tövüknél a szárakat, majd forrásban lévő vízbe tettem őket 1 percre. Szűrővel kiszedtem és hideg vízzel átöblítettem, hogy lehűljenek.
A szőlőleveleket egy lapostányéron töltöttem, egyesével, egy másikra pedig áttettem a kész kis hengereket. A leveleket a fonákjukkal magam felé tettem a tányérra úgy, hogy a levélnyeles rész legyen hozzám közelebb. Kiskanállal tölteléket tettem rájuk, hengerre formáztam, majd úgy göngyöltem fel, hogy a két végüket kissé ráhajtottam a töltelékre, aztán a felém eső részt elkezdtem feltekerni magamtól elfelé. Mikor mind készen volt, a maradék levél felével kibéleltem a lábost, és erre tettem szépen szorosan egymás mellé a töltelékeket. Úgy tegyük, hogy a levelek széle, ahol körbeért a tekerés, alul legyen, így nem fog remélhetőleg kinyílni. Nekem pont két sűrű, teli rétegem lett, 30 töltelékkel. Erre tettem a maradék leveleket, majd egy kistányért. Felöntöttem a levelek főzőlevével és tettem hozzá paradicsompürét, szórtam rá apróra kockázott vöröshagymát, sóztam, kissé cukroztam. A tányért a felöntés után igazítsuk jól rá a töltelékekre, majd kislángra, fedővel tegyük fel főni. Kóstoljuk meg a levet, elég sós-édeskés-e. Közben kevés zsírból és lisztből rántást készítettem és a főzés vége előtt 5 perccel hozzáadtam (persze higítva) a paradicsomos léhez. Összesen elég az ételnek 30 perc főlés a felforrástól számítva, majd zárjuk le a lángot és hagyjuk fedő alatt még 20 percig.
Friss fehér kenyérrel, tejfölt is az asztalra téve kínáljuk.
Nagyon nyárias, könnyű, üdítő kis étel.

Kókusztejes eperkrémleves


Az égvilágon mindent utánozhatunk és meghamisíthatunk, csak a szeretetet nem. Szeretetet nem lehet lopni, utánozni, a szeretet csak olyan szívben lakozik, amely mindenestől képes odaadni magát. Ez minden művészet forrása.

Hermann Hesse




Hagyományos gyümölcslevest készültem főzni tegnap este, aztán eszembe jutott, hogy a párom mostanában nem nagyon bírja a tejes dolgokat. Készítettem egy finom epres semifreddo-t is a múlt héten, de a tejszín sok volt neki benne. Úgyhogy lekaptam egy kókusztejet a stelázsipolcról. Nagyon egyszerű, könnyű kis gyümölcsleves lett a végeredmény.

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg eper (mer' 10 dekát úgyis elkóstolgat az ember...),
1 kókusztej,
1 nagyobb szál citromfű,
1/2 lime leve,
pici só,
ízlés szerint cukor vagy méz.

Az eper nagyobbik felét föltettem kevés vízben főni sóval, cukorral, citromfűvel, lime lével. Forrástól számítva 5 percig főztem, majd a citromfüvet eltávolítottam és botmixerrel simára pürésítettem a levest. Hozzáöntöttem a kókusztejet is, újra fölforraltam és kóstoltam. Ízesítettem, ami hiányzott, pótoltam (cukor, só, lime lé). Mikor lekapcsoltam alatta a lángot, akkor tettem bele a maradék negyedekre vágott epret. Így nem fő meg, csak kicsit átveszi a leves ízét, szépen egyben marad a gyümölcs. Hidegvízfürdőbe tettem, majd egyből hűtőszekrénybe.




Tálalásnál díszíthetjük még eperrel, citromfűvel.

2011. május 23., hétfő

Bodzazselé

.

Szoknyát varrat a bodza,
így készül a tavaszra,
    csipkés szélűt
    és puhát,
éppolyat, mint nagyanyja –
mert ha nem varratna,
hát csupasz maradna.

                                                      (Csoóri Sándor: Tavaszi bodza-vers)





Sok helyen láttam idén a bodzazselét. Jó hogy eszembe juttatták lelkes háziasszonytársaim, mert bár tavaly már készítettem panna cottához, az csak frissiben elkészített kis adag volt.




Hozzávalók 5 kis erőspistás üvegnyihez:

7 dl félig kész bodzaszörp,
30 dkg kristálycukor,
1 zöldcitrom leve,
csipetnyi só,
2 tasak Haas 2:1 zselatinfix,

Szörpkészítéssel együtt érdemes megcsinálni, mikor már 24 órát álltak a bodzavirágok és a citromkarikák a vízben. Ekkor leszűrjük és kiveszünk belőle 7 decit. A tasakon található utasítás szerint elkészítjük: elkeverjük benne a zseléfixeket, pici sóval és egy lime levével ízesítjük, majd felforraljuk. Ekkor tesszük bele a cukrot, kevergetjük, és fölforrás után még 5 percig forraljuk. Csírátlanított üvegekbe töltjük és szárazdunsztba tesszük. Én mielőtt kiüvegeztem volna, a szebben maradt bodzavirágokból csipegettem a zselébe egy keveset, hogy szebben mutasson az üvegben. De ez nem szükséges.
Desszertekhez felhasználható, vagy vajaskenyérrel is el tudom képzelni.




Készítettem egy pohárdesszertet: alulra kicsöpögtetett tejfölt tettem (sűrű görögjoghurt is jó vagy tejföllel higított mascarpone is), rá eperszeleteket, rá bodzazselét. Isteni. Meg kell állapítsam, a természet nem véletlenül érleli be egyszerre az epret és a bodzavirágot. Eszméletlen jó páros, csodásan illenek egymáshoz.





Rövid életű volt e finom nyalánkság.... :)

2011. május 22., vasárnap

Vadpörkölt dödöllével




Életem első vadpörköltje, természetesen ropogósra sütött dödöllével. És nagyon jól sikerült. A sikerhez az is hozzájárult, hogy nagyon fiatal őzet sikerült kifognom, mert a pörkölt mindössze 1 óra alatt elkészült, omlós-puhára. Pedig rákészültem, hogy legalább 3 órán át pötyögtetem kis lángon... Szerencsém volt. Fagyasztva vettem egyébként.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg vad apróhús,
30 dkg vöröshagyma (tisztítva ennyi),
1 dl zsírdús tej,
2 nagy szem szegfűbors,
1 csapott mokkáskanál köménymag,
kevés frissen őrölt bors,
2 babérlevél,
egy kb. 3 cm-es darabka fahéj,
2 gerezd fokhagyma,
4-5 evőkanál olaj vagy 2 evőkanál zsír,
2 púposabb teáskanál Édes Anna,
1 teáskanálnyi sűrített paradicsom,
2 teáskanál pirospaprika,
1/2 dl vörös- vagy fehérbor vagy rozé (bármelyik jó bele),
és ízfokozóként én egy csipet cukrot is tettem hozzá a végén,
mert a bor viszonylag savanykás volt, így lett kerek a pörkölt íze.
A húst alaposan átmostam többször váltott vízben, majd lehártyáztam, letisztítottam ahol szükséges volt és kockákra vágtam. A zsiradékon az apróra kockázott vöröshagymát és az apróra vágott fokhagymát is kevés sóval üvegesre dinszteltem, majd hozzáadtam a húst, nagy lángon sütöttem fehéredésig kevergetve, aztán aláöntöttem a tejet. Nagy lángon rotyogtattam, míg az összes tejet elfőtte, s aztán beletettem a fűszereket is (szegfűbors, köménymag, babérlevél, fahéj, bors), valamint pirospaprikáztam, édes annát és kevés sűrített paradicsomot is adtam hozzá. Borral nyakon öntöttem, és pár percig erős tűzön főztem, hogy a bor alkohol íze eltűnjön, majd kevés vizet is hozzáöntöttem. Sóztam és kis lángon fedő alatt főztem. Még pároltam egy keveset és készen is volt. Végül kevés cukorral egyenlítettem az ízén.
Ha idősebb vadat kapunk, és sokáig kell párolni, időnként egy nagyon kevés vízzel lazíthatunk a szaftján, vagy még egy kevés vörösborral. 
Jó ropogós dödöllével tálaltam.

A tej azért jó bele, mert elveszi a vadhús nagy vad jellegét, ráadásul sokkal omlósabb és szaftosabb lesz a hús tőle, nem lesz száraz. Szerintem kell bele, sokkal sokkal jobb lesz így a pörkölt.

2011. május 21., szombat

"Öntött" fejessaláta

 .

Véget ért a bujdosás és a galibák.
Ki se bírta volna más, csak mi, fababák.
Nem hal bele semmibe, aki úgysem él.
Jó, hogy mink babák vagyunk, szívünk bodzabél.

                                                                                                                          (Weöres Sándor)





Ma délelőtt bodzavirágot mentünk becserkészni. Meg vadszőlőlevelet dolmades-hez. Ázik is az első adag szörpnek való, holnap pedig végre az idei nyáridény első dolmadesét is elkészíthetem - egyszerűen rajongok érte. A sima kis rizses, citromos, olívaolajas változat mindent visz nálam. Latsia kérdezte éppen blogszülinapi bejegyzése kapcsán, mi a kedvenc ételünk. A gyümölcsfagyik jutottak eszembe, mert bár nem igazán vagyok édesszájú, a jó gyümölcsfagyit az év bármely napján és időpontjában szívesen megeszem. De most a szőlőlevélről mindjárt eszembe is jutott, hogy bizony ez az első 5-ben benne van nálam. Meg a jó, emberesen csípős lecsó is.
De sokat beszélek... mivel későn értünk haza, gyors ebédet kellett kitalálnom. Volt két szép sűrű, nagy salátafej a hűtőben. Szalonna meg mindig van itthon. Kérdés sem volt, hogy a Zsanuáriánál látott öntött fejes saláta lesz ebédre. Ha jól rémlik, cirka 10 perc alatt készen volt. Nem csalódtam. Eszméletlenül jó! :)

Hozzávalók 2 főre:

2 nagy, tömör közepű saláta,
10 dkg szalonna,
2 evpkanál olívaolaj,
só, frissen őrölt bors,
kb. 1 mokkáskanál méz,
lehelletnyi ecet (alma- balzsam- vagy borecet vagy verjus),
plussz az enyémbe került pár darab szilvafaalja gomba is.


A salátákról leszedjük a lelógó nagy leveleket, majd negyedeljük úgy, hogy a torzsájuknál egyben maradjanak. Alaposan bő folyó vízben megmossuk őket. Olívaolajon megsütjük ropogósra a szalonnadarabkákat. Szűrőkanállal kivesszük a zsírjából, majd a gombát is sóval, borssal, a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt szintén lepirítjuk. Majd mézet és ecetet locsolunk rá (csak keveset mindkettőből), elkeverjük és beletesszük a salátanegyedeket. Nagy lángon összerottyantjuk, megvárjuk míg kissé levet engednek, összeesnek, végül visszaszórjuk rá a szalonnapörcöket is. Pirítóssal tálaljuk.


 


Kitűnő forrón is, langyosan is, kihűlve is. Bár arra esélye sem volt. :)

2011. május 19., csütörtök

Tavaszi köles tabulé



Biztosan sokan ismeritek a híres arab tabuleh-t, ami nem más mint egy sokzöldfűszeres bulgursaláta. Az eredeti tabuléban bulgur az alap, és ebbe kevernek sok-sok petrezselyemzöldet, újhagymaszárat, mentaleveleket, paradicsomkockákat. Nyakon öntik olívaolajjal, citromlével, sóval fűszerezik.
Elkészítettem a zalai változatát, és mondhatom: nem tudtam abbahagyni a kóstolgatást... Fergetegesen jó, azt mondom, rá lehet szokni. Függőséget okozhat. :)

Hozzávalók 4 főre:

15 dkg köles,
2 nagyon nagy csokor petrezselyemzöld,
1 kisebb csokor kapor,
1 csokor újhagymának a zöld szára,
1 csomag retek,
só,
kb. 2 cl tökmagolaj,
lehelletnyi alma- vagy borecet.


A kölest szűrőben csap alatt átmostam, majd nagyon bő forrásban lévő vízbe tettem főni cirka 10 percre. Hamar megpuhul. Leszűrtem és hideg vízzel át is öblítettem egy szűrőben, hogy kihűljön, aztán jól lecsöpögtettem. Egy nagy tálba apróra vágtam a petrezselymet, kaprot, újhagymaszárakat. A retket negyedeltem és kis vékony szeletkékre vágtam. Mindehhez hozzátettem a kölest is, sóztam, tökmagolajat és kevés almaecetet öntöttem hozzá. Villával alaposan összekevertem.
Tényleg isteni. A "tudtam-tudtam-csak-nem-sejtettem", hogy ennyire jó kategória szerintem.


Retek már csak elvétve van (én még találtam a hűtőben pár kósza darabot), de anélkül is tökéletes. Medvehagyma szezonban újhagyma helyett készítsük medvehagymával, retekkel. Nyáron természetesen paradicsomkockákkal készítsük.

2011. május 18., szerda

Epres piskótatekercs

.

Ha két ember szereti egymást, az mindennél fontosabb, az csoda és a legtermészetesebb dolog ezen a világon. Ezt éreztem ma, amikor egyszer csak virágzó bokorrá változott az éjszaka, és eperillatú volt a szél, és rájöttem, hogy szerelem nélkül legföljebb szabadságos halottak lehetünk csupán, néhány adat, meg egy véletlen név, és semmi több, akár meghalhatunk.

(E. M. Remarque: A diadalív árnyékában)





Már ezer éve készültem piskótatekercset sütni, de valahogy mindig elmaradt. Aztán nemrég megláttam Paprika & Paprika blogján ezt az álomszép darabot. Úgyhogy most az idei eperszezonban nem marad el az epres piskótatekercs. Isteni. Annyiban változtattam csak, hogy megkentem nagyon vékonyan a piskótalapot a még maradék tavaly előtti eperlekvárommal is. A piskótatekercsben az a jó, hogy nagyon egyszerű, gyorsan elkészül és nagyon finom. :)


Hozzávalók a piskótához:

3 db tojás,
12 dkg liszt,
12 dkg kristálycukor,
1 evőkanál víz.
A töltelékhez:
25 dkg eper,
2,5 dl tejszín,
1 csapott evőkanál porcukor,
eperlekvár.
Ha van: friss menta vagy
citromfű levelek.
A tetejére:
porcukor, eper.

A tojásokat felvertem a cukorral és a vízzel teljes habosodásig, fehéredésig. Jó 5 perc kell neki robotgéppel. Aztán finoman lapáttal hozzáforgattam a lisztet és egy 23-szor 35-ös tepsibe öntöttem a masszát, amit előtte sütőpapírral kibéleltem. Előmelegített 180-200 fokos sütőben sütöttem szép világosra. Körülbelül 10-12 percig sült. Nagyon szép laza, habos lett a tészta, ez aannak köszönhető, hogy jól felvertem  tojásokat.
Még melegen leszedtem róla a papírt, és egy konyharuha segítségével feltekertem a tésztát. Könnyebb, ha a széleit szép vékonyan levágjuk, mert ott keményebb.




Míg hűlt, felvertem a tejszínt 1 csapott evőkanál porcukorral habbá, az epret megtisztítottam és nagyobb darabokra vágtam, jól lecsöpögtettem és a habhoz kevertem. Mikor kihűlt a piskóta, megkentem nagyon vékonyan eperlekvárral, majd elsimítottam rajta a tölteléket és feltekertem. Nekem kinyomiszkolódott némi tejszínhab, azt a tetejére kentem. Porcukorral megszórtam, eperszemekkel díszítettem.
Ha lett volna itthon menta vagy citromfű, azt is tettem volna bele. Nagyon apróra vágva belekevertem volna a tejszínhabba, ugyanis mind a menta, mind a citromfű fergetegesen jól illik az eperhez.





Ha valakinek nincs kedve tekercselgetni, egyszerűen csak kenje meg a lapot lekvárral, halmozzon rá jó sok 20%-os tejföllel finoman összekevert, jól felvert, kissé cukrozott tejszínhabot (ez esetben lehet 3 dl tejszínt felverni és 2 dl tejföllel - vagy sűrű görög joghurttal - elkeverni és nem árt egy kevés zselatint sem hozzáadni, már a tejfölös változathoz gondolom), és rakja meg a tetejét jó bőven eperrel, díszítse citromfűlevélkékkel. Kockákra vágva tálalható.
Ó, igen. Lehet valami finom alkoholos itallal is keverni vagy a lekvárt, vagy a krémet.

2011. május 15., vasárnap

Tyűde'ropogósra sütött keszeg

.

A keszeget nagyon szeretem, de csak ha jól van elkészítve: vagyis igazánigazán ropogósra van sütve, jól be van irdalva. Mert így nem is marad szálka benne, csak a gerince. Az irdalás lényege, hogy egész a gerincig jó sűrűn bevagdossuk a hal húsát, így a kis hajszálnyi szálkákat átvágjuk, sülésnél pedig eltűnnek, mert olyan ropogóssá válnak.
A recept egyszerű: megtisztítjuk a halat a pikkelyektől, alaposan megmossuk a belsejét is, majd éles késsel jól beirdaljuk. Alaposan besózzuk, pirospaprikával elkevert lisztbe forgatjuk és olyan 1,5 - 2 cm magas olajban valahol a kisláng és a közepes láng között szép piros-ropogósra sütjük.