Ezer éves klasszikus, de van benne egy új hozzávaló, és emiatt kissé más
az elkészítés módja is. Főzött eper, cseresznye, meggy, ribizli leves,
de most joghurttal készítettem, és ettől olyan bársonyossá és selymessé
vált, hogy "igen, akarok róla beszélni". :)) Mert így ez a leves lett a
főzött gyümölcslevesek mócártja, és nem túlzok.
A nagy 4 literes fazekamban főztem - csurig természetesen -, mert hideg gyümölcslevesből vagy vájlingnyit, vagy semennyit. A gyümölcsarányok körülbelül így vannak benne: 25 dkg eper, 25 dkg ribizli, 25 dkg meggy és 0,5 kg cseresznye. Valamint másfél tasak vaníliás pudingporral sűrítettem, és 4 dl joghurtot adtam hozzá. Cukrot, fűszereket ízlés szerint lehet tenni bele, ki mennyire édesen szereti, illetve milyen ízesítőkkel. Az enyémben van fahéj, szegfűszeg, citrom héja és leve, és narancsos menta.
A trükk a következő: ha a citrom levét
és a joghurtot a legvégén adjuk a leveshez, amikor már a
hidegvízfürdőben kihűtöttük, akkor nem túrósodik, hanem valami csodás
selymes állagot produkál.
Tehát:
először tegyük fel a vizet a cukorral, sóval, fűszerekkel és hagyjuk
felforrni. Aztán forrdogáljon még cirka 5 percig, és ekkor tegyük csak
bele a cseresznyét, meggyet, epret. Hagyjuk újra felforrni (közben jó
nagy lángon hagyjuk a levest), és forrás után azonnal tegyük hidegvízfürdőbe a
mosogatóba. Többször cseréljük rajta a vizet, hogy hamar hűljön. Amikor
már szobahőmérsékletű, adjuk hozzá a citromlevet, joghurtot és a
lebogyózott ribizlit. (Igazság szerint az epret és meggyet is lehet így csak a legvégén hozzáadni,
mert ezek a gyümölcsök is nagyon hamar összeesnek. Csak így kevésbé fő bele az íze.)
Kóstoljuk, ha valami hiányzik (cukor, citromlé, só) pótolhatjuk.
Abbahagyhatatlanul finom. Ha málnával készítenénk, azt is csak kihűlés után tegyük a levesbe.