2010. május 19., szerda

VKF 34. - Összegzés 3. és stafétaátadás

..

A nagy munkában kihagytam Mandyt! Ezermillióbocsánatot kérek!

Mert kell még egy recept, a ráadás az mindig kell! :) Mandy egy isteni csokoládés-diós sütivel járult Aphrodité asztalához. Inspirációként Max de Roche: A szerelem étkei című könyvébe kukkantott bele. Elég vad hozzávalókat tartalmazhatott a könyv, amiket nehéz lett volna beszerezni. De végül az utolsó oldalak egyikén felcsillant a remény. Csokoládé, dió, tojás, kávé elérhető bármikor, bárhol. A süti igazi finomság lett! Hölgyeim, sütésre fel! :)


És Daisyt is kifelejtettem, jajjjj nagyon bocsánatot kérek! Most pótolom:

.... mert étterem helyett sokkal jobban járunk, ha otthon készítünk el egy szerelmetes éjszaka előtt elfogyasztható ételt. Pláne, ha ilyen nagyon drasztikusan vágykeltő fogásról van szó. Ki tudja... lehet hogy az az ágy még a szomszéd szobában is messze lesz ugye... :) Thai üvegtésztaleves zöld spárgával. Már maga a spárga is afrodiziákum, de ami igazán az, az a thai zöld curry-paszta. Ugyanis "ha szerelmes kedvre akarunk deríteni valakit, minden más ételnél több olyan alapanyagot tartalmaz, amelyet afrodiziákumnak tartanak. A thai zöld curry maga a Viagra, tartalmaz ugyanis kardamomot, gyömbért, fokhagymát, bazsalikomot, citromfüvet és spárgát - vagyis csupa olyasmit, ami gerjeszti a nemi vágyat és képességet." Daisy, én vigyáznék a gyanús alakokkal... Nehogy holnap ipari kémek elcsenjék a receptedet! Emellett Daisy felsorolja a 10 legvágyfokozóbb ételt is! De nem árulom el őket, olvassátok! :)


És Salsát is kihagytam én galád - pedig Narancslekvár nélkül lehet élni de minek?! :)
Pedig egy nagyon hatásos szerelmi bájital van a birtokában! Ha hihetünk a népi bölcsességnek, akkor ez a likőr csak afrodiziákumokat tartalmaz. Bazsalikom, vanília, méz, tojás - mind hozzájárul szerelmi életünk intenzívebbé tételéhez. Tudtátok például, hogy a bazsalikom a hindu vallás szerint szent növény, ami beteljesedett szexuális életet biztosít? Valahol azért lehetett sejteni - az olaszok igencsak temperamentumosak e téren. Lehet hogy megfejtettük a titkukat?! :) A likőr garantáltan nem fog csalódást okozni. Próbáljátok ki! :)





És itt szeretném megköszönni mindannyiótoknak a szívvel teli részvételt, hogy igazi gyermektiszta-módra játszhattunk együtt. Nagy élmény volt számomra, nagyon örültem minden beérkezett csodának. Igazi tünemények vagytok, örülök hogy megosztjátok varázslatos lényeteket a világgal!

S itt az ideje átadnom a stafétát is. Be kell valljam, nagy bajban voltam. Hat vagy hét jelöltem is volt és nem tudtam választani. Így egy másik istennőhöz fordultam: Fortunához. A neveket kis cetlikre felírtam, gondosan összehajtogattam, majd két húzást is csináltam. Először kihúztam a nyerőt. Oké. Aztán visszatettem a cetlit és fordítva is húztam: sorban kihúztam a cetliket, egyet hagyva. Oké. Megnéztem. És egy nagyot nevettem! :)
Mindkétszer ugyanaz a név szerepet. S Ő nem más, mint a KataKonyha Katája! :)

Még egyszer köszönöm a szép játékot, boldogan és szeretettel adom át a stafétát!

duende

VKF 34. - Összegzés 2.

.

Az ember körülbelül fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka porcukrot. Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így bővebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartózkodni kell. Sokan a tejszínt részesítik előnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. A június nem az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs hónapja. A tejszín alkalmazása tévedés. Később, a hónap végén a szamócához már megengedhető, és vannak, akik a málnához, főként a tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni, mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell. Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszínű ital gyűlik össze, s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése. A bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hőfokon alul a gyümölcs ízéből éppen úgy veszít, mint a bor. A helyes mérték a pincehőfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetendő, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből, délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig hűvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára. Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal, mielőtt ismét a szőlőbe megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabbrendű munkát végzi, vagyis szőlőműves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és kedéllyel a rafiát övébe dugja, a metszőollót zsebre teszi, a kapát megfogja és kimegy a tőkék közé, hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat levagdossa, a lazult vesszőket megigazítsa, és ahol gyomot talál, azt kikapálja.
(Hamvas Béla: A Jóisten uzsonnája, részlet)



Gondolom, már kíváncsian várjátok a folytatást!
Én is... :)
Akkor csapjunk a lecsóba!


Aki kérem kulináris ízbombákkal dolgozik, az vigyázzon! Az eredmény bombasztikus lehet és robbanhat. Kinga egy ilyen bombát hozott - csak egy falat, és elvesztél! Szerényen (gyógy)füves süti névre hallgat... Szóval ez egy akna típusú robbanó szerkezet! A hatásáról idézem Kingát:
"Az első turbós sütés után egyik barátomnak vittem kóstolót, majd a következő üzenetet kaptam egy kis idő múlva: "legközelebb nőt is mellékelj mellé...:)))" " No comment! :)



Kiskonyhám ízei Biancája egy vágyfokozó forró italt kevert. Ránk is fér ebben az enyhe télben... Kávé, kakaó, fahéj, szegfűszeg, méz... Lágy tejszínhabkupolával a tetején. Én már nyúlok is a pohár után! (Bár szigorúan őrzik, azért én próbálkoznék... )



Lúdanyó is a kincset érő sáfrányt tette finom édességébe, az arab vidékeket idéző cérnametélt-pudingjába. Azt hiszem, igazán különleges desszert ez, én biztosan szívesen megkóstolnám! Még csak hasonlót sem ettem soha. S azt is megtudhatjuk, hogy Lúdanyó hogy is keveredett élő rokoni kapcsolatba Aphroditével... :)



Manókonyha Manóanyója most csöppet sem "manós" ételt készített. Egy sajttortát isteni eperöntettel. Hiába, még a manóanyókat is el tudja csábítani a szerelem istennője! :) Pedig a manók sem varázstalan lények, ezt Harry Potter óta tudjuk...



Ms. Poppy aztán nem tétlenkedett a konyhában - három varázslatos ételt is készített. Ember legyen a talpán, aki Ms. Poppynak ellen tud állni! (Ha férfi lennék, én nem tudnék... :) ) Első étele egy könnyed vacsoraétel: színes tésztaspirálok tejszínesen, sonkával és bébikukoricával. Vigyázat! Becsavarodásveszély! :)

És ha még nem szédültünk volna bele a spirálörvénybe, megkaphatjuk Aphrodité csókját is. Aki vállalja a kihívást és a veszélyt, az megkóstolhatja ezt az ellenállhatatlan elzas-i almatortát. Sok fahéjjal... almaborral...

És stílusosan persze - a végén jön a bűnös élvezet. Idézem az istennő földi lányát: "Egyszerű, de annál mennyeibb édesség ez; szaftos és puha, elolvad az ember szájában. S ahogy lágyan elnyúlik rajta egy kanálnyi friss tejszínhab, amit áttetsző kakaópor-felhő övez...hmmm! Igen, még mindig a sütiről beszélek.:)" Ha ilyen a bűn, én vállalom! :)



Maccska mindennapi nyávogások közepette is tud időt szakítani Aphrodité istennőnek. Persze, ez egy igazi macskától el is várható, lévén sok kultúrában s az álmok szimbolikájában is a szexualitást, nőiességet testesíti meg. Első pályaműve maccsunknak egy nagyon izgalmas húsos tarisznya zsályával. Hölgyünk nagy fűszerkedvelő, s azok közt is a zsályát felettébb szereti. Ez az illatos növény szintén a vágykeltők közé sorolandó.

De egy kellemes vacsora nem érhet véget édesség és pezsgő nélkül. Macseknek is először az eper pezsgővel klasszikus párosa ugrott be, de aztán elvetette. Aztán csak nem hagyta nyugodni, ezért érdekes és szép formába is öntötte. No és a csokoládé sem maradt ki, mint biztos alap. Amint írja, az eredmény nem is maradt el... :)


Mackómama mackókonyhájában is készült egy vágykeltő édesség - ami még egészséges is, hiszen alig tartalmaz cukrot. Mégis, ahogy írja, nagy sikere volt:
"Elkövettem egy nagy hibát. A sütőből való kivétel után megmutattam a család férfi tagjainak. Előre bocsátanám, hogy ez vacsora után történt, tehát hivatalosan nem lehettek éhesek! Ami ez után következett, az egy horrorfilmbe illő jelenet volt. Talán ahhoz hasonlít, amikor a sokkarú lények megtámadják az áldozatukat, a kamera sokáig mutatja az őrjítő forgatagot, majd legvégül a szerencsétlen maradványait. Nos, így járt ez a szegény kalács is." Hát kérem... Így kell kalácsot sütni! :)


Nokedli - alias Stampoasis - szintén az eperrajongók közé tartozik. Ezt írja: "tavasz van. ilyenkor kezdenek el zsongani a méhek, érnek az első gyümölcsök és az embernek az az érzése, hogy minden, ami él virágba borul. számomra a legtavasziasabb és egyben aphrodíté istennőhöz illő gyümölcs a vörös szinü eper. a legeslegjobban magában, mindenféle ízesítés nélkül, mert úgy tökéletes ahogy van: a színe, az íze, az illata. akármit is csinálnék vele, csak rontanám a természet adta összhangot. " Azért megtalálta a kiskaput: finom mascarponekrémet, s maracuját adott ez istennői gyümölcs mellé. Hm.......................... :)


Palócprovance szintén e szezonális gyümölcsöt választotta Aphrodité asztalára. Nagyon érdekes afrodiziákumokról is ír, mint a már említett kőrisbogárporról, édes tejben áztatott kecskeheréről, záptojásról, orrszarvúagyarról.... Örülök, hogy az epret választotta! :) Tudtátok hogy ez a felettéb ízletes szépség már Hieronymus Bosch idejében is a szexualitás szimbóluma volt? A földi kéjt, a mohó élnivágyást jelképezte. És hát csokoládéval párosítva... A legtökéletesebb vágyfokozó finom falat.


Pocak Panna egy veszélyesen addiktív sütivel járul a lakomához: az igazi brownie-val! Ahogy a képeket elnézegettem, nem nagyon tudnék ellenállni neki - valami pazarul csokoládés csokis csokisüti ez! Ó.... magasságos csokoládéisten! Fantasztikus! És Aphrodité sem marad távol: vanília is van benne. Megyek sütni, csá pá csók sziasztok....

Na jó. Majd ha befejeztem. Nem hagylak cserben benneteket.


Piszke sütött egy fantasztikus - tulajdonképpen - fehér brownie-t fahéjjal és fehércsokival. Eszembe ötlött a gondolat, miszerint megvesztegetés esete forog fenn az istennő felé... Ugyanis levelet is írt Aphroditéhez. "A partraszállásról csak annyit, az ízlésed jó, mert ha már a konyhánál tartunk, a Szent Jakab - kagylónál finomabbat tengerből nem nagyon tudok elképzelni. Azt viszont kissé hatásvadász - már a külsődön túl - hogy a lábad nyomán mindenféle csodás növény bújt elő a földből - az afrodiziákumok." Ír még születésének csöppet sem fedhetetlen körülményeiről, valamint szegény férjéről, s számtalan áldozatáról. De végül happy enddel zárul a levél: "Mégis... a világ kétségtelenül végtelen unalmas, szürke, egyhangú és örömtelen lenne nélküled." Éljen az Istennő! :)


Rita konyhájában két finomság is csábításra ingerel. Az egyik étel egy ananászcsónakban szervírozott epres csirkesaláta. Már a látvány is extra! Csili, zezámmag, hagymacsíra, bors, eper... vágykeltés ez felső fokon én mondom! Egy romantikus vacsoránál kihagyhatatlan!


A következő fogás sem kevésbé különleges és finomságos. Karamellizált gnocchi epermártással... Még megturbózható egy kis vaníliafagyival is... Lágy, olvadós krumpligojócskák édes cukormázban... és az eper zamata mindehhez. Na, nem folytatom! :)



Sajtkukac konyhájából egy mesés csokifagyi került az asztalra. A híres David Lebovitz egyik kreálmánya, kis módosításokkal. Azt hiszem, boldogan kóstolná ő is Sajtkukac csábító fagylaltkelyhét! S még olvashatunk mellé egy zseniális Gyurkovits Tibor verset is, a zenét pedig Ákos szolgáltatja. Én ottragadtam egy jó fagyira, versre, mjúzikra... :)
"nagyon meggondolandó
kit hogy lehet szeretni
milyen legyen az arca
milyen legyen a szék
mire az ember lánya
leteszi mindenét
milyen az íze szája
emléke muskotálya
a poharában a bólé
az üvegében a sörlé
az asztalán a sercli
mert van ahonnan többé
már nem lehet magunkat
sohasem visszavenni."

(részlet)


Select food egy fantasztikus tandoori csirkével jött - engem meghódított! :) S talán e mesés nép ételei között nem is igen találhatnánk olyanra, mely ne lenne egyúttal vágyfokozó-keltő is, hiszen szinte minden ételhez rengeteg féle fűszert használ. Ha valaki netán tanácstalan lenne egy romantikus vacsora összeállítását illetően, annak az indiai ízeket bátran ajánlhatom. Garantáltan illik Aphrodité asztalára is bármely fogása ennek az ízekben-fűszerekben tobzódó csodálatos konyhának.



Saját levében párolódó alma, kis citromlével, vajjal, karamellizálódásig sütve... Ez még így elég klasszikus. No de kardamommaggal? Már kétségtelenül bátran tekinthető vágykeltő desszertnek. Hősnőnk a véletlennek köszönheti e torta megszületését - mi pedig csak örülhetünk hogy vannak még véletlenek! :) Newton sem fedezte volna fel a gravitációt ugye, ha az a bizonyos alma nem pottyanik a fejére... Nocsak! Csak nem Istennőnk huncutkodott már akkor is?!


Sophi's dinner most nem vacsorát, hanem egy fantasztikus és különleges szörpöt készített vágykeltő bájitalként. Pedig milyen egyszerű és bárhol megtalálható az alapanyaga. Mégis, kevesen tudják, hogy ezek a zsenge hajtások bizony afrodiziákumok, sőt. Orvosság is a belőle készült illóolaj, hiszen az impotencia tüneteit enyhítheti. Na jó, elárulom most már: a fenyőről van szó. :)



Szépségtárunkban az eper igencsak előkelő helyet foglal el... Szepykénél is, hivatalos szépségtárosként. Egy nagyonepresnélisepresebbhabcsoda várja azt, aki belekóstol ebbe a műremek pohárkrémbe! Eperhab epersziruppal, vaníliaesszenciával... Már az illat is elvarázsol, s még hol van az íz! Kérnék egy pohárral! :)




Akkor most engedjük ki a szellemet a fazékból. :) Én egy férfiasabb levessel készültem - Lady Chatterlyre gondolván, ha esetleg favágó vagy vadász, vagy kertész vagy kőműves ejtené rabul a szívemet-testemet. (A lelkemet nem lehet! :) ) E z a leves könnyű, ugyanakkor laktató, fizikai munkát végző férfiak garantáltan szeretik. (Meg a nem azt végzők is... tapasztalat!) Húsleves, kenyér, kolbász, hagyma, friss tanyasi tojás egy tányérban forrón gőzölve illatozik... Ellenállhatatlan szerintem.


És adóztam indiai ételszeretetemnek is, no meg a szezonailitásnak is, - én is készítettem szamócából egy finomságot, ami fantasztikus kísérője lehet bármilyen rizses ételnek, vagy natúr húsnak, vagy más indiai finomságnak. A szamócacsatni kihagyhatatlan Aphrodité asztaláról.





Tavola in piazza Gabah-ja tollából: "Aphroditével ugyan jóban vagyunk, mostanában mégis csak elrohanunk egymás mellett. Int, én is; bólint, én is; meg még oda is kacsintok, hogy azért jövök én, jövök, de legyen még egy icipici türelemmel... Ilyen ez a Duende által kiírt VKF-re készült étel. Kicsit sietős, kicsit nyers, kicsit különleges, kicsit titokzatos, kicsit csípős ez már önmagában is vágykeltő, nem igaz? Osztriga barát szégyenlősen elbújik mellette! Arról pedig már nem is mesélek, hogy eddig ez az idei év legfinomabb étele..." Nagyon örültem, hogy még egy kagylós ételt is hozott valaki! Méghozzá vénuszkagylót! :) Én megkóstolnám, meg bizony!



Vesta - bár szűz istennő volt - szintén részt vett játékunkban. Persze régen a Vesta-szüzek kétségkívül rokonai voltak Aphroditének, hiszen két típusuk volt. Vagy örök szüzességet fogadtak, vagy szent templomaikban áltoztak a megváltó testi szerelemnek. Bármely arra járó, s megtisztulni vágyó férfi testét-lelkét a szex szent tüzén átizzították. A mi szűz istennőnk először verset választott a feladathoz, s aztán ahhoz illő ételt. Nagy örömömre ismét egy indiai finomságot tehetünk az asztalra: egy családalapító chicken tikka masala-t. Hiába, Sappho nem volt híján a múzsáknak ha szerelemről volt szó, s ez a mi Vestánkat is megihlette.


Vidékek legbelül már régóta figyelte a VKF kiírásokat. S most úgy döntött, Aphrodité asztalához ő is hozzájárul. Álmaiban mindenféle finom fahéjas fogás felmerült - de a gaz wikipédiaszörny aszonta, a fahéj nem is afrodiziákum! Ez abszurdum! (Gaz szörny rosszul tudja.) Pedig az a fahéjas csirke.... Miről maradtunk le! No de semmi baj, készült helyette egy leányfogó tészta. Fehérspárgával, természetesen. S miért leányfogó? Olvassátok el! Csakúgy, mint a műhöz rendelt Robert Burns verset, és a kis novellát is! Érdemes. :)



Vegánságok között is lehet incsiklandó, és nagyon vágykeltő ételeket találni. Szamóca ezt most maradéktalanul be is bizonyította nekünk. Hát kérem, aki ennek a csodás csokis-epres tortának ellen tud állni... Az meg is érdemli! Én kérnék egy szeletet! Vigyázat. A szerző szerint igencsak hatásos! :)



Zamat és illat egyetlen pici kosárkában? Mi lehet ez a finomság? Csokis tésztában krémes mascarpone, megkoronázva illatozó és csábító eperszemekkel.... Már el is bódultam, kész, elvesztem... Trinity nem tudja, de ez már közveszélyt okozó sütemény, ezért muszáj szigggorúúúan elkoboznom őket! Vigyáznom kell rátok, na! :)



Zsófi első alkalommal játszik a VKF-en. Bár újonc még, a szerelemben úgy olvastam, nem az. :) Ő is a mesés india egy fantasztikus ételét hozta el nekünk, méghozzá a mesés kelet egy különleges edényében tálalva. Idézem Őt: "A csábítás, vágykeltés, nőiesség, szerelem, az érzékek, ízek élvezete jelenti nekem mindazt, amit Aphrodité képvisel.
Jártam Marokkóban, és voltam Tunéziában is. Az indiai ízvilágot pedig nővérem révén ismertem meg valamennyire, és mivel ezen országok hangulata jelenti nekem az igazi misztikumot, a csábító, minden érzéket megmozgató illatokat, fényeket, és nem utolsósorban fűszereket, nem is volt kérdéses, hogy ilyesmi étellel készüljek." Köszönettel vettük, Aphrodité mind a tíz ujját meg is nyalta utána, mert az étel egy fantasztikus csirke curry volt! Zsófi igazán szépen összeszedte a benne lévő afrodiziákumokat, s velünk is megosztotta. Olvassátok csak el, nagyon kerek pályamű az övé! :)


Zsuzsi, aki mindig főz valami finomat, most egy pasis ételt hozott, ráadásul a még távolibb keletről. Egy nagyon különleges sültet, kínai ötfűszer-keverékkel megbolondítva. A híres keverék méltán pályázhat az extra-afrodiziákum kategóriára, hiszen összetevői mind-mind vágykeltőek. Csillagánizs, fahéj, szecsuáni bors, szegfűszeg, édeskömény. Zsuzsi bővebben is írt mindegyik fűszer hatásáról. Bár engem már a kép is meggyőzött: ennek a fogásnak szerintem egy férfi sem tud ellenálni! :)



Hát ennyi lett volna, és ez nem kevés! :) Igen kerekre sikerült ez a forduló. Kerek 50 pályázóval, kerek 70 pályaművel!

Kétségtelenül bebizonyosodott számomra, hogy a ma lányai-asszonyai igencsak sokat örököltek Aphrodité véréből. Férfiember tud harcolni, küzdeni, szembeszállna a halállal - semmiség, hiszen igazi férfi. Na de az istennő földi helytartóinak ellenállni... csatát veszteni ez esetben talán nem oly nagy baj. Férfinép! Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel. El vagy veszejtve kérem szépen! Ez a közös sorsunk. Élünk-halunk egymásért, mert ahogy Karinthy mondta: az a baj, hogy mindkét nem mást akar. A férfi a nőt, a nő a férfit. Mióta világ a világ, így van ez. S így is marad, s van jól.

The (Happy) End


2010. május 17., hétfő

Halburger

Credo & Summa

A személyiség lényege a határtalanság; a csoporté a határoltság.
A szerelem lényege a határtalanság; a házasságé a határoltság.
A hit lényege a határtalanság; a vallásé a határoltság.
A lélek lényege a határtalanság; a testé a határoltság.
A létezés lényege a határtalanság; az életé a határoltság.

*

A határtalanság erő. A határoltság hatalom.
A hatalom kézzelfogható és mulandó;
az erő megfoghatatlan és örök.

                                                                                                                                                                             (Fodor Ákos)



Már hetek óta ígérgettem Emberemnek a halburgert. A házi joghurt is emiatt készült, mert szerintem zalzikivel a legfinomabb. És még kapor-szezon is van! :)

Hozzávalók 3 főre:
40 dkg halfilé,
1 zsömle,
1 tojás,
só,
frissen őrölt bors,
kevés újhagyma vagy vöröshagyma,
salátalevelek,
paradicsom,
újhagyma.

A halfiléket szálkátlanítottam (lehet bennük) és robotgéppel aprítottam. Adtam hozzá tojást, beáztatott majd kifacsart zsömlét, apróra vágott újhagymát, sót és borsot. Mindezt kézzel alaposan összedolgoztam. Ha kissé lágy lenne, kevés zsemlemorzsával lehet "sűríteni".

Majdnem teniszlabdányi golyóbisokat formáztam belőlük, majd ellapogattam és kevés olajon mindkét felüket piros-ropogósra sütöttem. Frissen sült hambizsömlébe tettem salátalevéllel, újhagymával, paradicsomkarikákkal és persze jó bőségesen került bele zalziki is.

2010. május 15., szombat

Joghurt házilag

.
a szerelem szívet éget
ki nem tudja próbát tehet

én sem tudtam próbát tettem
azért eleget szenvedtem

azt akarnám én megtudni
szabad-e másét szeretni

tudakoztam de nem szabad
így a szívem gyászban marad

a szerelem szívet éget
ki nem tudja próbát tehet

én sem tudtam próbát tettem
azért eleget szenvedtem

(népdal, Csík zenekar)




Régebben is szoktam házilag joghurtot készíteni, pont ezért vettem a múltkor a fazekas találkozón ezt a remek kis aludttejes kancsót.
A házi joghurt vagy kefír készítése nem ördöngösség.
Kell hozzá igazi házitej, olyan, amiben még minden benne van és jó zsírdús. És kell hozzá egy kevés élőflórás natúr joghurt vagy élőflórás kefír. A homogénezett nem jó, élőflórás legyen.

A tejet fölforraljuk, majd hagyjuk visszahűlni kézmelegre, langyosra. Ez olyan 35-40 celsius foknak felel meg. Ehhez a langyosra lehűlt tejhez literenként 2 evőkanálnyi joghurtot vagy kefírt keverünk. Ráteszünk egy fedőt és 3-4 órát így hagyjuk szobahőmérsékleten hogy minnél lassabban hűljön ki, mert így tudnak elszaporodni benne az erjesztőgombák vagy baktériumok.
Pár óra állás után hűtőbe tesszük és másnapra (kb. 24 óra kell neki) kész is van a joghurtunk.
Ennyi az egész.
Ebből a joghurtból aztán mindig tudunk másik adagot készíteni.



Főleg akkor érdemes otthon készíteni, ha sűrű görög joghurtot szeretnénk csinálni, mert ahhoz kell a mennyiség.
A kicsöpögött savót se öntsük el, mert felhasználhatjuk sütemények, péksütik, kenyerek, lángosok készítéséhez! Ezt Whise Ladytől tanultam.
.

Zöldcsirágos rizotto

.

Gondolkozz, ahogy apád tanított. Élj, ahogy anyád tanított.

(Leonardo da Vinci)





Ez az egyszerű kis rizotto volt a tegnapi vacsorám. Nem vagyok rajongója egyébként ennek az olasz rizsételnek, de spárgával nagyon finom volt - mert ennek a zöldségfélének a főzőleve is nagyon finom, intenzív. Vétek kiönteni. A rizotto így adta magát, hiszen a főzővízzel felöntve készíthetjük el és nagyon jó ízt ad neki.

Hozzávalók 2 főre:
2 dl rizs (arborio vagy más kerekszemű rizs),
1/2 csomag zöldspárga (1/4 kg),
újhagyma zöld szárrésze úgy meglehetősen bőven,
1/2 fej közepes vöröshagyma,
1 kis gerezd fokhagyma,
só,
1 teáskanál kristálycukor,
1 citrom reszelt héja,
citromlé vagy fehérbor,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 dkg vaj,
1 teáskanál olívaolaj,
reszelt parmezán.

A spárgát megmostam és feldaraboltam 2 cm-es darabokra. Forrásban lévő sós-cukros vízbe tettem (a fejeket nem, azokat csak a végén dobtam bele). Közben egy nyeles kislábosban felolvasztottam a vajat az olívaolajjal, aztán hozzáadtam az apróra kockázott vörös- és fokhagymát pici sóval. Üvegesre dinszteltem, majd a mosatlan rizst is beletettem a lábosba. Kis ideig kevergettem-pirítottam, majd a spárga főzővizéből adtam hozzá 1 merőkanállal. Kis lángon főztem, mindig akkor adva hozzá újabb merőkanálnyi főzővizet, mikor az előző adagot a rizs beszívta. (Közben mikor megfőtt a spárga, lekapcsoltam alatta a lángot.) Az apróra vágott petrezselyemzöldet is a főzés elejénél adtam az ételhez, mert így erőteljesebben átadta az ízét. És persze belereszeltem egy citrom héját is. Én most citromlével ízesítettem, mert nem volt itthon fehérbor. Akinél van kéznél, száraz fehérborral teheti pikánsabbá.
Mikor majdnem elkészült a rizs, beletettem a megfőtt csirágdarabokat is, és a felaprított zöldhagyma-szárakat is. A rizottonál az utolsó víz hozzáadásakor még jó tocsogósnak kell lennie, szinte főzelékszerűen folyósnak. De ekkor már roppanósan puha legyen benne a rizs. Tehát az utolsó víz hozzáadásakor jó szaftos maradjon, szinte follyon - ekkor lezárjuk alatta a lángot és fedő alatt hagyjuk 3-4 percig.
Kissé beszívja a vizet, de lágy, ragacsos marad - ez a jó állag. Azonnal, forrón tálaljuk.
Tálalás előtt reszelhetünk rá parmezánt, amit belekeverünk az ételbe, illetve ha még krémesebbre akarjuk készíteni, akkor tálalás előtt még egy kevés vajjal is elkeverhetjük.
Annyira jó íze volt egyébként, hogy nekem a parmezán sem hiányzott belőle.

2010. május 14., péntek

Naan kenyér töltve (Aloo naan)

.

Aki ragaszkodás nélkül végzi kötelességét,
és minden eredményt átad az Istenség Legfelsőbb Személyiségének,
azt nem éri bűn,
mint ahogyan a víz sem éri a lótuszlevelet.

(Bhagavad-Gitá, V, 10.-ik vers)





Ennek a kenyérnek valami fantasztikus tésztája van - állapítottam meg a készítésekor. Nagyon rugalmas, eszméletlen jó dolgozni vele. Azt hiszem, majd más formákban is fogok kísérletezni vele, pl. kis cipócskákra gondoltam.
Ez a kenyér is Vegavarázs konyhájából származik, köszönet érte.

Hozzávalók 6 darabhoz:
2,5 dl fehér liszt,
2,5 dl teljes kiőrlésű liszt,
1 teáskanál száraz élesztő (vagy 1 dkg friss),
1,5 teáskanál só,
1 teáskanál cukor,
2 evőkanál olaj,
2 evőkanál joghurt,
1/2-1 dl langyos víz.
A töltelékhez:
3 kisebb- közepes krumpli,
só,
1/2 teáskanál őrölt római kömény,
1/2 teáskanál amchoor (mangópor) - én 1 mokkáskanál őrölt gyömbérrel helyettesítettem,
1/2 teáskanál garam masala,
1/2 zöld erőspaprika,
1 csokor koriander- vagy petrezselyemlevél.

Az élesztőt elkevertem a langyos vízben a cukorral. A liszteket tálba tettem és elkevertem a sóval, majd hozzáadtam az olajat, a joghurtot és a kissé felfutott élesztős vizet is. Összedolgoztam, míg szép fényes lett a tészta. Nem kell sokat babusgatni, hamar összeáll. Kicsit bekentem olajjal, lefedtem a tálat és hagytam kelni 2 és fél órát.
Közben a burgonyát sós vízben megfőztem, leszűrtem és alaposan összetörtem. Hozzáadtam a fűszereket is.

Begyújtottam a sütőt.
Mikor megkelt a tészta, hat kis gombócot formáztam belőle. Mindegyiket kissé kinyújtottam (olyan 15 cm átmérőjűre) és a közepükbe tettem egy-egy pingponglabdányi méretű golyóvá formált krumplimasszát. A tésztát ráformáztam (mint ahogy a szilvás gombócnál szoktuk), jól összenyomkodtam és hagytam még kelni 15 percig a tésztagombócokat.
Végül vékonyra kinyújtottam őket (kb. 1/2-1 cm vastagra) és nagyon forró sütőbe tettem sülni.

Sajnos az én sütőm meglehetősen "lassú". Ehhez a kenyérhez nagyon magas hőfok kell. Akinek van kis kemencéje az udvarán, abban süsse ha teheti. Úgy az igazi szerintem.
Ez a kenyér készülhet töltelék nélkül is, más töltelékekkel is.
Isteni.

Paradicsomos, csirágos, házisajtos szabji

.

Akik odaadással imádnak Engem,
transzcendentális Formámon meditálva,
azoknak elhozom, amire szükségük van,
s megőrzöm, amijük van.

(Bhagavad-Gitá, IX, 22.-ik vers)




Ezt a nagyon finom és egyszerű ételt néztem ki a töltött naan kenyér mellé, mert Vegavarázs azt írta, hogy általában szabjit adnak mellé. Én mondom, fergetegesen finom volt mind a szabji, mind a kenyér és együtt tényleg szenzációsan jó.
Mindenkinek nagyon-nagyon ízlett!
El tudnék élni indiai koszton, rajongok érte... Fantasztikus ételei vannak ennek az évezredes népnek és kultúrának. Be kell valljam, a távol-keleti konyhákat egyáltalán nem kedvelem. Bajban lennék ha Japánban vagy Kínában kéne élnem. A mediterrán és arab ételeket viszont szintén nagyon szeretem. (És persze a magyar konyhát is.) Telt ízek, változatos ételek. És ez az indiai konyhára a legmesszebbmenőkig igaz.

Hozzávalók 4 főre:
3 doboz konzerv paradicsom (vagy nyáron ennyinek megfelelő friss paradicsom),
6 dkg vaj vagy 6 evőkanál ghí vagy olaj,
3 liter tejből készült panír,
1 közepes fej karfiol (vagy brokkoli) vagy 6 nagymarék spenót vagy 30 dkg zöldborsó vagy 0,5 kg zöld csirág vagy 2 kisebb cukkini vagy 1 közepes-nagyobbacska csillagtök,
2 dl tejszín,
3 csapott kávéskanál lepkeszegmag,
só,
2 csapott teáskanál kristálycukor,
2 csapottabb teáskanál kurkuma,
1 csapott kávéskanál csilipor vagy 2 csili apróra szelve.

A vajat felolvasztottam, kissé megpirítottam benne az őrölt lepkeszegmagot, majd hozzáadtam az darabolt paradicsomkonzerveket. Fűszereztem sóval, cukorral, kurkumával, csilivel és hagytam rotyogni. Közben sós-cukros vizet forraltam, és megfőztem benne a 2 cm-es darabokra vágott csirágot, de csak roppanós állagig. A spárgafejeket csak a főzés vége felé tettem a vízbe, mert annak sokkal kevesebb idő kell.
Mikor besűrűsödött a paradicsommártás, beletettem a csirágdarabokat és a kockákra vágott házisajtot is. Hagytam még 5 percig főni, majd belecsorgattam a tejszínt is és még egyszer összeforraltam.
Tényleg nagyon finom. Tálalhatjuk rizzsel, bármilyen indiai lepénykenyérrel: csapatival, rotival vagy naannal.

2010. május 13., csütörtök

Kávés muffin

.


Gyerekkorom napjai általában nem valami izgalmasan teltek, és én ennek örültem. Egyszerű, jó életünk volt. Egyik nap úgy telt el, mint a másik. Csak egyetlen dologban különböztem más indián kölyköktől. Én sohasem voltam éhes, mivel nagyapámnak sok lova és marhája volt. Nagyanyám mindig jókor reggel felkelt, mielőtt bárki is feléb­redt volna, és levette a polcról a nagy pléhdobozt, amiben a kormány­tól kapott kávét tartotta. Először azt hallottam, hogy pörköli a kávé­babszemeket egy serpenyőben, aztán megdarálta őket. Mindig nagy, kétgallonos fazékban főzte a kávét, két bő marokkal szórt belőle a vízbe. Melasszal vagy juharszörppel édesítette; a cukrot nem szeret­tük. Tejet vagy tejszínt sem tettünk pézsúdá ízáfónkba - fekete orvos­ságunkba.
Nagyanyám mindenekelőtt kilöttyintett egy jó nagy leveseskanálnyit a kávéból, áldozatul a szellemeknek, aztán forrt a fekete lé a fazék­ban naphosszat. Bárkit látott meg nagyanyám a ház körül, rögtön kikiabált: - Gyere, igyál egy kávét! -, mindegy volt neki, ki az. Ha a fekete orvosság kifogyott, vizet öntött hozzá, nagy adag újabb kávét tett bele, és megint felforralta az egészet. Egyre sűrűsödött, egyre erősebb és erősebb lett. Végül megállt benne a kanál.  - Most igazán jó a kávé - mondogatta ilyenkor.
Minden reggel előszedte a sütőport, és a kávéhoz szódakenyeret és squaw-kenyeret, indiánasszony-kenyeret sütött. Az utóbbival az ember jól megtömhette a bendőjét. Úgy tűnt, belül még egyre dagad. Minden nyáron, amint az idő melegre fordult, a férfiak „asszonyhűsöldét" csináltak nagymamának. Szellős lugast építettek négy felállí­tott fatörzsből, a tetejükre néhány gerendát kötöztek vízszintesen. Aztán az egészet befedték fenyőgallyakkal. Összeütöttek egy tűzhe­lyet, egy kecskelábú asztalt, és hoztak egypár rönköt is, hogy nagyma­mának legyen hol főznie és legyen mire leülni. Nyáron az életünk leg­nagyobbrészt az asszonyhűsöldében zajlott, ahol mindig járt egy kis szellő. Az asszonyhűsöldék még ma is nagyon népszerűek a rezervá­tumban.
Nagyanya egy kis pipát szívesen elszívott. Szerette a vörös fűzfa kérgéből készült dohányt, a kinikinik-et. Egyszer véletlenül egy idős látogatója ölébe ejtett néhány szem izzó parazsat. Az öreg még bőrru­hát viselt. Hirtelen égésszag ütötte meg az orrunkat. A bőrruha tüzet fogott, le kellett rángatnunk az öregről, és eloltani a lángokat. A ven­dégnek majdnem megégett a gyerekcsinálója. Mivel nagyon öreg volt már, nem sokat számított volna, hanem ugrani, azt még tudott.


(Sánta Őz, sziú indián sámán)



Vegavarázslat áldozatául estem. :) Egy kedves lány jön ma hozzám, aki nem eszik tojást és múltkor kölcsönadtam Vegavarázs szakácskönyvét nézegetésre, mert nagyon tetszett neki. És jön még valaki, aki viszont már vagy 40 éve vegetárius. Amúgy meg nemrég kinéztem Hémangi oldaláról egy jó kis krumplis töltött kenyérfélét, az aloo naan-t. Ma itt lesz az alkalom, hogy meg is süssem - már kel a tálban. És készítek hozzá még egy indiai finomságot is. De ezekkel majd csak holnap érek már ide. Tehát visszájáról lesz most a menü: a desszerttel kezdem. És ez is vegavarázs-lat, hát persze! :)
A recept módosult, mert nincs itthon sosem instant kávé, csak rendes őrölt.
És levettem a mennyiségből is hogy pont 12 db legyen, mert ennyi hely van a muffinsütő tálcán.

Hozzávalók 12 darabhoz:
15 dkg liszt,
15 dkg porcukor,
egy csipet só,
1 teáskanál sütőpor,
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna,
10 dkg vaj,
1 dl joghurt,
kb. 1 dl lefőzött hígabb kávé,
1 teáskanál durvára őrölt kávé,
2 cl konyak vagy rum,
1 késhegynyi fahéj.
A díszítéshez:
csokiöntet,
tejszínhab.
Vagy: vaníliafagylalt.

A szárazanyagokat összekevertem alaposan, majd hozzáadtam a joghurtot, az olvasztott vajat, kávét, konyakot is és robotgéppel jó habosra kikevertem. A tészta ne legyen túl híg, épp csak folyjon.
Mielőtt összedolgoztam volna a sütihez valókat, a muffinpapírokat egy ecsettel megvajaztam. Így garantáltan nem ragad rá, és könnyű lesz leszedni a sütiről.
Előmelegített, háromnegyedes sütőben 20-25 percig sütöttem.
A teteje finom ropogós, a belseje nagyon borzas, könnyű, puha.
Tálalhatjuk csokiöntettel és tejszínhabbal is, vagy akár egy gombóc vaníliafagylalttal is, vagy ahogy Hémangi készítette: kávékrémmel.
Sőt. Őrölt kávé helyett törhetünk a tésztába valamilyen finom kávés csokoládét is.

Aki eszik tojást, az egy alap-muffin receptet is készíthet, csak kávés ízesítéssel.

2010. május 11., kedd

Bruscetta-variációk (gombás, cukkinis, csirágos)

.

Kolostorában egy reggel megkérdezték a szerzetesek Lin-csi apátot.
- Mondd, apát! Fontos nekünk a buddhaság?
- Fontos.
- De miért?
- Mert nincs más - felelt egykedvűen az apát, s bár a szerzetesek várakozva néztek rá, nem fejtette ki válaszát.
- Semmi más? - kérdezték a tanítványok.
- Semmi más - felelt Lin-csi kurtán.
- Úgy gondoltuk az esti beszélgetésünk után, hogy mégis lenne más választás. Hiszen nem kell az embernek sok: szerény munka, csendes élet, család. ünnepek, vidámság, kirándulás. Aztán megint dolgos napok és semmi gondolkodás. Hogy ne hiányozzon a buddhaság. Hogy soha ne is gondoljanak rá - vallott esti gondolataikról az egyik szerzetes.
- Este könnyű ilyet kigondolni szerzetesek - kezdte az apát. - Este egy kicsit véget ér a világ, nincs már szükség rád. Reggelig béke, alvás, álmodozás. Reggel aztán indulás! Jól képzeltétek a folytatást: szerény munka, csendes élet, család, ünnepek, vidámság, kirándulás. Dolgos napok egymás után, és semmi gondolkodás. Hosszú éveken át. Nincs megingás, nincs változás, s bár tilos a gondolkodás, egyszer mégiscsak rádöbbensz, hogy a végén mi vár rád. (Csak veszíthetsz, bármit csinálsz.) Egyre többször gondolsz rá, egyre közelebb kerülsz hozzá, és akkor már elkelne egy kis buddhaság. Aztán egyre több buddhaság. Hát így van kitalálva, szerzetesek, a világ! Akkor is elvesz, amikor ad, és te akkor is adsz,a mikor kapsz. Ezért kell az embereknek a vígasztalás. Ezért van a buddhaság, ezért van a Tanítás! - szólt Lin-csi apát, és sietősen elindult kifelé a csarnokból.
- Micsoda?! A Tanítás pusztán vígasztalás, apát? - kérdezte még Lin-csit az egyik szerzetes, a többi megkövülten állt.
- Mi lenne más? - kérdezett vissza Lin-csi flegmán, s még sietősebbre vette a dolgát. Odakint aztán megállt, végignézett kolostorán, majd sétált egyet a Huo-to folyó partján. Ő maga is megdöbbent a helyzet súlyosságán.

(Su-la-ce: Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában)


Sokszor teszem fel reggel a költői kérdést magamnak: "Má' megint mit főzzek?!". Ma reggel tudtam, mit akarok főzni. Ehhez képest... kedvenc Pista gazdámnál mit találok? Citromsárga laskagombát! Elképesztően szép volt, úgyhogy az egész menüt úgy ahogy volt elfelejtettem...Kis kosárkámmal egész úton hazafelé azon gondolkodtam, mit is készítsek majd először is kedvest-szépet e citromszínű csodából. Mire a konyhámba toppanék, már tudtam.
Ma még sok futnivaló volt, szóval gyorsnak és könnyűnek kellett lennie és persze nem akartam agyoncifrázni, hogy lehessen érezni ennek a különleges lénynek az ízét.
Az ötletet az adta hogy reggel, még piac előtt kisütöttem a mai kenyerünket.

Bruscetta! Ez az.
Aztán eszembe jutott, hogy tegnap előtt felkarikáztam az egész cukkinit a quichehez és abból is maradt, amit folpackban szépen eltettem a hűtőbe. És a múltkori túrós derelyéhez is sok lett a szalonnapörc. Mindent felhasználtam és két isteni kenyérrevaló született.




Hozzávalók a gombás bruscettához:
bármilyen gomba (erdei is lehet, sőt!),
só,
frissen őrölt bors,
olívaolaj,
petrezselyemzöld,
jófajta kenyér,
fokhagyma.

A gombafejeket levágtam a szárakról, mostam, aztán olívaolajon egy serpenyőben sütni kezdtem sóval, borssal. Szép pirosra süljenek a gombafejek, ennyi a lényeg. Mikor elkészült, összeforgattam petrezselyemzölddel és egy tálkába félretettem. Az üres serpenyőben megpirítottam a kenyérszeleteket. Fokhagymagerezddel bedörzsöltem őket és a sült gombát rájuk halmoztam.




Hozzávalók a cukkinishoz:
cukkini vékonyra karikázva,
füstölt szalonna kis darabokra vágva,
újhagyma,
só,
frissen őrölt bors,
szurokfű (oregano),
zsálya,
fokhagyma,
pirított kenyérszeletek.

A szalonnát jól átsütöttem a cukkinivel, a fűszerekkel, az újhagymát csak a vége felé tettem bele. Félretettem ezt is egy kis tálba, és kenyérszeleteket pirítottam a serpenyőben. Megfokhagymáztam, majd ráhalmoztam a sült cukkinit. Ezt készíthetjük szalonna nélkül is, sőt, kis kockákra vágott paradicsomot is kockázhatunk bele a végén, de azzal nem sütjük, csak összekeverjüka sült cukkinit. Ez utóbbit készíthetjük kissé előfőzött, majd ugyanígy jól átsütött, kisebb darabokra vágott csirággal is.


És itt a recept a klasszikus, paradicsomos bruscettához is, még tavalyról.




A bruscetta nagy kedvencem. Kitűnő sör- vagy borkorcsolya is, előételként is fantasztikus, de egy forró nyári, vagy csak sietős napon kitűnő éhségűző fogás. Vacsoraételként pedig evidens - gyors, finom, könnyű.

A citromsárga laskagomba egyébként nagyon finom. Vékonyabb, törékenyebb mint a hagyományos, az illata pedig szinte parfümre emlékeztet. Máskor is veszek! Sajnos a sütésnél nem igazán őrzi meg a színét, de addig is míg serpenyőbe kerül, gyönyörködhettem benne. Csodaszép! :)

2010. május 10., hétfő

Cukkinis torta (pite, quiche)

.
Egyszerűen csak együtt akarok élni veletek: köveket cipelni, venni egy jó kis meleg fürdőt a forrásnál és valami jót enni. A zen éppen ezekben van ott.
Ha beszélni kezdek, az már egy füstölgő lámpa. Olyan, mintha egy receptet adnék. Nem működik. A receptet nem lehet megenni.

(Sunrjú Szuzuki: Nincs mindig úgy)



Most először készítettem zöldséges tortát vagy pitét vagy quiche-t. Volt egy felhasználásra váró cukkini a hűtőben, gondoltam kipróbálom.
Az eredeti receptet itt találtam. Rácsodálkoztam, mert nagyon guszta volt. Jó receptet választottam, mert az arányok is tökéletesnek bizonyultak.
Ez az egyszerű kis torta a vegák álma szerintem, mert tényleg eszméletlen finom! Melegen és hidegen is kitűnő. (Véleményem szerint a tojás teljesen ki is hagyható belőle, mert a tészta is megáll anélkül is, a töltelék is a sok sajt miatt.)

Hozzávalók egy 29-30 cm-es formához:
A tésztához:
25 dkg liszt,
1 tojás,
15 dkg vaj,
6 evőkanál hidegvíz,
1 csapott mokkáskanál só.
A töltelékhez:
1 kisebb cukkini fele,
2 közepes paradicsom,
2 nagy szál újhagyma,
só,
2 dl tejföl (20%-os),
1 dl tejszín,
1 tojás,
1 csokor petrezselyemzöld,
10 dkg feta sajt,
2 mozzarella sajt,
5 dkg Karaván sajt.

A lisztet egy tálba szitáltam és elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a hideg vajat és elmorzsoltam a liszttel. Beleütöttem a tojást is és hozzáadtam a vizet is és gyorsan összegyúrtam a tésztát. Letakartam és míg a tölteléknek valót elkészítettem, hűtőbe tettem.
A sütőt begyújtottam. A cukkinit nagyon vékonyan felkarikáztam, a paradicsomot és újhagymát (zölddel együtt) úgyszintén. A petrezselyemzöldet is felaprítottam. Egy közepes tálban jól elkevertem a tejfölt, a tejszínt és a tojást. Belemorzsoltam a fetát, beletépkedtem a mozzarellákat és hozzátettem a reszelt füstölt sajtot is.
A tésztát lisztezett deszkán gyorsan még egyszer átgyúrtam hogy sima legyen és kinyújtottam akkora körré, ami a formánál kb. 5-6 centivel nagyobb lett. A formát vajaztam és liszteztem, majd a sodrófa segítségével beletettem a kinyújtott tésztalapot. Ha kissé följebb ér a tortaforma szélénél az oldallap, az nem baj, mert süléskor kicsit összehúzódik.

A formát ráhelyeztem sütőpapírra, körberajzoltam és kivágtam. Rátettem a tésztalapra, majd erre üveggyöngyöket szórtam. Milyen jó hogy egyszer a bolhán vettem egy nagy halom dekor-üveggyöngyöt! Az üvegvázáimba szoktam tenni, de erre a célra is kiváló. Ezt hívják vaksütésnek. Azért kell lesúlyozni a tésztát, hogy ne jöjjön fel nagyon süléskor, hogy tartsa a formáját - különben nem maradna elég hely a tölteléknek. Babot vagy égetett agyaggolyókat is használhatunk a célra. (Égetett agyaggolyókat mezőgazdasági boltban tudunk venni.)
Háromnegyedes lángú sütőbe tettem a tésztát úgy 10 percre. Csak annyira süljön meg, hogy ne maradjon nyers, hogy a tészta külseje megszáradjon. Ha túlsütnénk, akkor később a töltelékkel együtt sülve megégne.

Mikor kicsit kihűlt a félig-harmadig sült tészta, levettem róla az üveggolyókat és a sütőpapírt. A tejfölös-sajtos keverék felét elosztottam a tésztán, majd a vékonyra karikázott cukkinit is egy sima rétegben ráhalmoztam. Kicsit sóztam. A paradicsomkarikák és az újhagyma következett, ezt is kicsit sóztam. Végül a maradék folyós sajtos keverékkel fedtem le.
Visszatettem sülni ugyanarra a hőfokra körülbelül 25 percre.



Eszméletlen finom, egy pohár jó hideg sörrel vagy egy pohár finom fehérborral... Hm. Fantasztikus.
Mazsolaszőlőnek köszönetem a tökéletes receptért! :)