Szamóca csatni

..
Szénfekete, nem albínók szülötte,

nem fehérvérű, szeplős szőkeség,
nem is magányos társtalan mogorva
cserepesajku, rossz-szagú cseléd,
ámde királyok lágykarú leánya,
ki holtak vágyát felserkentheti;
rajta értő szem-választotta nyestprém,
máskor simúló finom hermelin.
Illatja, mint a pézsma vagy az ámbra,
ha frissítő szél tovalengeti;
ölelni való testét ékesítik
átkarolásra termett keblei.
Ébenfaág, mit köntös, ruha bujtat,
s a keblein szamócák ringanak,
s rá ruhalombok éjszakát borítanak;
szerelem-ruha ez, amely alatt
a szem s a szív versengve képzelődik,
a lélek rátapad vágyakozón;
s ha feketeség csillan ki a gyolcsból,
átöleli eszeveszett mohón.
Foga akár tündöklő drágagyöngysor.
S ha megnevetteti a tréfaszó:
mint sűrű éjből hajnal buggyanása...
Előkelő, mint fekete csikó,
s futásban a mezőn nincs néki mása.

(Ibn Rúmi - Egy fekete rableányhoz)





Hol is kezdjem? Szóval. Vettem féláron brie sajtot, többet. Gondoltam én is megsütöm, ahogy már jóideje blogszerte láttam. Aztán vettem még szamócát is. Magában megenni vagy desszerthez szántam. De tegnap még gyönyörű volt, mára pedig elkezdett nagyon romlani. Muszáj volt elkészíteni. Akkor jutott eszembe, hogy a sült sajthoz milyen izgalmas lenne csatninak.
Aztán mikor már ettem a kész ételt, az jutott eszembe... hogy ez bizony igencsak illenék Aphrodite asztalára. Ez a csatni olyan letaglózó, mint a vágy. Buja, telt, intenzív ízek kavalkádja, az illata pedig... mint a májusi éjszakáé.



Egy szerelmes este nem jó sokat enni. Könnyű fogások illenek hozzá. Ez a csatni olyan, hogy pár falattól úgy érzed, elteltél. Egyszerre csípős, egyszerre sós, egyszerre édes, egyszerre savanykás és nagyon pikáns. Igazi afrodiziákum.


Hozzávalók 2 főre:
0,5 kg eper,
6 csapott teáskanál kristálycukor,
1/2 mokkáskanál só,
1 teáskanál vörösboros balzsamecet,
1 pici darab friss gyömbér lereszelve,
3 szem szegfűbors mozsárban jól összetörve,
újhagyma zöldje,
1 piros csilipaprika.

Az epret negyedekbe vágtam és föltettem nagy lángra főni. Addig kevergettem és főztem, míg levet eresztett. Ekkor sóztam, cukrot, balzsamecetet, csilit, gyömbért is adtam hozzá. Hamar sűrűre főtt, talán negyed óra sem kellett neki. Az újhagyma zöldjét csak a végén, mikor már nem főtt, akkor kevertem hozzá.
Nagyon izgalmas!
Készíthetünk többet is belőle, mert ugyanúgy eltehető, mint a lekvár. Fertőtlenített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és szárazdunsztba tesszük, míg kihűl. A spájzban így sokáig eláll. Már ha van esélye ugye...



A sajtot pedig egyszerűen melegszendvicssütőben megsütöttem. A csatnit sajttal töltött, sült zöldfűszeres rizsgolyókkal is ajánlom. És persze, behűtött pezsgővel!



Megjegyzések

Ildinyó üzenete…
Ez fantasztikus! Mind az étel és a fotók is! Izgalmasan hangzik nagyon ez a csatni. És a virágok... nagyon tetszenek azok a fotók (is) :))))
duende üzenete…
Köszi szépen Ildinyó! :)
Mamma üzenete…
Duende! Lelőtted a poénomat! :)))
Na nem baj, majd kitalálok valami mást:)
És igen, nagyon finom és nagyon ott van!
Niki üzenete…
Mesébe illően gyönyörű...mint mindig... és mennyei finomság:-DDDDD
Csibe üzenete…
Nagyon tetszik! Jól kiötölted :))
...és a virágok, imádom!
Ági, aki főz üzenete…
Hú, ez nagyon szép és izgalmas. A fotók gyönyörűek!
trinity üzenete…
Meg van véve!! Így, egyben az egész feeling:)) Nem csupán az étel:)
Ja, és David Bowie Tonight....Az is nagyon nagy kedvencem!!
Wise Lady üzenete…
Ez telitalálat! Én is vittem.
Andi/cuki üzenete…
Gyönyörűséges, a kiírásodhoz méltó!:-))
egycsipet üzenete…
Csodás, gyönyörű, fantasztikus! :)
Édes és Keserű üzenete…
hm, akkor gyorsan kitalálok valami mást, ha már ilyen buja étel került a te asztalodra :)
duende üzenete…
Mamma, ne haragudj! De tényleg hirtelen ötlet volt! :)

Niki, köszönöm szépen! :)

Csibe, neked is köszi! :)

Ági, igyekszem! :)


Trinity, tudom, nagy szamócarajongó vagy! :)

Whise Lady, köszi szépen! :)

Andi, köszönöm! :)

Egycsipet, neked is köszönöm! :)

Édes és Keserű, nem féltelek! :) Biztosan csodás lesz! :)