.
Ami köztünk van
az nem egy
képzelődés
Nem is szomorúságAmi köztünk van
az nem egy
képzelődés
de nem is öröm
Nem is egy vélemény alkotás
Vagy lelkesedés
De nem is egy bánat
Azok csak jönnek és mennek
Ami köztünk van
az állandó
A most és a jelen
(Dzsalál ad-Dín Rúmi)
Nem tudom kinél láttam a blogasztón, de nem saját ötlet. A szerzője ha olvas, kérem jelezze hogy ő volt az elkövető. :)
Az az igazság, hogy mostanában több kávés süti is szembe jött velem. Még sosem készítettem, pedig nagyon szeretem a kávé ízét édességekben. A kis szeletes csokik közül is mindig is a kapucíner volt a kedvencem.
Na ez a torta olyan. Vigyázat! Őrülten tömény! :)
Hozzávalók a kisebbik méretű tortaformához:
Az aljához:
15 dkg teljes kiőrlésű cukrozatlan keksz,
10 dkg vaj,
kb. 1 dl tej,
1 csapott evőkanál porcukor.
A kávés réteghez:
2,5 dl tejszín,
1 és 1/5 dl hosszúra főzött kávé,
2 púposabb teáskanál Horváth Rozi féle zselatinpor,
1 dl víz,
1 doboz (25 dkg) mascarpone,
4 púpos evőkanál porcukor.
A tejszínhabhoz:
2,5 dl tejszín,
1 habfixálópor,
1/2 csapott evőkanál porcukor.
A csokimázhoz:
10 dkg tortabevonó étcsoki,
3 dkg vaj,
1/2 dl víz.
Díszítésnek:
roletti.
A kekszet összetörtem mozsárban, majd összedolgoztam az olvasztott vajjal, cukorral és tejjel. Annyi tej kell hozzá, hogy összeálljon, de ne legyen nagyon száraz. A tortaformát kivajaztam alul és jól belenyomkodtam a kekszmasszát. Hűtőszekrénybe tettem addig, míg a krémeket elkészítettem.
A zselatinport elkevertem 1 dl langyos vízzel és felforraltam. Aztán robotgéppel felvertem kemény habbá 4 dl tejszínt, majd összekevertem szintén robotgéppel a mascarpone-t, a cukorral, a kávéval, a langyosra hűlt zselatinnal, és a tejszínhabbal. Ráöntöttem a kekszrétegre.
A tejszínt felvertem a cukorral és a habfixálóval és elkentem a kávés krém tetején.
A csokoládét a vízzel és a vajjal fölmelegítettem, míg a csoki teljesen elolvadt. Hagytam langyosra hűlni - közben kevergettem. Rolettirudakat tettem körben a tejszínhab tetejére. Mikor már jó hőmérsékletű volt az olvadt csoki, ráöntöttem a tortára.
Hűtőszekrényben kell neki fél nap, vagy egy éjszakányi dermedés.
Jó tömény, de nagyon finom, olyan habos-babos cukrászdás típúsú süti.
Az eredeti elkövető Chef Viki volt, köszönöm az ötletet! :)
12 megjegyzés:
Jajjjjjjjjjjjj-ez kell nekem is!!! Imádom a kávés krémes sütiket!!!
Ha találnék valami a mascarpone helyett, csúcs lenne. A gyerekek miatt nem lehet tejtermék--
Nagyon jól néz ki!:) Még ssem ettem kávés sütit vagy tortát, illetve sütit igen, de az mind valami émelygős vajaskrémes volt, brrrr...
De ez a tejszínes-mascarponés, isteni lehet. :)
Duende, én úgy tudom, a zselatint nem szabad főzni, csak addig melegíteni, amíg folyós lesz. Nem ment tönkre neked, azaz megtartotta végül a krémet?
Renáta, bocs', hogy belekotty, de talán pótolhatnád még valamennyi növényi tejszínhabbal a mascarponét. Más tejmentes dolog nekem nem jut eszembe, de lehet, hoyg neked már van is ötleted!
hú, ez nagyon guszta, éhgyomorra ez most "rosszul" esett :)
Talán nálam volt valami hasonló, de nem pont ilyen :-)
Mi hajnal 4-ig partiztunk az elfogyasztása után :-))
http://thechefviki.blogspot.com/2010/01/kavehab-torta.html
Te is Trin? :)
Renáta, talán szójatejből? Abból nem csinálnak sűrűbb krémet vagy sajtot vagy tejszínt? És van növényi tejszín is azt hiszem.
Sedith, ezt föl kell forralni, olyan fajta. Abszolút megtartotta - pedig a készítés után másfél órával le is vettem a forma oldalát, mert muszály volt ennünk belőle! :) Nem lett kemény sem, és lágy sem, pont jó, finom krémes.
Reni, éhgyomorra nem is ajánlom, mert nagyon tömény... :))
Viki, nagyon köszönöm! :) Isteni finom.
Jajjj, de nagyon jól néz ki! Jöhetne reggelire is :)
Köszi csibe! :)
Ez a kombináció mindent visz a szép, hangulatos fotókkal.
Köszönöm Olzka, nagy on finom volt a torta, tényleg. Nekem nagyon "bejött". :)
Ezt ki kell próbálnom!!:)
Napmátka, Nálad is volt egy fini kávétorta, ha jól rémlik. Ez talán krémesebb, anyibban más.
Megjegyzés küldése