2010. július 1., csütörtök

Grillcukkini-saláta



Nem tudom hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz.


(Forest Gump)




Most már biztosan itt a nyár, mert megjelentek az első cukkinik a piacon. Innentől késő őszig doszta ehetjük ezt a jó kis semleges ízű, diétás és sokoldalú tökfélét.
Szerintem mindannyian úgy vagyunk vele valahogy, mint Forest Gump katonatársa a rákkal. Biztosan emlékeztek arra a folyosós-súrolós jelentere. :))
Reggelig sorolhatnánk, hogy is lehet elkészíteni...
Nálam sokszor készül - talán a legtöbbször - grillezett cukkini. És általában salátaként végzi. A grillezett cukkinikarikák szerintem remek salátaalapot képeznek. Ezt aztán lehet turbózni minden földi jóval.
Én most a tányér aljára egy sor grillcukkinit tettem (olívaolajjal, kevés sóval sütöttem), erre jött egy réteg tépkedett mozzarella úgy azon nyomban rá a forró sült zöldségre, erre tettem még grillezett fél paradicsomokat és sima friss paradicsomot. Két nagy gerezd fokhagymát héjastól végig a grillezőn hagytam, míg minden megsült. Végül megtisztítottam, mozsárban olívaolajjal, frissen őrölt borssal, szárított oreganoval jól összetörtem. Kevés sót és vörösborecetet kevertem még hozzá és ez lett az öntet.



Pirított rozskenyérrel ettem. Könnyű, finom, felséges. Imádom.
Persze lehet újhagymát vagy lilahagymát vagy fehér salátahagymát is rétegezni rá, és a friss petrezselyemzöldet vagy bazsalikomot sem vetné meg ez a jó kis nyári saláta.

6 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ez a fejléc minden eddigit überel! Szájtátva nézem!

duende írta...

Köszi Ági! Sajnos nem enyém az érdem. Ez egy CaffeCup-ról származó kép. De nekem is nagyon tetszik! :)

Csibe írta...

Biztosan isteni! Imádom a friss salátákat, és a cukkinit is, szinte minden formában.

Vera írta...

Mivel ma nem ettem semmit ettől a bazi melegtől (legjobb fogyókúra), ezért éjfél után ilyet olvasni nem lehet. Korog a gyomrom a recepttől.. hát így menjek most aludni??? :)))

Padparadsa írta...

Hű, egy napig nem vagyok, és megváltozik a világ?! Ráadásul ilyen jó irányba?? Szuper, köszi, Duende! A fejléc varázslatos, Tied- nem Tied, mindegy! Te választottad, szerkesztetted... Az idézet és a gondolat - az egyik legtökéletesebb. És a recept, meg, ahogy feltetted... Te minden nap elkápráztatsz. És ez hihetetlen adottság! :))

duende írta...

Csibe, én nagyon szeretem! :)

Édes és Keserű, remélem azért ettél pár falatot! :) Én ha éhes vagyok, nem tudok aludni...


Padparadsa, nagyon köszönöm! :)

(Ember is ezt szokta mondani... :)) A hosszú (22 év) házasság titka?! :) )