„Ha eltévedsz a rengetegben,
állj meg mozdulatlan:
a fák sohasem tévednek el.”
(indián tanítás)
Sajnos csak egy régi, kis mélyhűtős hűtőszekrényem van, amiben max. mínusz 6 fok van. Ezért nem is nagyon kísérleteztem a fagyikkal, de múltkorában kapcsolgattam a TV-t, és a paprikán Nigella ment, az első sorozata. Abban készítette ezt a mézes semifreddo-t. Azt hiszem, megtaláltam az ideális fagyifélét ezzel, mert rendkívül habos, könnyű. Nem kell átkevergetni, nem kell fagyigép sem hozzá. És az én kis hűtőmben is tökéletes. Minden hűtőben tökéletes.
Hozzávalók:
1 egész tojás,
4 tojás sárgája,
10 dkg folyékony virágméz,
3 dl tejszín.
Ez az alap, ezt készítette Nigella a műsorban. Én levettem a mennyiségből, kettőnknek soknak tűnt, plussz kicsit fűszereztem.
Az én mennyiségeim:
1 egész tojás,
2 tojás sárgája,
2 dl tejszín,
8 dkg méz,
4 zöld kardamommag.
A tetejére tálaláskor:
plussz kevés méz,
só,
mandula,
szőlőmagolaj.
És ami lemaradt a képről:
sárgabelű hámozott őszibarackgerezdek,
tejszínhab.
Föltettem egy nagyobb lábost félig vízzel forrni. A kardamommagokat megtörtem és a kis fekete magokat mozsárban porrá őröltem. A tojást, a sárgákat a kardamommaggal és a mézzel felvertem fehéredésig kézi habverővel egy akkora kisebb lábosban, ami illeszkedett a vízzel teli nagyra. Mikor már jó habos volt, föltettem a forrásban lévő víz fölé és ott is vertem addig, míg a tojáshab besűrűsödött. Figyeljünk rá, nehogy sokáig keverjük, mert akkor rántotta lesz belőle. És ne érjen az alja az edényünknek a forróvízbe, csak fölötte legyen, csak a gőz érje.
Mikor készen volt, hagytam kihűlni langyosig. Közben felvertem a tejszínt is jó kemény habbá. Összekevertem a kettőt finoman. Egy hosszúkás formába folpackot tettem, ebbe öntöttem a masszát. A tetejére is folpack került.
Egyébként bármilyen formába tehetjük, vagy műanyag dobozkába is, aminek van teteje.
Tálalásnál vagy szeleteket vágunk belőle, vagy fagyiskanállal szedjük ki.
Tálalás: mandulát forróvízbe dobtam fél percre, majd szűrőben hidegvízzel leöblítettem. Így könnyen lejön a héja. A lehéjazott mandulát egy fél mokkáskanálnyi szőlőmagolajon megpirítottam. Sóztam is kissé, majd robotgépben durvára daráltam. Ezt a sós, pirított mandulát szórtam a tetejére és kevés mézzel megcsorgattam. Őszibarackot hámoztam és vékony gerezdekre vágva a fagyi mellé tettem, s mindezt tejszínhabbal megkoronáztam.
Reggel a fotózáskor annyira siettem, hogy elfelejtettem a tejszínhabot is, a barackot is. Pedig nagyon jó hozzá! A kardamom pedig egészen megbolondította.
Finom! :)
9 megjegyzés:
Olyan bűnbevivős édesség:)
Hurrá:)))))Itt a recept:)))))Én is láttam akkor és egyből megtetszett.Csak sehol nem találtam a receptet az elkészítéséhez.Köszönöm:)))Most már én is elkészítem;oDDD
Na akkor MOST indulok hozzád! tegyél félre egy kicsit légyszíves, hogy jusson nekem belőle, jó?:)
Andi, olyan! Nagyon. :)
Niki, szívesen, nem bánod meg, tényleg nagyon jó!
Rendben Kata! Még van belőle! :)
Hmmmmm nagyszerű.... mindenképp ki fogom próbálni!
Ez nagyon jól hangzik! Nagyon szeretem a mézet! :)
Nagyon jó nálad is az új forma és a fejléc is nagyon-nagyon tetszik! :))
Nekem is egyből bekattant, amikor láttam, visszateker, leír, de még nem készült el, mily szerencse, mert ezek után biztosan kerül bele kardamom. Ismét köszi!
Pocak Panna, szerintem nem bánod meg! :)
Köszi szépen Ildinyó! :)
Lencsike, nagyon szívesen! :)
Hozhatom én is a kis tálkámat? :)
Megjegyzés küldése