2011. június 9., csütörtök

Tapasztalataim a házitészta készítésről

.


Nem olyan régen sikerült a bolhán vennem egy jó kis olasz tésztagépet. Azóta tudom, hogy nem tudom, hogy élhettem nélküle?! :) Remek kis szerkezet és mióta megvan, csak házitésztát ettünk. Több módszert, receptet is kipróbáltam.
1. Eddig nem voltam jó barátságban a réteslisztekkel, nem is használtam semmihez sem. Viszont a házi tésztaához jó, állagát javítja, könnyebb dolgozni vele. Ez leginkább akkor igaz, ha nem kapunk jó minőségű finomlisztet.
2. A legeslegjobb a durum rétesliszt. A legfinomabb tészta fele sima fehér lisztből, fele durum réteslisztből sikerült. Ráadásul a színe is csodaszép sárga, állaga még jobb, mint a sima búzalisztes tésztáé.
3. Kipróbáltam a mostanság divatos "minden 10 dkg liszthez 1 tojás" tésztát is és nekem nagyon nem ízlett. Iszonyúan tojás íze van, a tésztaízt nekem teljesen elnyomja, úgyhogy ezt a verziót teljesen elvetettem. Nem beszélve arról, hogy nagyon tojáspazarló. Egyébként a bolti tésztákon feltüntetett "4 tojásos", "8 tojásos", stb... megjelölés azt jelenti, hogy 1 kg liszthez mennyi tojást adtak. Egyedül a cérnametéltet jó sok tojásosan készíteni.
4. A legjobb tészta így készült: fele jó minőségű fehér búza finomliszt, fele durum rétesliszt. Minden 20-35 dkg liszthez 1 tojás megy és annyi víz, amivel kemény, de jól gyúrható tésztát kapunk. Kinyújtás előtt pihentessük a tésztát 20 percig, könnyebb lesz dolgozni vele. Só nem kell a tésztába, az a főzővízbe megy, amibe nem kell olaj, csak só. Annyira kell sósnak lennie a víznek, mint a tengernek. Tengertjártak előnyben. :) Tehát ha négy főre készítünk házi tésztát, a fél kiló liszthez csak 2 tojást adjunk, a többi víz legyen. Az 5-ösön nyújtott tésztát felforrás után 2-3-4 percig főzöm - attól függ, mennyire kemény tésztát gyúrtam.
5. Ha túl vékonyra nyújtottam, nem hasonlított a házi tésztára, olyan bótis lett. Tehát én 5-ig nyújtom csak ki, egyedül a raviolihoz használom a 6-os fokozatot, és a cérnametélthez a 7-es fokozatot. Cérnametélt készítésekor viszont a 10 dkg liszthez 1 tojás változat a nyerő, különben könnyen elázik a levesben a vékony tészta.
6. Próbáltam csak durum daralisztből is, tojás nélkül. Nem volt rossz, de a kevert lisztes, kevés tojásos változat jobban ízlett, kezelhetőbb volt.
7. Friss tésztából többet kell számolni mint a bolti tésztából, hiszen az száraz, a víztartalom nincs benne a súlyban. Fél kg bolti tészta négy embernek elég. Friss tésztánál 15-20 dkg lisztet mérek személyenként a tésztához.

Hát erre jutottam házi gyúrt tészta ügyben. Ne is várjatok milliliterre megadott folyadékmennyiségeket és egyebeket. Tésztát gyúrni megtanulni amúgy is csak a gyakorlatban lehet, érzésből kell csinálni.
Mai ebédünk van a képeken: darás tésztát ebédeltünk, idei friss eperlekvárral. :)

16 megjegyzés:

Vera írta...

Nagyon régen készítettem tésztát, pedig itt a tésztagépem és már gondoltam is rá. Most pedig nagyon megkívántam!!!

gondaanyu írta...

Mostanában én is egyre többször gyúrok tésztát.
Mikor anyám tanított, és ő gyúrta, egy összemarék liszthez tett egy tojást, és a többi víz volt.
Kézzel nyújtottuk, vágtuk, csipkedtük.
Géppel könnyebb, és összehasonlíthatatlanul finomabb a boltinál.
Van csiga söndörgetőm is, de még nem merészkedtem odáig, hogy kipróbáljam:)

chriesi írta...

Nagyon jó ez a bejegyzés és a tészta istenien néz ki. Én darált mogyoróval szeretem és rengeteg baracklekvárral. :)

duende írta...

Édes és Keserű: :) Küldök egy adagot fénypostával. :)


Gondaanyu: én is ilyen tésztára emlékszem és én is ilyet gyúrtam régebben is a tésztagép előtt. Ezt a soktojásost most egyszer kipróbáltam, de soha többet, nekem nagyonnagyon nem ízlett. És spóroltak is a tojással, nem lehetett csak úgy elpazolni (ahogy nagyanyám mondaná). :)
Nekem is van egy múltszázadi lúdgége készítőm, de még én sem próbáltam ki. Na majd most, valamikor, egyszer. :))


Chriesi: hú, isteni lehet úgy is! :) Imádom a mogyorót...

Tálaló írta...

Régóta gondolkodom egy tésztagépen.Lelkesedésed végérvényesen meggyőzött,megfertőzött.
Azért nem kapkodom el,csak nyitott szemmel járok.Hátha utamba "küldik"az enyémet.

4Gyerek írta...

kedvem lenne, gépem nincs hozzá. sajnos.
egyszer készítettem kézzel, hú de macerás. bár ízlett a családnak, repeta nem lett belőle.

Bodzás Vendégház írta...

Van fotód az olasz gépedről? Én sem csináltam még géppel tésztát, de elültetted a vezérhangyát...:)))

duende írta...

Tálaló: kifejezetten az a típus vagyok, aki csak a nagyon szükséges konyhai gépeket tűri meg. Semmi fölöslegeset nem veszek meg. De ez a tésztagép alapfelszerelés szerintem azoknál, akik szeretika tésztaételeket vagy gyerek van, vagy nagy a család. :) Van az az alapgép, amihez csak 1-2 tartozék van, az is sokat segít, mert a nyújtás a legnehezebb és legtöbb idő.


4gyerek: Ha sokszor készít az ember kézzel tésztát, belejön és gyorsan megvan az is, de. Annyira gyors sosem lesz, mint a tésztagéppel, és sodrófával nyújtani sokkal munkásabb...


Zsuzsa: Igen Zsuzsa, ITT megtalálod. :)

Egyébként hihetetlenül szépen és gyorsan lehet dolgozni vele, sok munkát megspórol.

Aniko írta...

E'n orokoltem de eddig mèg...nem volt idom hasznàlni...
Gyujtom a mindenfèle hàzitèszta recepteket elobb utòbb elobànyàszom a pincèbol a tèsztagèpet...

Alíz, Erdélyből írta...

Mi nem teszünk vizet egyáltalán a levestésztához. Egy összemarék liszt és egy tojás, pici só - ez az adag, slussz. Na, erről én is kell írjak egy bejegyzést. :)

Éva írta...

Nem mostani keletű divat ez a 10 dkg liszthez egy tojás arány, nagyanyám már 30 éve is így gyúrta a tésztát, és isteni volt.

duende írta...

Paprika: :) Érdemes. :)


Alíz: a levestésztához azt hiszem nagyi sem tett vizet, az sárgább volt, úgy emlékszem.


Fakanál: Nálunk anyuék vizet is adtak a tésztához, és így kevesebb tojással készítették - kivétel a levestészta - és én ezt szoktam meg. Kóstoltam most az extra tojásosat is, de nekem nagyon nem ízlett, mintha tojást ettem volna. Ízlések és pofonok..., sokan szeretik az extra tojásos tésztát, nincs azzal semmi gond, csak nekem nem jött be.

Unknown írta...

Próbáltátok-e leszárítani a házilag készített tésztát? Ha igen, hogyan? Meddig áll el? Miben tárolható?

üdvözlettel,
Eszter

duende írta...

Szia Eszter! Még nem próbáltam, mindig frisen készítem, úgyhogy sajnos nem tudok neked tapasztalatokat mondani róla, sorry :(

Marimarcsa írta...

Én most készítem a tk.durumlisztből a tésztát. Nem lett rugalmas és a gépen cafatokba jön ki és nagyon ragad. Kb. 1,5kg lisztből és vízből gyúrtuk, már hozzá tettem 3 tojás sárgáját, de a tészta állaga nem változott. Mit csináljak?

duende írta...

Kedves Marimarcsa!

Sajnos nem tudok tanácsot adni, mert teljes kiőrlésű lisztből még sosem készítettem házitésztát. Semmilyen arányban sem, tehát még sima liszttel keverve sem. Szerintem a házitészta kizárólag simalisztből finom. :) Tudom, nem nem hangzik túl "egészségesen", de én a "rendes", "igazi" tészta híve vagyok. Ami simalisztből készül. Szóval sajnos nem tudok válaszolni Neked.