(Frances Mayes: Napsütötte Toscana)
Azt hiszem már párszor említettem, hogy a kedvenc műfajom a leves. Legyen akár tél, akár nyár. Ilyenkor persze a könnyű, szinte üdítőital-számba menők a nyerők.
Ez most a "végtelenegyszerű" kategóriájába tartozik, viszont fordítottan arányosan jóízű és finom. Polcz Alaine receptje.
Hozzávalók 4 főre:
1 liter paradicsompüré vagy 1,5 liter paradicsomlé,
1 egész citrom héja,
8-10 db szegfűszeg,
só,
méz ízlés szerint,
1,5 dl tejszín,
1 csapott evőkanál kukoricakeményítő.
A paradicsompüréhez hozzáadtam 5 dl vizet, hogy normále sűrűségű legyen (a paradicsomléhez nem kell víz), tettem bele sót, mézet (lehet egészen fanyarra is, de egészen édeskésre is készíteni - minkét változatban finom, a szánk íze szerint), egy egész citrom körben egyben levágott héját, szegfűszeget és forraltam 10-15 percig, hogy átvegye az ízeket. (Akinek van citromlevele, azzal is ízesítheti vagy citromfűvel is kitűnő íze lesz, bele is főzhetjük, majd eltávolítjuk, tálalásnál friss levelekkel díszítjük a levest.) Végül hozzáöntöttem a tejszínt is, újra kóstoltam és ha kellett még sót, méz, adtam hozzá. Mikor újra felforrt, fél deciliter hideg vízben elkevert 1 csapott evőkanál kukoricakeményítővel besűrítettem. Aztán eltávolítottam a fűszereket belőle, nehogy megkeserítsék a levest. Hagytam hűlni, majd hűtőbe tettem.
Jégbe hűtve tálaljuk.
Kerti-paradicsom idényben természetesen készítsük friss paradicsomból: paszírozzuk ki, aztán a többi mint fent.
Tipp: Ha tartalmasabban ennénk, főzhetünk bele rizst, vagy árpagyöngyöt vagy kölest, tehetünk bele pirított vagy natúr kukoricakását (polentát) is, szikkadt kenyérdarabkákat is.
Még gyűjthető a hársfa virágja szárításra. Ne út mellől szedjük, hanem tiszta, védett helyekről. Teája kitűnő meghűlésre, valamint nyugtató is, csakúgy mint a méze.
6 megjegyzés:
Szia Kedves!
Gyönyörű!!
Citromfácskád hogy van? :-))
Puszik: Ildikó
De finom lehet.Nagyon jó recept.
Igen, igen jöhet egy pohárral
Szia Ildikó!
Köszönöm szépen! Citromfácskám ismét bimbódzik, négy új van rajta! :)
Puszi neked is!
Aleda: olyan, mintha a paradicsom átváltozna egészen gyümölcsössé, valami elképesztően finom volt, teljesen más íze jött elő, mint a hagyományos fűszerezéssel. Minden kortyát kiélveztük, isteni finom. Én egészen merészen édeskésre csináltam, fantasztikus volt. :)
Bianka: legközelebb, utolsó cseppig megettük. :)
Érdekes, én télen is főzök gyümölcslevest és akkor melegen esszük,nyáron persze jégbehűtve, a paradicsomlevest is mindenhogyan szeretem, hidegen, melegen, édesen csak fahéjjal fűszerezve, de édesen úgy is, hogy zellerzölddel és a gumodarabokkal főzve és rizzsel. Nagyon finom:-))))
Anikó: látod, mindenki másképp csinálja, szereti. :) Most már én is szeretem. Hidegen. :)
Kedves Fondantina: szívesen és már ki is töltöttem.
Megjegyzés küldése