2012. február 15., szerda

Forróvizes gyorskenyér - kubai kenyér

 - kubai kenyér.

Az ima nem Istent, hanem az imádkozót változtatja meg.

                                                                                                                                                       (Erhard F. Freitag)



Ma blogszomszédolós nap volt... Kenyeret is sütöttem, mert egy morzsa nem sok, annyi sem volt itthon. Máginál láttam meg ezt a csodát ma délelőtt. Míg sült a hús, összeállítottam a kenyeret, s mikor kivettem a finom narancsos illatot árasztó sültet, tettem is be a helyére ezt a forróvizes forradalmi, 100 perces gyorskenyeret. Mire befejeztük az ebédet, ki is sült. Ráadásul. Én a cukrot ki is felejtettem belőle annak rendje és módja szerint. És még így is szépen és gyorsan megkelt.
Én is hitetlenkedtem, de egy próbát megért. Leginkább mert Mági képein olyan gyönyörűek voltak a kenyérkék. Hittem neki. Valóban gyors, valóban nem haláloznak el időelőtt az élesztőgombák a forróvíztől. Valóban ropogós a héja (ami később sem puhul be) és puha, finom a belseje. Máskor is sütöm! :) Hogy mitől kubai? No ezt nem tudom... :) Talán a forróvíz miatt. Köszönet a szuper receptért! :)

Hozzávalók:
50 dkg liszt (én most 30 dkg fehérlisztből, 5 dkg réteslisztből és teljes kiőrlésű búzalisztből készítettem),
1,5- 2 csapott teáskanál só,
1 csapott teáskanál kristálycukor,
2,5 dkg friss élesztő,
3 dl forróvíz.

A liszteket és a sót, cukrot, elmorzsolt élesztőt alaposan összekeverjük, majd hozzáöntjük a forróvizet. Én fakanállal kezdtem összedolgozni, mert tényleg forrásban lévő vizet adtam a liszthez és nincs dagasztós masinám. Szóval fakanállal összekutyultam, amennyire tudtam. Aztán óvatosan kézzel is nekibátorodtam, de csak finoman mert először tényleg forró volt. Mikor már nem kellett hozzá azbesztkéz, a konyhai munkalapon jól átgyúrtam. Szép sima a tészta, rugalmas, valóban nagyon jó gyúrni. A kenyérgombócot vékonyan beolajoztam olívaolajjal. A tepsibe sütőpapírt tettem, kissé beliszteztem. Erre tettem a tésztagombócot, pengével keresztben bemetszettem és letakartam egy nagy tiszta nylonzacsival. Hagytam pihenni míg a sütőm szabad nem lett. Máginál csak negyed órát kelt, nálam kicsit többet. De én kifelejtettem a cukrot ugye. :)
Az én sütőm már meleg volt, de nem előmelegítettet ír a recept. Hideg sütőbe tesszük 200 fokra és 40-45 percig sütjük. De így előmelegített sütőbe téve is szépséges lett. :)

21 megjegyzés:

Tálaló írta...

Ha csak feleannyira finom,mint amilyen szép...

Jó recept,biztosan hasznát veszem mert megesik,hogy kifogy a kenyerünk.És amit én sütök annak sokkal több idő kell.

duende írta...

Tálaló: legalább annyira finom, mint amilyen szép! Bátran ajánlom, nyugodtan kipróbálhatod. Tényleg eszméletlen ropogós a héja! És nincs élesztőíze és finom puha a belseje. Remek recept. :)

Mági írta...

Nagyon szép lett, köszönöm, hogy bíztál bennem és Te is kipróbáltad és, hogy írtál róla. Engem még nem ismernek, ez a kenyér meg megérdemli, hogy mindenki tudatában ott legyen. Tudja, hogy 100 perc alatt kenyeret tud tenni az asztalra! Nem én találtam ki a forró vizet de jó, hogy rátaláltam. Holnap újra sütök!

duende írta...

Köszönöm szépen! Benned bíztam, magamban kevéssé, mert olyan szépek a kenyereid. De sikerült. :)
Ezt fogom sütni a dagasztás nélküli helyett, mert isteni ropogóshéjjú és én azt szeretem. A páromnak is nagyon ízlik, azt mondta, hogy isteni!
Köszi szépen a receptet! :)

Gizi írta...

Gyönyörű szép, szinte érzem az illatát, a látványa pedig lenyűgöző, kedvem lenne letörni a ropogós héjából egy darabkát!! Én nagyon ritkán sütök kenyeret, de ezt az egyszerű,és remek receptet kifogom próbálni.:)

Névtelen írta...

Sziasztok a kenyér tényleg csodaszép, és ezzel az a teória is megdőlt, hogy a forró víz tönkre teszi az élesztőt. Üdv Éva

duende írta...

Gizi: köszi szépen! :) Bátran állj neki, mert tényleg egyszerű és nagyon finom. :)


Éva: valóban megdőlt, pedig nem hittem volna... :) És valóban 100 fokos vizet öntöttem a lisztre...

N.D. írta...

régóta olvasom Limara oldalát, de öregtészta csak úgy nem lesz magától, na itt a remek alkalom, egy gyors kenyér, és félreteszek belőle nyersen, így megvan a rég várt 0. lépés, és elindulhatok én is a hobbi-pékek göröngyös, de annál illatosabb útján. Köszönöm, köszönöm, a puzzle utolsó (jelen esetben 1 kockája) is helyére került.

duende írta...

:)) sok sikert e göröngyös, ám illatos és ínycsiklandó úton. :)
Én még sosem készítettem öregtésztás kenyeret. Kicsi a hűtőm és macerásnak is tűnik, szóval nem tudom mikor kerül sorra...

Beastie írta...

Haj de jó, egy újabb jó kis recept.... a kedvenc, alapos és lassú DNK kenyerünk is ropogós, de sajnos idővel visszapuhul. Bár attól még kedvenc....... Illendő lesz ezt a finomságot is elkészíteni valamikor, mondjuk holnap reggel 5-től :)

Mági írta...

Most sülnek a drágák. Egyszerűen minden várakozásom felülmúlták.
Ma a tönkölyös, sok magos is kipróbálásra került. Gyönyörűek...
Megszegni csak később tudom, de fenn lesznek nálam.
Ölelés mindenkinek!!!
Duende köszönöm!

Mági írta...

ja, 10 óra 10-kor fogtam neki és hármat dagasztottam...
10 perce vettem ki a sütőből Őket, már le is fotóztam. 15 órakor felteszem a blogra.

duende írta...

Bastie: Hű de korán kelsz! :)) Remélem ízleni fog! :)


Mági: kíváncsian várom! :)

babette írta...

Hűha! Csodásat sütöttél!

duende írta...

Köszönöm szépen Babette - Áginak hála. :)

Vicuska írta...

Hű, de ínycsiklandó!!!!! Már én is újrasütöttem, sokmagvasnak, annyira élvezem, hogy kevés időt igényel és mégis nagyon finom :)

duende írta...

Így igaz Vicuska. :)

szaszilka írta...

Sziasztok, nem kell berakni vizes tepsit a sütő aljára?
Én most raktam be sülni....

duende írta...

Szia Szilvi! Én nem szoktam... :)

Unknown írta...

Sül màr. Remek àllagù a tésztàja! Köszi! :)

duende írta...

Szívesen, Ágié az érdem :)