2021. december 8., szerda
Vaníliás rétestorta
2021. december 5., vasárnap
Almával, hagymával sült mézes oldalas
2021. október 16., szombat
Özlábgombával töltött csirkecombok
Kaptam a piacon úgy 40 dekányi őzlábgombát. A szebbjét kirántottam azon frissiben, a maradékból pedig töltött csirkecombokat készítettem.
Egy nagyon pici fej vöröshagymát (diónyi méretűt) apróra kockázva vajon dinszteltem egy kis fej szintén apróra kockázott fokhagymával, és nagyon apróra vágott kevés kolozsvári szalonnával. Aztán hozzáadtam az apróra vágott őzláb-fejeket is. Sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem, majd kevés száraz fehérbort öntöttem hozzá, és hagytam teljesen elsülni a gombás keverék alól. Végül petrezselyemzöldet is tettem hozzá és egy csipet cukrot, kikerekítette az ízeket. A két combhoz mindössze egy fél zsemlét áztattam csak be, ezt kinyomkodtam, adtam bele egy kisebb tojást és a gombás keveréket. Míg a töltelék sült, a combokon a bőrt fellazítottam és besóztam, aztán kevés pirospaprikával is bedörzsöltem. Szebb színe lesz - gondoltam - ha megsül. (És tényleg.) Betöltöttem a keveréket a bőr alá, kivajaztam egy tálat, beletettem a combokat, a tetejükre is tettem kevés vajat, alá öntöttem cirka 4 cl vizet és lefedtem alufóliával. Egy órán át sütöttem 180 fokon, majd levéve a fóliát még negyed óráig nagyobb hőfokon rápirítottam. Egyszerű olívaolajos-fehérborecetes fejes salátával és párolt rizzsel tálaltam.
Tipp: a maradék őzláb 10 dkg volt. Ez elég akár négy combhoz is, de akkor két zsemlét áztassatok be hozzá.
2021. szeptember 17., péntek
Vargabéles
2021. július 15., csütörtök
Reszelt omlós tésztás, habcsókos, gyümölcsös süti
- a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 3 evőkanál porcukor
- 1 tasak sütőpor
- 1/2 mokkáskanál só
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg vaj
- 5 tojás sárgája
- a habcsókos réteghez:
- 5 tojás fehérje
- 12 dkg porcukor
- csipet só
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 1 dl olaj (el is hagyható)
- 0,5 kg áfonya vagy málna vagy meggy, vagy feketeszeder vagy sárgabarack vagy ribizli vagy josta vagy egres vagy akár két-három féle gyümölcs keveréke
2021. július 13., kedd
"Pofozott" uborkasaláta (kínai)
Már régóta meg akartam kóstolni ezt az uborkasalátát, a kedvenc kínai szakácsnőm youtube oldalán jött egyszer szembe. Jól gondoltam, hogy érdemes a kipróbálásra. Ízgazdag, ropogós, csudafinom. Ma panko morzsás rántott karajt csináltam, és elég is volt hozzá köretként, tökéletes párosítás volt. Megtartom, sokszor asztalra fog még kerülni.
Hozzávalók 4 főre:
- 6 kisebb-közepes salátauborka
- 1 csapott teáskanál só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál kínai ecet (én fehérborecettel helyettesítettem)
- 1 evőkanál chiliolaj*
- 1/2 evőkanál cukor
- 1/2 evőkanál szójaszósz
- 1/2 evőkanál szezámmag
- és a recept ír fél evőkanál szezámolajat, de szerintem az nem kell rá, elég a chiliolaj is
Az uborkákat megmossuk, végeit levágjuk, ha magos fajta, akkor félbevágva kimagozzuk, majd bárddal vagy sodrófával jól megütögetjük az uborkadarabokat, ahogy a videóban is látható. Besózzuk, és állni hagyjuk 15-20 percig, majd leöntjük róla a levet, és a felsoroltakkal ízesítjük az uborkát. alaposan elkeverjük, s már fogyasztható is.
* Chiliolaj: 1,5 dl jobbfajta olajat (hidegen sajtolt napraforgó vagy repce vagy szőlőmag vagy ezek keveréke) jól felmelegítünk, vagyis forróra, és egy tálkába teszünk 3 teáskanál cayenne borsot (Lidlben kapható nagyon jó minőségű), amire ráöntjük a forró olajat. Elkeverjük és hagyjuk kihűlni.
2021. június 24., csütörtök
Sopa de lima (mexikói zöldcitromos csirkeleves)
A mexikói Yukatán-félsziget híres csirkehúslevese. Isteni finom, és nagyon üdítő.
Hozzávalók 6 főre:
- 3 egész csirkecomb
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- só
- 10-15 szem egészbors
- a szofrítóhoz:
- 2 szál újhagyma a zöldjével együtt
- 3 paradicsom lehéjazva
- 2 hosszú hegyes erős zöldpaprika
- 1 evőkanál olaj
- plusz a levesbe:
- 1 egész lime felkarikázva
- a tálaláshoz:
- 1 lime cikkekre vágva
- 6 frissen készült tortilla felcsíkozva és bő olajban ropogósra kisütve
- korianderlevelek (vagy petrezselyem)
- friss vagy szárított chilipaprika
- újhagyma zöldje
A combokat feltesszük főni alaplének hideg vízben a félbevágott vöröshagymával és a három gerezd fokhagymával, sóval, szemesborssal. Forrás után kis lángon főzzük egy órán át. Közben elkészítjük a szofrítót: apróra vágjuk az újhagyma fejrészét (fejesebb legyen), a zöldjét is felaprítjuk, de azt majd csak a legvégén adjuk a kész leveshez. A paradicsomot forró vízbe tesszük fél percre és lehéjazzuk, majd kis kockákra aprítjuk. A zöldpaprikát is kis kockákra vágjuk.
Tortillát készítünk fele-fele kukoricalisztből és sima fehér lisztből, 10-10 dkg legyen mindkettő. Adunk a lisztekhez egy mokkáskanál sót és annyi vizet, amennyivel összeáll a tészta, kellően lágy legyen, de ne ragadjon. Ez körülbelül 1,5-2 dl víz. Formázzunk belőle 6 db gombócot, hevítsünk fel egy serpenyőt, nyújtsuk ki az első gombócot 1 milliméter vékonyra és süssük meg a forró serpenyőben. Míg sül, nyújtsuk is a második gombócot, süssük egyből azt is. És így tegyünk, míg az összes gombócból tortillát nem sütöttünk. Mikor langyosra hűlnek, vágjuk félbe a tortillákat és csíkozzuk fel őket fél centi szélesen, majd süssük ki bő forró olajban piros ropogósra.
Mikor megfőtt a levesünk, egy nagy lábosban egy evőkanál olajon süssük a szofrítót úgy 5 percig, majd vegyük ki a levesünkből a combokat és szűrjük át a levét a szofrítóra. Tegyünk a levesbe még egy felkarikázott limeot is. Főzzük még úgy 10 percig, közben a csontokról fejtsük le a húst és kis darabokban adjuk a leveshez és készen is van.
Tálaljuk plusz zöldcitrommal, korianderzölddel, újhagymaszár karikákkal, chilivel és a sült, ropogós tortillacsikokkal.
2021. március 16., kedd
Sörösdobozon sült kürtös kalács
Frankfurti levest főztem, és épp azon tanakodtam, mit készítsek utána, mikor szembe jött a Street Kitchenen a kürtőskalács. Megnéztem a sörösdoboz gyűjtőhelyét emberemnek, és volt is pár darab félretéve. A kérdés eldőlt.
Én most csak 3 darabot sütöttem, mivel kettőnknek az bőven elég, így feleztem a receptet.
Hozzávalók 3 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 1 tojás sárgája
- 1,6 dl langyos tej
- 1 csapott mokkáskanál só
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 csomag szárított élesztő (vagy 2 dkg friss)
- 2 dkg lágy vaj
- A külsejére:
- 6-8 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál fahéj
- a lekenéshez kevés olvasztott vaj
- és 3 üres sörösdoboz és némi alufólia
A tésztához a lisztet egy tálba szitáltam, elkevertem benne a sót, cukrot, szárított élesztőt, hozzáadtam a tejet, tojássárgáját, vajat is és lágy, de rugalmas tésztát dagasztottam belőle. Letakarva 1 órát hagytam kelni, úgy körülbelül a duplájára is kelt. Közben a sörösdobozokra tekertem szorosan az alufóliát, előmelegítettem 220 fokra a sütőt. A megkelt tésztát 3 egyforma darabra vágtam, és hosszú csíkokká nyújtottam őket. Csak úgy kézzel, nem sodrófával. Végül megvajaztam az alufóliázott dobozokat, és rájuk tekertem a tésztákat. Azokat is vajaztam és megforgattam mindet fahéjas kristálycukorban. Jó bőven kerüljön rájuk a cukorból. Én egy lapos tányérra öntöttem vastagon a fahéjas cukrot, így könnyű volt hempergetni. Aztán egy tepsire állítottam őket és a forró sütőben kb. 15-20 percig sütöttem. Kivétel után újra meghempergettem őket a fahéjas cukorban. Mikor kicsit kihűltek, kivettem a közepükből a sörösdobozokat. Arra kell ügyelni, hogy a tetején a befelé hajló szegélyre kezdjük tekerni a tésztát és jól csípjük össze, és akkor nem fog lecsúzni a dobozról a csigabiga sülés közben.
Hát mit mondjak. Sokszor fogom még sütni, mert egyszerű, és isteni. Köszönetem a receptért!
Tipp.: Szerintem, ha szép világosra sütjük, és kivétel után egy kis sárkánytűzzel (az a kézi szakácsfáklya, tudjátok) meglángoljuk, akkor rákaramellizálódna a cukor, és akkor egészen hasonló lenne a parázs felett sülthöz.
2021. február 4., csütörtök
Káposzta sertéshússal kínai módra
Mostanában, ha egyedül vagyok itthon, sokszor eszem kínait. Mert gyorsan megvan, egészséges, finom, és lehet egy főre is készíteni - a legtöbb fogásuk ilyen. Ezt a receptet most ebből a videóból lestem el, a végén, az utolsó pár percben látható. Amilyen egyszerű, olyan jóízű, arról nem is beszélve, hogy imádom a káposztás ételeket, meg arról sem beszélve, hogy igazi téli fogás.
Hozzávalók 2 főre:
- 25 dkg sertéshús (lapocka vagy császárhús vagy comb)
- 5-8 dkg füstölt szalonna
- 10-12 db káposztalevél (attól függ, mekkorák)
- 3 evőkanál olaj
- 2 púpos teáskanál cayenne bors (Lidliben nagyon jóféle kapható)
- frissen őrölt bors
- 3-4 szeletke friss gyömbér
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- só
- köretként párolt rizs (nyers rizsből 6-8 dkg kell fejenként)
A húst fél centi vastagra és olyan 5-8 centi széles kockákra vágtam, a szalonnát pedig csíkokra. A gyömbért nagyon vékony csíkokra vágtam hámozás után, a fokhagymát pedig vékony szeletekre. A káposztaleveleket nagy darabokra szaggattam kézzel, ahogy a videóban is látható. A wokban felforrósítottam az olajat, beledobtam a húsdarabokat, sóztam, borsoztam, majd rögtön a szalonnacsíkok következtek. Jól átpirítottam folyamatosan kevergetve, aztán kevés vízzel felöntöttem, hozzáadtam a cayenneborsot, fokhagymát, gyömbért is, és lefedve pároltam, míg a hús megpuhult. Mindig elámulok, a wokban milyen hamar elkészül minden, elég volt negyed óra párolás és omlós volt a hús. Még volt alatta kevés víz, mikor hozzátettem a káposztadarabokat is. Nagy lángon sütöttem, kevergetve, míg a káposzta összeesett, majdnem teljesen puha lett és minden víz eltűnt alóla - kis roppanóssága maradt, és így volt jó. Azonnal tálaltam rizzsel.
Ez az étel szerintem marhahússal is készíthető.