2021. szeptember 17., péntek

Vargabéles

Ma maradékhasznosítós desszert lesz, mert megint sikerült túlméreteznem a húsleveshez a megfőzendő cérnametéltet. A vargabéles szerintem egy méltánytalanul keveset készített édesség, holott a túrós sütik kategóriájában ellenállhatatlanul jó, mivel a cérnametélttől a tölteléke nem fojtós, hanem habkönnyű és remegős. Ráadásul elkészíteni is gyerekjáték. 




Így készült: volt 12 dkg főtt cérnametéltem. Ehhez vettem két 9 lapos réteslap csomagot. Egy tálban kikevertem 25 dkg túrót 30 dkg 25%-os sűrű tejföllel, egy marék mazsolával, egy citrom reszelt héjával, csipet sóval és ízlés szerint cukorral, vaníliás cukorral, valamint 2 tojás sárgájával és a főtt cérnametélttel. Mivel keveselltem a cérnametéltet, még kevertem hozzá 8 dkg száraz tésztát is, és így lett jó. Mire megsült, a száraz cérnametélt is tökéletesen bepuhult. A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral sűrű habbá vertem és ezt is a túrós keverékhez kevertem. Egy nagyobb tepsit (24 cm-szer 36-ost) kiolajoztam, és a réteslapok felét (9 db-ot) lerétegeztem úgy, hogy minden réteget olajoztam. Vissza kellett hajtanom, mert kisebb volt a tepsi, mint a lapok, de ez még jó is volt, így több lett a réteslap-réteg. Aztán elsimítottam rajta a túrós tölteléket, és a tetejére ugyancsak olajozva rárétegeztem a maradék 9 réteslapot. A legfelső lapot is csak olajoztam, így szuper ropogós lett. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem. Kiadós, mert 12 kocka lett belőle, így ha kettőt is megeszik valaki egy gazdag leves után, akkor is elég 6 főre. 
Tipp: ha nem maradékkal készítenétek, szerintem nem kell előfőzni a cérnametéltet, ezekhez a megadott mennyiségekhez én 15-20 dkg száraz cérnametéltet tennék.


Nincsenek megjegyzések: