2009. április 20., hétfő

Karfiolcurry



Szívem - a pusztaság madara - egére talált szemedben.
Szemed a csillagok birodalma, a reggel bölcsője.
Dalaim elvesznek szemeid mélyében.
Engedd, hogy szárnyra kapjon dalom szemed magányos végtelenjében.
Engedd, hogy szemed felhőit áttörve - a sugárözönben - kiterjesztett szárnyakkal szárnyaljon.


(Rabindranath Tagore)





Még van a piacon körte, és most viszonylag olcsó a karfiol is. Gyors, egyszerű, finom. Tejszín nélkül is működik - úgy is tökéletes, akár a 90 napos diétázóknak is.
Curry fűszerkeverék kapható is, de elkészíthetjük a sajátunkat is. Indiában állítólag annyi currykeverék, ahány ház. A curry egyébként egy ételfajtát jelent valójában.
"A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika."

(Forrás: Wikipédia)
Lássuk akkor az én karfiolcurrymat.
Hozzávalók 4 főre:
1 nagyobb karfiol,
2-3 db körte,
1 nagy fej vöröshagyma,
kis darabka friss gyömbér,
2 evőkanál olaj,
só,
1 teáskanál curry-fűszerkeverék,
pár csepp citromlé,
egy csokor petrezselyemzöld,
2 teáskanál étkezési keményítő,
1 löttyintésnyi tejszín.
A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és sós vízben előfőzöm. A körtét meghámozom és darabolom. A hagymát, reszelt gyömbért az olajon sóval dinsztelem. Félrehúzom a tűzről, hozzáadom a curry-keveréket is, az apróra vágott petrezselyemzöldet, az előfőzőtt karfiolt, a körtedarabokat. Sózom, citromlét, vizet adok hozzá. (Nem a főzőléből adok az ételhez, mert így kevéssé lesz "bántó" a karfiol...) Visszatéve a tűzre addig főzöm míg puha lesz a karfiol egészen. Végül tejszínt öntök bele és kevés vízzel elkevert keményítővel kicsit besűrítem a levét. Rizzsel vagy tésztával tálalom. Természetesen a hozzám hasonló chilimániások nyugodtan tegyenek csak bele a csípős kis paprikákból is.

Ezt pedig a Terebessen találtam, zöldséges currykhoz:
Currypor zöldséges currykhez
Hozzávalók:
- 2 1 cm hossz fahéj
- 6 ek. koriandermag
- 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék
- 1 tk. kapormag
- 10-15 szem rizs
- 1 tk.mustármag
- 2 tk. csípős paprika szárított magja
- 3 tk. köménymag
Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.
(Terebess: Indiai ízek)



10 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nohát, mi mindennel előállsz Te!
Nagyon szeretem a karfiolt, akárhogyan szinte, van, hogy csak vajban megsütöm.

trinity írta...

Megint olyan csodás lett a fotód, hogy majd' elrepül....
A karfiolt én is szeretem!

duende írta...

Sokszor készítek curry jllegű ételeket, inkább tavasztól őszig - zöldségekből. Nagyon finomak tudnak lenni.
De ha hiszed ha enm, Napmátka, én is lejobban úgy szeretem a karfiolt, hogy kicsit előfőzöm sós vízben, aztán vajjal melocsolom és kész. Isteni. :)

duende írta...

Köszi Trinity! :)

(Szárnyacskái is vannak petrezselyemzöldből, jé tényleg...)

Kata írta...

Ezt is megvettem! Eddig még csak krumplival csináltam, de így is megpróbálom!

sedith írta...

Nyamm, nyamm!:)
A currykeveréket feltétlenül kipróbálom, de kb. amikor beérik a kapor magja. Addig nem tudom, hol szerezzem be, amit elkell vetni nem biztos, hoyg megfelelő az ételekbe, jobban bízom abban, amit magam szedek!

És ha esetleg sajtot is reszelsz a karfiolra, akkor is nagyon finom. De nálunk a három "grácia" nyersen is eltünteti.:D
Puszi

duende írta...

Szerintem nagyon izgalmas, Kata!

duende írta...

Edit, ha nincs kapormag, úgyis jó. A curry-keverékek titka az, hogy bátran kikísérletezhetjük a saját verziónkat. :)

Jó hogy említed a sajtot. A currykra nem igazán illik a reszelt sajt, viszont sokszor készítik panír-ral - ez egy friss sajt, ami nem olvad meg. Kockákra vágva adják bele az ételbe. A panírt friss tejből készítik, citromlével kicsapatják, majd lenyomva formázzák. Sütni is szokták. Hasonló funkciójú, mint a tofu.

sedith írta...

Szia, Duende, bocs', hoyg félreérthető voltam, de elolvastam, amit írtál, hoyg csak simán megpárolod a karfiolt és vajjal meglocsolod. Nos, én a sima párolt karfiolt szoktam sajttal megszórni és ráolvasztani. Először Svájcban ettem ilyet ás azóta itthon is be-beiktatom.
Most nem a curryra gondoltam, de a sajtos változat is biztos finom lehet!

duende írta...

Ja, értem! :))))
Van ilyenem is:
http://szellemafazekban.blogspot.com/2008/12/binker-mert-n-gy-nevezem-az-n-titkom-m.html