2009. december 6., vasárnap

Csirkemellcsíkok prószában




A söjtöri kocsmába betértek az éhes pesti vendégek. Kérdezik a kocsmárost, mit lehetne enni. A kocsmáros rávágta hogy hát prószát. "Az meg mi?" - kérdezték a pesti emberek. Kocsmárosunk derekasan elmagyarázta nekik. "Jó lesz, jó lesz" - bólogattak nagyokat a vendégek. "Akkor én kérnék egyet kecsöppel" - szóla a fővárosi vendég.
Kocsmáros meg aszongya: Azt én ugyan ki nem hozom...


(egy megtörtént eset Söjtörön)




Nagyon egyszerű étel, és nem is újdonság, mert a prószáról már többször írtam. De az az igazság, hogy a prósza megunhatatlan. És a végtelenségig variálható. Most hússal készítettem. A prószatésztába pedig vöröshagymát is tettem.

Prószatészta 4 főre:
3 közepes-nagyobbacska krumpli,
0,5 liter kefír vagy aludttej,
só,
1/2 fej vöröshagyma,
10-15 dkg liszt.

A krumplit a kislyukú reszelőn lereszeltem, aztán hozzákevertem a kefírt, a sót, az apró kockákra vágott vöröshagymát és a lisztet. Sűrű palacsintatészta állaga legyen. Éppen csak annyi liszt kell hozzá, hogy sütéskor összeálljon. Teflonserpenyőben jól ellapítva egyben, nagy kerek formákat sütöttem. Közepes tűzön és kevés olajat mindig aláöntve persze.
(Prószareceptek még itt, itt, és itt pedig az édes változat.)




A húscsíkok hozzávalói 4 főre:
1 nagy csirkemell csont és bőr nélkül,
só,
1 nagy teáskanál mustár,
bazsalikom,
szurokfű (oregano),
kakukkfű,
pici rozmaring,
frissem őrölt bors,
1 evőkanál olaj.

A csirkemellhúst csíkokra vágtam, és az összes fűszert rátéve jól elkevertem, hogy mindenütt egyenletesen kerüljön rá a keverékből. Mustárt is, az olajat is beleértve természetesen. Először ezt készítettem el és hagytam állni, míg a prószákat sütöttem.
Mikor készen voltak, a serpenyőbe 1 evőkanálnyi olajat forrósítottam és erős tűzön, hirtelen megsütöttem a húscsíkokat. Nem szabad túlsütni! Mert kiszárad a hús és ehetetlen lesz. Muszály nagy lángon csinálni éppen ezért, és alig hogy megpirul, készen is van.

A húsdarabokat a prósza egyik felére tesszük, a másikat pedig ráhajtjuk. Így ala natúr is jó, de lehet tejfölözni, ketchupozni, mustározni - kinek hogyan. Készíthetünk egy jó kis fokhagymás joghurtöntetet is hozzá. Lehet reszelt sajtot is rászórni a húsdarabokra. Lehet párolt lilakáposztát is tenni a húsrétegre. Szóval tényleg variálható.
Disznóhúsból is jó, karajt javasolnék hozzá.

12 megjegyzés:

trinity írta...

Jujj, de gusztusos már megint!!!!!

Wise Lady írta...

Ezt a prószát szoktam én is, mert az édeset nem szeretjük. A csirkével nagyon finom lehet.

duende írta...

Köszi Trin!

duende írta...

Magyar gyros, Whise Lady... :))

Csibe írta...

Jujjj, de guszta lett!
Nagyon szeretjük a prószát, rendszeresen készül nálunk is. Utoljára zöldséges raguval, egy kis sonkával, és sajttal "töltöttük".

Kiskukta írta...

Én még nem sütöttem prószát, nem is ettem, de most meghoztad a kedvemet rá!

duende írta...

Csibe, akkor mi közel lehetünk egymáshoz! Mármint földrajzilag. :))

duende írta...

Kiskukta, nagyon finom! Sok nem zalainak első dolga, ha ismét erre jár, hogy egyen egy prószát. Mert csak mifelénk van ilyen, sehol máshol az országban. Isteni!

Seafalcon írta...

1. Érdekes, én a prószát még csak kukoricára hallottam, tehát itt az ideje, hogy elkészítsem a krumpliprószát is!

2. Szeretjük az ilyen kocsmárosokat! Minél több kellene belőlük!

duende írta...

Seafalcon: nálunk itt zalában szerintem minden családnál kéthetente egyszer biztosan krumliprósza az ebéd vagy a vacsi. Egyébként ha egyszer megkóstolod és jól sikerül elkészítened, finom ropogósra, utána függő leszel. Hűssal ritkán esszük, leginkább önmagában, tejföllel vagy fokhagymás tejföllel meglocsolva. A legfinomabb, ha zsírját szalonnadaraboknak kisütöd, és pörcöstől-zsírostól belekevered a prószatésztába. Osztán tejföllel kínálod. Isteni. :)
És igen szeresssük az ilyen kocsmárosokat! :))

Névtelen írta...

Megsütöttem, isteni lett!!! Köszönöm a receptet! Már tudom mivel várjuk a vendégeket pénteken! :) Brida

duende írta...

Kedves Brida! Nagyonnagyon örülök, hogy ízlett! :)