Panna cotta

Mivel ketten vagyunk, továbbra is a pohárkrémek és egyéb kis adagban is készíthető desszertek híve vagyok. És maradok is. Hogy őszinte legyek, ezerszer inkább választom ezeket a könnyű finomságokat, mint akármilyen "komoly" süteményt. Még mindig nem lettem hát sütirajongó... A kekszeket meg egyikünk sem eszi meg. Szóval maradnak ezek az egyszerű, és általában gyümölcsös finomságok.
A panna cotta nem más, mint tejpuding. Tejszínből és tejből készül, zselatinnal. Végtelenül egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 dl tejszín (nem kávétejszín, hanem a rendes, zsírdús),
3 dl 3,6%-os zsírdús tej,
6,5 gramm Horváth Rozi féle zselatinpor,
2 púpos evőkanál vaníliás kristálycukor,
1 darabka vaníliarúd.

A díszítéshez:
1 és 1/2 dl víz,
0,5 dl meggyszörp,
1 csapott teáskanál zselatinpor,
gyümölcsök.


Két teásbögrét választottam formának. Az aljába tettem a gyümölcsöket - mandarint és aszalt vörösáfonyát - és ráöntöttem a zselatint. Betettem a fagyasztóba. Negyed óra alatt teljesen meg is kötött.
A tejszínt és a tejet föltettem főni a vaníliás cukorral és a vaníliarúddal. Mikor már kissé langyos volt, elkevertem benne a zselatint is. Csak forrásig főztem, vagyis addig, amikor épp elérni készült a forrpontot s le is zártam, a panna cotta el is készült, már a főzős része. Hidegvízfürdőbe tettem, s kevergettem, és mikor éppcsak langyosra hűlt, rátöttem a gyümölcsös zselére. Mikor a poharakban kihűlt, folpackot tettem a csészékre, és hűtőbe tettem egy éjszakára.
Tálalás előtt forróvízbe merítettem a csészéket kb. 15 másodpercre, aztán kistányérra borítottam. Készíthetjük kehelyben is, akkor nincs macera a kiborítással.
A panna cotta lényege, hogy intenzíven vaníliás legyen. A képen látszanak is a kis fekete vaníliamagok, amik kioldódtak a tejben.
Akkor finom, ha nem betonosan kemény, hanem kicsit lágy, remegős. Éppen ezért, mindenkinek magának érdemes kikísérletezni a zselatin mennyiségét, attól függően, milyen fajtát használ. Én azt sem szeretem, ha túlontúl lágy, de azt sem, ha nagyon masszív, ezért a Horváth Rozi zselatinporból az én tökéletes panna cottámhoz minden deciliter tejhez 1,25 gramm zselatint szoktam számolni, ez a szorzóm.
A díszítés elhagyható, anélkül is tökéletes. Tálalhatjuk mellétett gyümölcskompóttal, vagy bármilyen gyümölcsöntettel, karamellöntettel, csokiöntettel.

Megjegyzések

sedith üzenete…
Hú, de jól néz ki! Még sosem próbáltam panna cotta-t készíteni!
duende üzenete…
Köszi Edith! Nekem is ez az első! :))
Raindrop üzenete…
Ritka szép lett!
Oooolyan ügyes vagy! :))
trinity üzenete…
Ugye, milyen finom??? Mi is imádjuk!!!
Gyönyörű.....
Majd eperrel is próbáld meg feltétlenül tavaszzal!!!
Ági, aki főz üzenete…
Duende, ne csináld már! Ezek a képek majd megszólalnak én meg itt irigykedek hajnalban! Legalább egy kis adagot küldjél már!
Névtelen üzenete…
Annyira, de nnyira szép!
Én is nagyon szeretem. :)
Wise Lady üzenete…
Nagyon guszta!
Krisztina üzenete…
nekem ez a kedvenc desszertem, volt olyan 7vége h minig ezt ettük, a legjobb olasz dolce-)
Palócprovence üzenete…
Már megint egy gyönyörűséges fotó! :))
duende üzenete…
Köszönöm szépen lányok! :)
L.Krisztina üzenete…
Imádom ! A képet is :)))
Limara üzenete…
Gyönyörű! :)
Csibe üzenete…
Csodálatos!
Még nem próbáltam.
Felhőlány üzenete…
Ez az a pont, amikor a monitort nyalogatom....;o) Nagyon szép lett! :)))
duende üzenete…
Limara, Csibe, Felhőlány, L. Krisztina:
Köszönöm! :)
olzka üzenete…
Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon ....:)
duende üzenete…
Olzka, köszi! :)