2009. december 3., csütörtök

Majdnem sütőtökcsatni

.

Gyermekkorunkban e hónap első napján árkus papírra, kék és zöld ceruzával, karácsonyfát rajzoltunk, karácsonyfát, harmincegy ággal. Minden reggel, dobogó szívvel, megjelöltük, mintegy letörtük e jelképes fa egyik ágát. Így közeledtünk az ünnep felé. E módszerrel sikerült a várakozás izgalmát csaknem elviselhetetlenné fokozni. A hónap közepe felé, amint közeledett az ünnep, már állandóan lázas voltam, esténként félrebeszéltem, hideglelős dadogással meséltem dajkámnak vágyaimról. Mit is akartam? Gőzvasutat és jegylyukasztót, igazi színházat, páholyokkal, színésznőkkel, rivaldafénnyel, sőt valószínűleg kritikusokkal és azokkal a szabónőkkel is, akik megjelennek a főpróbákon, és rosszakat mondanak a darabról. Ezenfelül lengyel kabátkát akartam, továbbá Indiát, Amerikát, Ausztráliát és a Marsot. Mindezt persze selyempapírban, angyalhajjal tetézve. Egyáltalán, gyermekkoromban mindig a világegyetemet akartam, az életet, amely egyszerre volt bicikli, kirándulás a Tátrába, anyám zongorázása a sötét társalgóban, bécsi szelet, almás rétes és diadal összes ellenségeim fölött.
(Márai)

 


Ma elkészítettem az egyik kedvenc téli köretemet. Mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A sütőtököt meghámoztam, kivájtam és kockákra vágtam. Serpenyőben kevés vajat hevítettem pici olívaolajjal együtt és mikor forró volt, rádobtam a sütőtökkockákat. Sóztam, mézet tettem rá, fűszereket és kevés citromlét.
Erős tűzön pirítottam úgy 4-5 percig. Roppanós maradt, de mégis átsült, én így szeretem. A fűszerek most kevés frissen reszelt gyömbér, kakukkfű és oregano voltak. Még mindig nagyon szépek a párkányomon.
Ezt az alapételt lehet mással is fűszerezni: fahéjjal, koriandermaggal, kurkumával, zsályával, rozmaringgal, bazsalikommal, citromlé helyett narancsléval, stb. Kinek-kinek ízlése szerint.
A lényege, hogy kellően édes legyen. Én két teáskanál mézet tettem egy adagra.
Ez az édes, karamellizálódott sütőtök nagyon finom így önmagában is. De szoktam készíteni sima párolt rizs mellé is, vagy natúr hús, hal köreteként is.
A nagy helyzet az, hogy csatnit akartam most készíteni belőle, de annyira finom volt, hogy mire észbe kaptam, a fotózás közben az egészet elkóstolgattam...
Szóval. Ezt az édes-sós-citromos sült sütőtököt megcsinálhatjuk csatninak is. Csak akkor picit tovább kell sütni, hogy puhább legyen. Mikor készen van, robotgépben pürésítjük és kiegészítjük pici csilipaprikával, még egy kevés citromlével. Egészen fantasztikus csatninak is a sütőtök. Szintén rizs mellé, párolt zöldségek mellé, vagy húsok mellé.
Tudom ajánlani a karácsonyi menübe is, mert villámgyorsan készen van és nagyon-nagyon finom.




Az Ő hangjánál szebbet... én még nem halottam. És ahogy a Csendes éjt énekli... Na, azt, majd akkor.

18 megjegyzés:

trinity írta...

Elkóstolgattad? Nem is csodálom, mézzel és ezekkel a fűszerekkel nagyszerű lehetett!!! A fotók, megint ezek a csoda fotók....annyira tetszenek!!!

Névtelen írta...

a képek eszméletlenül szépek. (ennél jobb kifejezés nem jut most eszembe). a márai-idézet padig 100% telitalálat! az elsö 3 szó után tudtam, nem éreztem, hogy honnan + kitöl van. nekem 1.000 %-osan írja le ezzel a karácsony misztériumát.

sedith írta...

Finom lehetett! Én is nagyons zeretema tököt, szinte minden formában. Egyszer még sütőtökfőzeléket is készítettem, de nem dicsekedtem el vele. Hát, nem volt a legfinomabb, na!:)

Névtelen írta...

A fantasztikus tökös fotóknál csak az idézet tetszik jobban! :)
Látom, a te szíved már ünneplöbe öltözött.

erős ildikó írta...

Már mentettem is, tényleg jó lesz a karácsonyi menübe!! Köszönöm!!

duende írta...

De el ám Trin! :))
Köszönöm.

duende írta...

Nokedlis:
:) Örülök!

duende írta...

Edith, egyszer mindent ki kell próbálni, igaz? Én is csináltam már hasonlókat a konyhában... :)

duende írta...

Ancsika, köszi szépen! Igen. :)

duende írta...

Nagyon szívesen Napmátka! :)

ágota írta...

Nagyon jó ötlet! B idővel egész kényelmesen csemegézhetnéd:)

duende írta...

Köszi Olzka! :) Mi az a B idővel? :)

ágota írta...

:)Amíg a gép maga intézi szép lassan az exponálást, te nyugisabban, megszakítás nélkül eszegethetnél

L.Krisztina írta...

Nagyon szépek a képek! Az ilyen képek miatt kezdtem megkóstolni a tököt, és rájöttem nem is olyan rossz:))))

duende írta...

Köszi Krisztina! :) Nem roooosssz? :)))
Én nagyon szeretem.

duende írta...

Áááá, már értem Olzka! :)))
De egy jóképű fotóst is felvehetnék, nem?! :)))

ágota írta...

Erről inkább kérdezd meg Életed Párját is :))

duende írta...

Áááá, inkább nem... :))