2009. december 6., vasárnap

Panna cotta





Mivel ketten vagyunk, továbbra is a pohárkrémek és egyéb kis adagban is készíthető desszertek híve vagyok. És maradok is. Hogy őszinte legyek, ezerszer inkább választom ezeket a könnyű finomságokat, mint akármilyen "komoly" süteményt. Még mindig nem lettem hát sütirajongó... A kekszeket meg egyikünk sem eszi meg. Szóval maradnak ezek az egyszerű, és általában gyümölcsös finomságok.
A panna cotta nem más, mint tejpuding. Tejszínből és tejből készül, zselatinnal. Végtelenül egyszerű, nagyon gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 dl tejszín (nem kávétejszín, hanem a rendes, zsírdús),
3 dl 3,6%-os zsírdús tej,
6,5 gramm Horváth Rozi féle zselatinpor,
2 púpos evőkanál vaníliás kristálycukor,
1 darabka vaníliarúd.

A díszítéshez:
1 és 1/2 dl víz,
0,5 dl meggyszörp,
1 csapott teáskanál zselatinpor,
gyümölcsök.


Két teásbögrét választottam formának. Az aljába tettem a gyümölcsöket - mandarint és aszalt vörösáfonyát - és ráöntöttem a zselatint. Betettem a fagyasztóba. Negyed óra alatt teljesen meg is kötött.
A tejszínt és a tejet föltettem főni a vaníliás cukorral és a vaníliarúddal. Mikor már kissé langyos volt, elkevertem benne a zselatint is. Csak forrásig főztem, vagyis addig, amikor épp elérni készült a forrpontot s le is zártam, a panna cotta el is készült, már a főzős része. Hidegvízfürdőbe tettem, s kevergettem, és mikor éppcsak langyosra hűlt, rátöttem a gyümölcsös zselére. Mikor a poharakban kihűlt, folpackot tettem a csészékre, és hűtőbe tettem egy éjszakára.
Tálalás előtt forróvízbe merítettem a csészéket kb. 15 másodpercre, aztán kistányérra borítottam. Készíthetjük kehelyben is, akkor nincs macera a kiborítással.




A panna cotta lényege, hogy intenzíven vaníliás legyen. A képen látszanak is a kis fekete vaníliamagok, amik kioldódtak a tejben.
Akkor finom, ha nem betonosan kemény, hanem kicsit lágy, remegős. Éppen ezért, mindenkinek magának érdemes kikísérletezni a zselatin mennyiségét, attól függően, milyen fajtát használ. Én azt sem szeretem, ha túlontúl lágy, de azt sem, ha nagyon masszív, ezért a Horváth Rozi zselatinporból az én tökéletes panna cottámhoz minden deciliter tejhez 1,25 gramm zselatint szoktam számolni, ez a szorzóm.
A díszítés elhagyható, anélkül is tökéletes. Tálalhatjuk mellétett gyümölcskompóttal, vagy bármilyen gyümölcsöntettel, karamellöntettel, csokiöntettel.

16 megjegyzés:

sedith írta...

Hú, de jól néz ki! Még sosem próbáltam panna cotta-t készíteni!

duende írta...

Köszi Edith! Nekem is ez az első! :))

Raindrop írta...

Ritka szép lett!
Oooolyan ügyes vagy! :))

trinity írta...

Ugye, milyen finom??? Mi is imádjuk!!!
Gyönyörű.....
Majd eperrel is próbáld meg feltétlenül tavaszzal!!!

Ági, aki főz írta...

Duende, ne csináld már! Ezek a képek majd megszólalnak én meg itt irigykedek hajnalban! Legalább egy kis adagot küldjél már!

Névtelen írta...

Annyira, de nnyira szép!
Én is nagyon szeretem. :)

Krisztina írta...

nekem ez a kedvenc desszertem, volt olyan 7vége h minig ezt ettük, a legjobb olasz dolce-)

Palócprovence írta...

Már megint egy gyönyörűséges fotó! :))

duende írta...

Köszönöm szépen lányok! :)

L.Krisztina írta...

Imádom ! A képet is :)))

Limara írta...

Gyönyörű! :)

Csibe írta...

Csodálatos!
Még nem próbáltam.

Felhőlány írta...

Ez az a pont, amikor a monitort nyalogatom....;o) Nagyon szép lett! :)))

duende írta...

Limara, Csibe, Felhőlány, L. Krisztina:
Köszönöm! :)

ágota írta...

Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon ....:)

duende írta...

Olzka, köszi! :)