2010. január 23., szombat

Egy nemzetközi és retrospektív "újrahasznosítva" VKF

.

Mint mindig, most is úgy jártam, hogy nem akartam VéKáeFezni. De tegnap kínomban rizseshúst főztem - a má' megint mit főzzek pánik hatására - és rájöttem éppen jó az "újrahasznosítva" témához. Akár maradék pörköltünk, akár maradék rizsünk van.




A recept rendkívül egyszerű. Főzz egy sima normále sertéspörköltet, aztán mikor puha a hús, tegyél bele megmosott rizst. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi a rizs körülbelüli dupla mennyisége - a szaftot is kalkuláld bele. Tégy rá fedőt és kis lángon főzd addig, míg a rizs majdnem minden folyadékot beszívott. Ekkor vedd le a tűzről és hagyd a fedőt rajta még negyed óráig. A rizs belekerülése után már ne kevergesd az ételt. Ennyi. (Én 45 dkg lapockához egy púpos teásbögre nyers rizst tettem.) Ha maradék rizsünk van, egyszerűen csak melegítsük össze a pörkölttel szaftostól.
Ez egy retrospektív ebéd volt - otthon sokat főzte anyu. Mert jóatyám rizs és pörköltmániás. Én most házi savanyúságokkal tálaltam, de ha apu elé tettem volna, akkor behűtött almakompót járt volna hozzá.

De ha már VKF meg rizses hús... Eszembe jutott egy nagyon híres mindent bele rizses étel. Nem a paella. Hanem a kajun vagy kreol jambalaya. Még dal is született róla.


Szóval a jambalaya tartalmaz húst, füstölt kolbászt, szalonnát, sonkát, zöldségféléket és rizst. Gyakorlatilag mindent beletettek, ami kéznél volt, így készítve egy tartalmas egytálételt.
Azt írja a wikipédia, hogy a kreol és a kajun jambalaya annyiban különbözik, hogy a kajun változatba nem tesznek paradicsomot. Vöröshagyma, zeller, piros kaliforniai paprika mindenképpen kerül a kajun változatba. Húsként tartalmazhat rákot, kagylót, aligátort, kacsát, vaddisznót, őzet, stb. Kerestem nektek egy videót is, többet is megnéztem és azt hiszem, ez a legautentikusabb jambalaya. Valójában ez nem egy újrahasznosításból született étel, de mégis a témához illőnek érzem. Hiszen a szükségből alakult ilyen színesre, tarkára, tartalmasra - abból a szükségből hogy mindent felhasználjanak, ami a konyhában megtalálható.



A harmadik étel, ami illik még a VKF témához, a nemrég főzött francia hagymalevesem. A húsleves fantasztikus átalakulása.

A mezőny nagyon nemzetközi lett. Globalizálódom. :)

8 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Finom a rizseshús, akár maradék, akár nem és akármilyen retrospektív (?)-nek hívod is:)

Raindrop írta...

A magyar konyha egyik legnagyobb találmánya! :)
Isteni a savanyúságaiddal!

Felhőlány írta...

Én a Papád féle változatot választanám... almakompóttal... :) Imádom a rizst, ezerféleképpen el lehet készíteni... :)

nokedli írta...

én pont ezzel a savanyúsággal kérném:-) és jó nagy adagot, mert nagyon szeretem, de ezeregyéve nem ettem.

a képek megint csodálatosak!! nagyon örülölk, hogy mégis írsz tovább. na meg, hogy fényképezel;-)

erős ildikó írta...

Imádom a rizseshúst is, de kizárt, hogy nálunk maradék legyen a pörköltből. Mindig elfogy, ha már csak icipici van, akkor is hidegen kenyérre kenjük. (Így a rizses húshoz kénytelen vagyok újabb adag húst venni:)

duende írta...

:)

Köszi a hozzászólásokat. Szerintem is finom, és egyszerű étel ez.

Napmátka, ne is emlegesd... Imádom a pörköltszaftot kenyérrel kitunkolni... :)

ágota írta...

Erősen elgondolkoznék rajta, ha konyhamalacot szándékoznál felvenni...:D

trinity írta...

Ugye, ugye:)))) Csak vannak ételek, amik eszedbe jutnak, hogy még hiányoznak innen:)) És ez nekünk milyen jó!!! ( Merthogy akkor jössz:DD )