2010. június 9., szerda

Diós-napraforgómagos bagett

.


Két testvér – egy házas és egy agglegény – termékeny közös földje gazdag termést hozott. A termény fele az egyik testvéré lett, a másik fele a másiké.
Egy darabig minden rendben is ment. De aztán néha a házas ember éjjelenként felébredt álmából, és azt gondolta:
– Ez nem igazságos. Testvéremnek nincs családja, teljesen egyedül van, és a föld termésének csak a felét kapja. Nekem viszont itt van a feleségem és öt gyermekem, öregkoromra minden biztosítva van. De ki fog törődni szegény testvéremmel, ha meg öregszik? Sokkal többre lesz szüksége a jövőben, mint amije most van; az ő szükséglete hát természetesen nagyobb, mint az enyém.
Azzal felkelt az ágyából, átlopódzott testvéréhez, és egy zsák gabonát öntött annak magtárába.
Az agglegénynek is kezdtek hasonló gondjai lenni. Néha ő is felébredt álmából, s azt mondta magában:
– Ez egyszerűen nincs rendjén. Testvéremnek felesége és öt gyermeke van, és a föld termésének csak a felét kapja. Nekem viszont csak magamról kell gondoskodnom. Hát igazságos az, hogy szegény testvérem, akinek a szükséglete nyilvánvalóan nagyobb, mint az enyém, csak ugyanannyit kapjon, mint én?
Azzal ő is fölkelt, és egy zsák gabonát öntött testvérének magtárába.
Egyik éjjel egyszerre keltek fel, és egymásba futottak, hátukon egy-egy zsák gabonával.
Sok-sok évvel később, amikor a testvérek már halottak voltak, a történet valahogy kitudódott. Ezért aztán, amikor a környékbeliek templomot akartak építeni, azt a helyet választották, ahol a két testvér találkozott. Nem tudtak ugyanis annál szentebb helyet találni az egész városban.

(A. de Mello)



A dagasztás nélküli kenyér módszerével készítettem.



Hozzávalók:
2 csésze liszt,
1/2 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 csapottabb teáskanál só,
1 mokkáskanál szárított élesztő,
1/2 mokkáskanál köménymag,
1/2 mokkáskanál mozsárban frissen őrölt koriandermag,
1 csésze savó vagy víz,
1 evőkanál olívaolaj,
1 félmarék dió nagyon durvára vágva,
1 félmarék napraforgómag.

Összekevertem a hozzávalókat, és hagytam kelni. A bagett titka - ha dagasztás nélküli kenyérből készül - az, hogy a tésztát kiterítem laposra és téglalap alakban a lisztezett deszkára, és így hagyom kelni, míg bemelegszik a sütő. Csak akkor tekerem fel bagett formára, mikor már teszem is be sülni. Így nem laposodik el, nem terül szét, nincs ideje.


Zalzikivel ettük. De bármilyen sajtkrémmel vagy túrókrémmel is nagyon jól passzol ez a kenyérke. Bruscettának is tökéletes, a paradicsomos és cukkinis verzióhoz ajánlanám.

20 megjegyzés:

Eisenstock Ildikó írta...

Ebbe, kérem, bele kell harapni. De, azért egy kis élesztő ugye kell bele?

Moha írta...

Ezek gyönyörűek!!! Látom Ildikó már kérdezte, mennyi élesztő?

Limara írta...

Gyönyörűségesek!:))

Névtelen írta...

Ó, mikor fogok én ilyet sütni? Eddig akárhányszor próbálkoztam a dnk-val, a tészta szinte mindig "folyt". Na jó, nem szó szerint, de hogy ha kiöntöttem volna gyúrólapra, tuti hogy szétfolyt volna rajta, és nem maradt volna téglalap alakban. Feltekerni azt a ragacsos masszát? Képtelenség. Ezek szerint ebbe kevesebb víz kell, mint a sima dnk-ba?

duende írta...

Köszönöm Ildikó! :) És igen-igen!!! Elfelejtettem a receptbe beleírni. :)



Moha, Limara: köszi szépen!


Kedves Névtelen!

Én a DNK kenyeret is csak annyi vízzel készítem, amitől éppen összeáll a tészta és elválik az edény falától. Tehát nem folyós, hanem inkább egy nagyon ragacsos nokedlitészta-állagú.
És így már lehet dolgozni vele, nem folyik szét. Ráadásul a belseje is finomabb, nem annyira ragacsos, vizes, hanem olyan igazi kenyérállagú-ízű.
Próbáld kicsit kevesebb vízzel! :)

lencsike írta...

Mekkora ötlet ez a tekerés! Épp most készültem bagettsütőformát venni. Elfelejtve! Holnap bekeverem! Nagyon köszi.

Adri írta...

Gyönyörűű! :)

Felhőlány írta...

Gyönyörű lett! Imádom ezt a fajta kenyeret... készíteni is és enni is...:) Érdekes, hogy bagett formában még nem sütöttem, de köszönöm a tippet, ki fogom próbálni! :)

duende írta...

Lencsike, sikerült? :)


Adri: köszönöm! :)


Felhőlány, köszi! Bagettnek is tökéletes! :)

lúdanyó írta...

Nagyon tetszik, ki fogom próbálni valamikor - amint egy kicsit hűvösebb lesz :)

lencsike írta...

Képes voltam bekapcsolni a sütőt, nagyon finom lett és csinos is, olajbogyókrémmel töltött sültpaprikához fogjuk enni. És a szintén ma kipróbált és tényleg függőséget okozó hideg uborkaleves fogja várni a holnapi vendégeimet is! Ez egy ilyen Duende-nap:)

duende írta...

Megértelek Lúdanyó! ma nálunk 32,5 fok volt, most már csak 31 van... :)))



Örülök hogy sikerült Lencsike! :)
Hú, az az olajbogyókrémmel töltött sült paprika nagyon jól hangzik! Titkos a recept? vagy megosztod velem? Nagyon finom lehet, az olajbogyót is imádom, a paprikaszeretetemre meg má' nincs is szó... :))

De örülök! A leves sikerének is! :)

Köszönöm hogy beszámoltál, mindig örülök a visszajelzéseknek! :)

lencsike írta...

A paprikatekercs receptje olyannyira nem titkos, hogy a piros Stahl könyvből való, ha neked nincs meg, ma vagy holnap szívesen leírom! Ez a minimum cserébe a sok tőled való finomságért!

duende írta...

Lencsike, de rendes vagy!!!! :)
Sajnos nincs meg!
És nagyon köszi előre is! :)

lencsike írta...

Hát akkor jöjjön a recept (csak közben meg ne feledkezzem a bagettekről a sütőben - annyira ízlett a családnak, hogy mára is be kellett kevernem).
HV: 20dkg magozott fekete olajbogyó, 1 ek kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma, 6+4 ek olivaolaj, 2 maréknyi friss bazsalikom, frissen őrölt feketebors, 1 üveg 35 dekás sültpaprika-konzerv, 2 tk balzsamecet.

Töltelék: lecsöpögtetett bogyók, apróra vágott fokhagyma, 6ek olivaolaj, bors, bazsalikom turmixgépben pépesre.
Paprikákat lemossuk, papírtörlővel vizet leitatjuk, negyedekbe vágjuk, szélesebb végre 1 tk tölteléket teszünk, feltekerjük, fogpiszkálóval rögzítjük, meglocsoljuk a maradék olajjal és az ecettel, kevés apróra vágott bazsalikommal díszítjük.

Jó étvágyat!

lencsike írta...

...Tulajdonképpen a fenti töltelék egy tapenade-szerűség. Az eredeti tapenade receptet a Provence -gasztronómiai kalauz c. könyvemben találtam. Eszerint a hozzávalók: 50dkg zöld vagy fekete olivabogyó, 2 szardellafilé, 2 ek kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma, 2 bazsalikomlevél, ízlés szerint olivaolaj.
Kínáljuk a Duende-féle bagettre kenve!
(Nálunk ez lesz az előétel ma:)

duende írta...

Lencsike, nagyon szépen köszönöm, meg fogom csinálni! :)

Nagyon izgalmasan hangzik, a sült paprika pedig az egyik legkedvencebb nyári ételem!

Hú.... na csak legyen már majd piros paprika a piacon.... :)))

Beastie írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Beastie írta...

ez is elkészül, mire meglesz az első házi krémsajtunk. Minkdettőt köszönjük.

duende írta...

Nagyon szívesen, Beastie! :) Remélem ízlett! :)