2010. június 19., szombat

Lekváros bukta

Amikor a zen mester elnyerte a Megvilágosodást, ünneplésként a következő sorokat írta le:

Oh, valóságos csoda:
Fát vágok!
Vizet húzok a kútból!

(A. de Mello)



A magyar konyha egyik nagy klasszikusa a lekváros bukta.
Ma aput vártam hozzánk ebédre és nyári töltött káposztát ígértem neki - meg is főztem. De gondoltam, valami kis desszert is kéne utána. Két hete kedves jóatyám nekiállt maga buktát sütni, mert az egyik kedvence. Ahogy a híreket hallgattam, nem úgy sikerült... Aztán tegnap Whise Lady is a buktát emlegette. A töltött káposzta után tökéletes volt. :)
Sajnos a szilvalekvár készletem már rég a múlté (pedig olyan igazi pöntyörőshéjú, sűrű finomság volt.... béke poraira), ezért sárgabarack- és eperlekvár került a buktákba. Kínlódtan is vele, mert hát a házi lekvár ugye nem hitlerszalonna, szóval csak nagyon gyakorlott háziasszonyoknak ajánlom elkészíteni. Vagy kell venni hozzá azt a bizonyos szalonnát.
Az az igazság, hogy mostanság spórolok a gyümölccsel. Amit megveszek horror áron a piacon, azt inkább magában, nyersen megesszük. Marad a kis kincseskamra rejtett tartaléka édességekhez. De hogy jövőre mi lesz a kincseskamrával azt nem tudom... Talán szilva lesz azért a hegyen. Meg málna. Ennyi sajnos.


Hozzávalók egy közepes tepsi buktához:
40 dkg liszt,
5 dkg rétesliszt,
8 dkg vaj,
1 tojás,
3 dkg élesztő,
3,5-4 dl langyos tej,
1/2 csapott mokkáskanálkányi só,
6 dkg kristálycukor,
sűrű lekvár.
Plussz:
8 dkg olvasztott vaj.
A tetejére:
tojás,
porcukor.

A liszteket egy nagy tálba szitáltam és elkevertem a sóval. Az élesztőt elkevertem a langyos tejben a cukorral, majd a liszthez adtam (először csak úgy a háromnegyedét, mert látnom kellett mennyi tejet vesz fel a liszt, aztán a többit is mikor már láttam hogy még kell bele), csakúgy mint az olvasztott vajat és az egy tojást. A tészta álljon össze, de inkább lágy legyen, jól dagasztható, könnyű. Addig dagasztottam, míg elvált a kezemtől és a tál falától is és szép fényes lett. Ekkor alá és föléliszteztem és letakartam egy tiszta nylonzacsival a tálat. Hagytam duplájára kelni. 





 

Mikor megkelt, lisztezett deszkára borítottam és sodrófával téglalapra nyújtottam olyan 1 cm-es vastagra. Kb. 10 cm-szer 10 cm-es kockákra vágtam. A vajat felolvasztottam és kikentem egy közepes méretű tepsit. A kis tésztakockák közepére lekvárt tettem, majd a két végüket összenyomva feltekertem a tésztát. Nekem folyt azért rendesen sajnos - tényleg nagyon besűrűsödött, régi lekvár kell hozzá.
Minden kis kockát betöltöttem, majd a tésztahengereket körben mindenhol alaposan egy ecsettel megvajaztam. Egymás mellé sorakoztattam őket jó szorosan. Nekem két sorom lett.
A tetejüket megkentem felvert tojással, majd újra letakartam és még 1/2 órát hagytam kelni. Addig begyújtottam a sütőt.
Mikor megkelt, 3/4-es lángon 30 percig sütöttem.



Nagyon könnyű, repülős lett a tésztája - finomra sikeredett. A buktát tölthetjük ízesített túrókrémmel is, vagy akinek van sok friss gyümölcse, frissen főzött, sűrű gyümölcsízzel is - amit aztán kedvünkre ízesíthetünk, az egészen extra kombinációkig.

12 megjegyzés:

Thrini írta...

A bukta remekül néz ki!!!

Az én házilekvárom olyan mint a hitlerszalonna. Illetve annál sokkal finomabb, de sütésálló. Szilvából főzik anyukámék üstben. Még van 4 vagy 5 üveggel, a mákos-haboshoz is ezt használtam.
Viszont a dzsem, amit én főzök, az nem való kelt kalácsba, mert kifolyik, palacsintákhoz, lepények megkenéséhez jó.

Duende, a nyári töltött káposzta receptje fent van nálad? Én annyira szeretnék egy jó receptet, ami édes káposztából készül. Már egyszer majdnem hozzáfogtam, vettem egy fej káposztát, de aztán más készült belőle. Úgy hallottam, hogy egészben kell a káposztafejet beletenni a fővő vízbe és szépen leválnak a levelek.
Ha nincs fent, megosztod velünk a receptet?
Kíváncsi lennék mi a Te verziód? :)

duende írta...

Thrini, közben alálinkeltem, csak kattints rá! :)

Wise Lady írta...

Én is lekvárosbuktát sütöttem tegnap. Nálunk a gyerek hagymás rántottával ette :)
Gyönyörű a buktád!

Thrini írta...

Köszi! :)

Csibe írta...

Gyönyörűek!...eddig csak kétszer próbálkoztam buktasütéssel, de egyszer sem lett az igazi. Valahogy a tésztájával nem voltam megelégedve.
Mentettem a receptedet...ha újból rászánnám magam :)

Balogh Tamás írta...

Nem is én volnék, ha nem kérdezném meg: :P
Milyen masinával készíted ezekről a csodás ételekről a fotókat? És azután Photoshop-ot, vagy más szoftit vetsz be? :D :)

Egyébként nem semmi kompozíciós meglátásaid vannak, most ez a felülről fotózott paradicsomos-átlós történet nagyon megragadott :)))

duende írta...

Whise Lady, olvastam! :)))

Én pl. a vajas-mézes kenyeret ettem anno lilahagymával, na? .)
És köszönöm! Nálad nem lesz fenn? Kerestem! :)


Köszi szépen Csibe! Jó lágyaskásra kell dagasztani a tésztát, az a titka és a kelési idő megtartása!



Tamás, csak kb. 2 hete fotózom új géppel, a Majki bejegyzés óta. Mst egy Olympus sp600-uz gépem van, de előtte egy kis kodakkal fotóztam végig a blogot: kodak EasyShare 330-assal. Tényleg nem egy komoly gép, de a makrója nagyon jó volt.

Emellett 3 fotószerkesztőt használok, a Picassa-t, A PhotoFiltre-t és a PhotoScape-et.


A kompozíciós meglátásokról csak anynit, hogy fotózni általában kb. 10 percem van - mert kihűl a kaja egyrészt, másrészt már evés után nem lenne mit fényképeznem. :))) Szóval legtöbbször nincs idő beállítgatni sem semmit, csak gyorsan-gyorsan. :)

És helyem sincs, csak az ablak alatt a konyhapulton fél négyzetméter... Ha lenne egy műtermem, meg időm.... :)
De köszönöm szépen, örülök hogy tetszenek a képek! :)

Az a paradicsomos nekem is kedvencem. Mindkettő paradicsomos... :)

Padparadsa írta...

Na, erre hazaérkezni...! Be tudnék falni pár darabot a töltött káposzta után. Egy hét után már hiányoztak a haza ízek! ;)

trendo írta...

Jól átjött a képen hogy a tészta finom, pillekönnyű lett. Te jó ég, legalább harminc éve nem ettem buktát!

duende írta...

Padparadsa, apu sem panaszkodott a menüre! :))


Köszi szépen Trendo, igyekeztem úgy fotózni hogy valóban látszon a tészta!

akkor itt az ideje! :)

Névtelen írta...

Szia!

Egy finom buktát szerettem volna sütni így beütöttem a keresőbe és a képtalálatok közül a te recepted fogott meg. Megsütöttem és nem bántam meg! Az íz,állag minden úgy ahogy vagy isteni finom lett! Egy nagyon könnyed tésztájú ízletes bukta! Bár féltem eleinte mert nekem tejből csak kb. 2 dl kellett így is eléggé ragacsos volt a tészta de ahogy dagasztottam végül jó lett az állaga és a végeredmény mint írtam szuper! Köszi a receptet! Dóri

duende írta...

Kedves Dóri! Nagyon örülök, hogy ízlett! :) Elhiszem, mert a tüskeszentpéteri liszt, amit én használok, több folyadékot vesz fel, mint más lisztek, ezt már megfigyeltem én is.
Szóval örülök, hogy ízlett a bukta! :)