2010. június 29., kedd

Van aki forrón szereti. Én inkább hidegen - A TEA



Szembe-fordított tükrök


Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.
Hiányosságom váljék jósággá benned.

Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni,
gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.
Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás: Alattad a föld, fölötted
az ég, benned a létra.

Az igazság nem mondatokban rejlik, hanem a torzítatlan létezésben.
Az öröklét nem az időben rejlik, hanem az összhang állapotában.

(Weöres Sándor: A teljesség felé)






Még a jeges teáról sem írtam, talán mert annyira magától értetődő itala a forró nyári napoknak. De most eszembe jutott, mert az idén nyáron szinte csak ezt iszom. Gyümölcs nincs most, szörpöket nem tudtam és tudok eltenni. Marad a jeges tea, amit rendkívül szeretek. Főleg a zöld teát, mert igazán frissítő, üde íze van. Sok citrommal meg méginkább.Emellett a zöld tea rendkívül egészséges is, számomra például a vízhajtó tulajdonsága a legfontosabb. Sokszor bedagad a lábam, mert nagyanyám szép visszereit örököltem. A zöld tea hihetetlenül hatékonyan ki tudja hajtani a szervezetből a fölösleges vizet.
Emellett még jó tulajdonságai a következők: a fogyást is nagymértékban segíti, mert zsírlebontó tulajdonsága is van. Emellett étvágycsökkentő is. Állítólag védi a szívet is, az érrendszert is - már a zsírbontó enzimek miatt is - és ráksejt pusztító is. Ha nem lenne ilyen egészséges, akkor is szeretném, mert nagyon jó íze van. Ha tehetjük vegyünk mindig kimért, ömlesztett teát, mert az a jobb minőségű és csak látszat hogy drágább. Ha kiszámoljuk a filteres tea kilónkénti árát, legtöbb esetben többre jön ki, mint a sokkal jobb minőségű társáé.
A filteres tea ráadásul csak törmelék, míg a kimért tea nagyra vágott, jó minőség általában.Amit még szoktam főzni jeges teaként is, az az Earl Gray - nagyon szeretem az ízét.
De még jobban kedvelem a vörös teát, vagy rooibost. Valami fantasztikus íze van! Jó hatásairól ITT olvashattok.
És az örök kedvencem, a mate tea. Jeges teának is tökéletes. Ha energiaszegény vagyok és fel kell turbózódnom, mindig a mate teát választom.
Aztán nagyon szeretem friss fűszernövényből a menta és a citromfű teát is. De a csalán is kedvencem, nagyon üdítő jeges formában.

Úgy készítem a jeges teát, hogy csalok. Mert nagy melegben nagyon lassan hűl le, főleg nagy mennyiségben. Ezért mindig felforralok 2 liter vizet, majd forrás után lezárom a lángot alatta. Várok 3 percet, aztán beleteszem a két evőkanál teát. Lefedem. Hagyom állni 10 percig. Ezután egy nagy lábosba átszűröm és hozzáöntök 2 lier buboréktalan ásványvizet, vagy sima csapvizet. Így hamar kihűl. Citromlét, cukrot vagy mézet keverek hozzá. (Ha fokozni akarom a vízhajtó hatást, a citromlét a forró teához keverem.) Kihűlés után palackozom (üres 2 literes ásványvizes palackokba) és hűtőbe teszem.
Sok jégkockával és még plussz citromszeletekkel szoktam inni.
Tökéletes hűsítő egy forró nyári napon.

Ti melyik teát szeretitek?





Itt finom, sokféle és jó minőségű teákat vehettek: www.mosolytee.hu

.

10 megjegyzés:

Gina írta...

Bocs,lehet hogy hülyeségeket kérdezek,de én úgy hallottam,hogy zöld teát csak 80 fokos vízben szabad áztatni,mert a forró víz tönkre teszi a hatóanyagait.A citrom is elveszíti vitamin tartalmát (meg a méz is) forró anyagban.Én így hallottam,de szívesen tanulok tőled is.

Ms. Poppy írta...

Én forrón szeretem, de a képek alapján hidegen is szeretném.:) Csodálatos fotók, ismét!

Gina: minél tovább teszel ki valamit hőkezelésnek, annál többet elveszít vitamin- és ásványianyag- tartalmából. Nyilván mondjuk teánál és levesnél a főzőlébe is oldódik valamennyi belőlük, de pont az előbbi okok miatt fontos, hogy nyersen is egyen az ember zöldséget, gyümölcsöt, mézet stb.

Csibe írta...

Nekem jöhet hidegen is, melegen is :)
Nagyon guszta, és biztosan finom, frissítő! ...feljegyezve :)

Vera írta...

Nálam az Earl Grey a nyerő, csak és kizárólag :)))

Andi írta...

Pont ugyanezeket iszom ! (Mate, Rooibos, citromfű-menta)A Mate nagy kedvenc mézzel és egy kicsi tejjel.Évekkel ezelőtt külföldön élő testvérem ismertetett meg vele. Ha arra van szükségem megnyugtat,máskor meg pont abban segít, hogy jobban tudjak koncentrálni...ez a növény gyógyszer...és vérré válik ha iszod.
A Rooibosból kedvenc a eukalitusos-narancshéj ízesítésű, természetesen szálas és egyenesen Dél-Afrikából származó.
A menta és citromfű pedig a kertből, megnyugtat segít elaludni ha kell :)

duende írta...

Kedves Gina!
Nagyon is jól tudod! :)
Nálam az a 3 perc hivatott jelenteni a 100 foknál kisebb hőfokot... Ha többet várok, elfelejtkezem a teavízről és kihűl... :))

A citromot, mézet valóban érdemes hidegen hozzákeverni, akkor marad meg a vitamin-tartalom. Bár a citrom esetében is csak akkor, ha rögtön fogyasztjuk, mert a C-vitamin tartalom nagy része már 1 óra elteltével is letűnik. Viszont a forró vízhez kevert citromlé jó vízhajtó - legalábbis az én szervezetemnek!



Köszi szépen Ms. Poppy! :) Kóstold meg, nagyon üdítő így!


Csibe: egészségedre! :)


Édes és Keserű: jó is! A bergamottnak egészen hihetetlen íze van...


Andi: de jól mondod! :) Így igaz! A teák csodálatosak! :)

Felhőlány írta...

Tea nálam is minden mennyiségben! :) Bár én inkább a gyümölcsös vonalat kedvelem, de a finom zöld teát sem vetem meg. Télen ittam egy nagyon finom karamelles változatot... Jegesen viszont még nem készítettem a zöldet, ki fogom próbálni!

duende írta...

Felhőlány, látod a gyümölcsteák neálam teljesen kimaradtak... Mszoktam venni, inni. Pedig finomak azok is! Úgy látszik, fűteaivó vagyok inkább...

Jegesen nekem legalábbis, a zöld tea vezeti a rangsort. :) Nagyon üdítő.

Marvin írta...

Mint kései olvasó (és mint a belinkelt Mosoly Tee) megjegyzem, hogy a zöld, fehér, sárga, oolong teák áztatóvizét valóban vissza kell hűteni 80 fokra, különben jó eséllyel csak a keseranyagok oldódnak ki. Áztatási idő pedig 0,5-2 perc, ízlés és vízkeménység szerint.

duende írta...

Köszi a szakértői segítséget Marvin! :)