2010. december 6., hétfő

Mire ügyeljünk a karácsonyi menü összeállításánál?

.

Azt hiszem a karácsonyi menü tekintetében kétféle típusú háziasszony (ember) létezik. Az egyik típus mindig új ételeket keres, szereti a különlegességeket, az ünnep számára a kreativitás és kísérletezés fénypontja is.
A másik típus szereti évről-évre az ünnep megszokott ízeit feltálalni, mert úgy érzi hogy a karácsony a hagyományos ízektől is válik igazán karácsonnyá. Ó igen. Van egy harmadik típus is. A még kezdő, nemrégóta külön családdal ünneplő háziasszony, aki most alakítgatja hagyománnyá az ünnepet.
Jótanácsaim - vagy inkább csak meglátásaim és tapasztalataim az első és a harmadik típusnak szólnak inkább.
 

  • Akkor van jól összeállítva az ünnep ételkavalkádja, ha a ház úrnőjének nem kell sok időt a konyhában töltenie az ünnep alatt. Vagyis, sok olyan receptet érdemes kiválasztani, amelyek előre is elkészíthetők vagy előkészíthetők és csak 1-2 fogást meghagyni az abszolút frissesség jegyében.
  • A főételeknél érdemes figyelni arra, hogy a fogásokban többféle alapanyag is szerepeljen, így lesz változatos. Legyen egy halétel, legyen szárnyas, legyen disznó vagy marha vagy vadétel is. Törekedjünk az egyszerűségre, ugyanakkor a látványosságra. Nem biztos, hogy a legbonyolultabb fogások, desszertek a legfinomabbak is - az egyszerűség mindig jó. A díszítéssel, tálalással, körítéssel sok egyszerű és finom étel ünnepivé varázsolható.
  • Már most nézzük át a fagyasztónkat és ha kevés a helyünk, használjuk ki karácsonyig amit lehet, hogy legyen hely majd benne az ünnepre való alapanyagoknak.
  • A desszerteknél is a többféleségre érdemes törekedni. Készítsünk 1 vagy 2 féle aprósüteményt, mert azok akár 1 héttel karácsony előtt is megsüthetőek és sokáig elállnak. Ezek a különféle kekszek, aprósütik vagy a mézeskalács - amit én sajnos nagyon nem szeretek... Ilyen a mézes puszedli is, a habcsók is. Legyen 1 vagy 2 féle krémes sütemény, lehetőleg eltérő ízesítésűek. Valamint legyen kalácsféle - pl. a bejgli, mert az szintén hosszabban eltartható és nem igényel hűtést. Ilyen típusú süti még például a zserbó, a flódni is. Aztán a különféle püspökkenyerek, karácsonyi gyümölcskenyerek, kuglófok. Valamint ha mégsem készültünk sokféle édességgel, akkor érdemes könnyen elkészíthető pohárkrémeket kiválasztani, amilyen a panna cotta vagy a váratlan-vendég krém, vagy egy gyümölcsrizs (ami egy sima tejberizs, csak felvert tejszínhabbal és különféle gyümölcsökkel, gyümölcskompótokkal van finoman összekeverve), vagy tiramisu, vagy sült banán karamell- vagy csokiöntettel vagy egy gyümölcssaláta. Aztán van a tartalék tartaléka, ha bármi beütne: tartsunk a hűtőben gesztenyemasszát és legyen otthon tejszínhab, így egy gesztenyepürét bármikor feltálalhatunk. Vagy készítsünk keksztekercset, amit fóliába csomagolva a mélyhűtőben akár hetekig is lehet tárolni - a felszolgálás reggelén csak elővesszük, hagyjuk kiolvadni és már szeletelhető, fogyasztható is.
  • Érdemes 22.-én vagy 23.-án készíteni egy nagy fazék töltött káposztát vagy székelykáposztát vagy kolozsvári rakott káposztát vagy kocsonyát, mert ezek az ételek melegíthetők (vagy épp csak elő kell kapni a hűtőből), mert mikor benne vagyunk a sütés-főzés, fadíszítés és utolsó elfelejtett dolgok utáni hajszában, ez nem egy utolsó szempont. Az sem baj, ha marad az ünnepi asztalra valamelyik ebédre belőlük, hiszen egy töltött káposzta vagy székelykáposzta (vagy savanyú répa) vagy kocsonya akár 5 napig is eláll, ha hideg helyen van tárolva. És milyen jó, ha legalább egy napot nyugiban a családdal tölthetünk - nem pedig a konyhában.
  • Az ételeket és sütiket úgy válasszuk meg, hogy kalkuláljuk be a hűtő kapacitását is. Szerencsés, akinek van hűvös előszobája vagy kamrája vagy függőfolyosója vagy erkélye, mert ezek is alkalmasak ételtárolásra az ünnepek alatt. Akinek nincs ilyenje, az csak a hűtőszekrénye térfogatával számolhat.
  • Érdemes készíteni 1 vagy 2 féle hideg sültnek valót is - olyan sültet választani, ami frissen is tökéletes fogás, de a maradéka hideg sültnek is alkalmas egyik este például vacsorára. Ez bármilyen göngyölt hús vagy egyben sült hús vagy vagdalthús lehet. Tálalhatjuk őket vacsorára vagy másnapra hidegtálon valamilyen salátával vagy akár hússalátát is készíthetünk a maradékokból. Marinálva is tökéletesek. (Ecetes-sós-cukros salátalében érlelve.) A panírozott húsokat nem ajánlom, főleg ha nagy vendégsereget várunk. Iszonyú hosszú idő kisütögetni és végig rostokolhatunk a tűzhely mellett. Az egybensültek és a raguk a nyerők.
  • Készíthetünk egy jó adag majonézes vagy ecetes krumpli- vagy céklasalátát is (vagy franciasalátát) - ezek tökéletesek hideg sültekkel vagy kocsonyával is akár. Vagy készíthetünk almából, körtéből, kiwiből, banánból csatnit is vagy kompótot - ezek is kiválóak egy hideg vagy friss egybensült mellé, és jóelőre elkészíthetők. De kiválaszthatunk valamilyen friss salátát is a maradék sültek mellé, ezeket nagyon gyorsan össze lehet dobni. Például kelkáposztából, zellerből, sárgarépából, céklából, csírákból, almából, póréból vagy lilahagymából. A fejes salátát, paradicsomot, kaliforniai paprikát és hasonlókat nem ajánlom. Mert nincs idényük, felfújtak és agyonpermetezettek. Válasszunk téli zöldségfélékből inkább.
  • Ha nagyon komplett menüsort készítünk valamelyik napra, jól gondoljuk át - kevés munka legyen vele, és a konyhánk kapacitása is elegendő legyen a vendégek számához. Vagyis ha pl. 10 embert várunk ebédre, gondoljuk végig mekkora lábasaink, fazekaink vannak, hány edény fér el egyszerre a tűzhelyen, a sütőben, stb. Én épp ezért nem vagyok híve karácsonykor a nagyon szabályos menüknek. Szerintem szinte lehetetlen kivitelezni - főleg nagy vendégszám esetében - és csak stressz lesz belőle. De persze megoldható ez is, de sok munkával és nagy szervezéssel.
  • Ha levest is ennénk az ünnepek alatt, valami elegáns, de egyszerűen és gyorsan elkészíthetőt válasszunk. Ilyenek a hideg gyümölcslevesek, a krémlevesek, vagy a zöldséglevesek valamilyen extra betéttel. Sokan halászlét készítenek szentestére, de ajánlok más népek konyhájába is bekukkantani: remek gyors és egyszerű, ugyanakkor különleges halleveseket találhatunk az ünnepi asztalra. A húslevest nem ajánlom, mert sok helyet igényel a tárolása (külön az alaplé, külön a tészta, külön a zöldségek), sok időt a főzése, a leszűrés is macerás és sok a mosogatnivaló utána. A húslevest szerintem érdemesebb klasszikus vasárnapi ebédhez meghagyni.
  • Vendégvárásra - pláne ha nagy a család -, én a svédasztalos megoldások híve vagyok. Gondoljuk végig, milyen fogásokat tudunk készíteni egy svédasztalra. Itt újra bejönnek az egybensültek, mert a maradékok feltálalhatók, a különféle majonézes vagy ecetes saláták, kenőkék, rizs- vagy tésztasalik. Ehhez mérten vásároljunk kenyeret. A házit ajánlom, mert az akár egy hétig is fogyasztható. De ha mégis elfogyna, tartsunk otthon szárított élesztőt, lisztet - így bármikor süthetünk egy langalit vagy dagasztás nélküli kenyeret.
  • Karácsony előtt minimum egy héttel találjuk ki a fogásokat, a hozzávalókat írjuk fel és amit lehet, vegyünk meg előre. Így az utolsó pillanatban a frissen beszerzendők maradnak csak hátra. A bevásárlás is nagy stesszforrás, okosan intézzük. Az italokat is megvehetjük jóelőre.
  • Az ünnepi asztalra találjunk ki látványos, de egyszerű dekorációkat. Én nagyon szeretem pl. a gazdagon kirakott svédasztalt itt-ott elszórt csillagokkal, tobozokkal, gyertyákkal, csillogó gömbökkel, égősorral kidíszíteni. Az eredmény: a vendégek imádják - pedig sokszor a legegyszerűbb fogások találhatók az asztalon. De az összhatás... egy pazar reneszánsz lakomára emlékeztet.
  • Az italok. Itt egyszerűen ki mit szeret.
  • Legyen otthon az ünnep alatt gyümölcs is. Banán, narancs, mandarin, kiwi, alma, körte, gránátalma. Ha túl sokat ennénk, így az egyik étkezést kiválthatjuk gyümölccsel vagy gyümölcssalátával. 
  • Nézzük át a gyógyszeres fiókot. Legyen otthon szódabikarbóna, bilagit a gyomorra és algopirin (vagy kinek mi használ) másnaposságra. :) Valamint egy fiola 100% tiszta levendulaolaj égési sebre és kötszer vágott sebekre. Ne kelljenek, de. Legyen.
Hát így elsőre ezek jutottak eszembe. Remélem, hasznos volt az összegzésem. :)
(Kép: CaffeeCup)

13 megjegyzés:

Ms. Poppy írta...

A 14. pont mindent visz.:D

Nagyon jó, és szerintem fontos alapigazságokat tartalmazó ki leírást rittyentettél ide. Kezdőknek és haladóknak is hasznos.:)

Padparadsa írta...

Szerintem nagyon jól összeválogattad!
Arra nincs valami tanácsod, hogy a karácsonyi bevásárlást hogy lehet teljes mértékben elkerülni?? Már most őrültek háza van a boltokban... :)

trinity írta...

Nagyon komplett összefoglaló! Hány háziasszony megy át karácsonykor robotba:(( Pedig tényleg nem erről szól. Én is az előre készülés híve vagyok, 25.-én, 26.-án már csak tálalni szeretek:)
(S milyen jó, hogy az északi féltekén élünk, nem tudom, hová tenném a nagy fazekakat, tálakat az erkély híján. Nálam ez egészíti ki a hűtőt.)

duende írta...

Ms. Poppy, muszáj volt ezt is beletenni a listába. :) Tudom, tudom én hogy ünnepekkor sem tudunk többet enni mint máskor, mégis megpróbáljuk. És hát, az ünnepek nem is a mértékletességről szólnak. Hanem többek között a gazdagon terített asztalról is, hiszen ettől is ünnep az ünnep. Persze jobb ha odafigyelünk, de ha mégis kicsit túllépnénk a határokat, hát legyen ami segít. :)

Padparadsa: sajnos nincs. Olyan házhoz szállítós cégek még nincsenek, amik mindent kihoznak egy helytől. :)


Bizony Trin, milyen jó! Nálam a széles ablakpárkány a biohűtő. Igaz, nem lehet szabályozni, de azért hasznos! :)

Anikó írta...

Duende, tökéletes volt az összegzés.Hát igen, kell némi rutin, míg belejön az ember a szervezés-lebonyolítás rejtelmeibe,és egy pár marhaság, amikor a saját kárán tanul a hülyeségeiből. Például én, amikor az első karácsonyunkra készültem, fiatal házasként és vettem egy egész pulykát kettőnknek, két hétig ettük különféle variációkban és még nem igazán tudtam főzni sem, na azóta valahogy nem kívánom, sőt már nem is szeretem a pulykát, pedig ennek sok-sok /ne is firtassuk, annyira sok/éve már.
Az ünnepeket illetően én a második kategóriába tartozom inkább, a kíérletezgetést a hétköznapokra ill. olyan hétvégékre tartogatom, amikor semmi különösebb nincs. Ünnepeken szeretek tutira menni, esetleg egy valami érdekesebbet-ismeretlenebbet bedobni.
Jó bizony az erkély, hűtőkiegészítőnek egy városi lakás esetében, bár én most ismerkedem egy vidéki ház hűvös kamra, garázs lehetőségeivel, és nagyon élvezem, hogy van hely a hűtőn kívül is.

Anikó írta...

Ja, és a Mikulás Cicu fejléc szuper, telitalálat, gyönyörű:-))))

Alíz, Erdélyből írta...

A 2-es kategóriának is érdekes volt olvasni. Annál is inkább, mert nagyon furdalt a kíváncsiság, milyen jó trükköket osztogatsz az "egyeseknek" és a "hármasoknak". Megrögzött "kettesként" csupa "irigységből" olvastam el - nem bántam meg. :)))

duende írta...

Ne is mondd, Anikó! Volt régebben egy karácsony, mikor úgy elcsesztem a kocsonyát, hogy még. Má' ne kérdezd hogyan. Nem állt meg. Hogy milyen ideges voltam, hisztis és mekkorát bőgtem, ne tudd meg! Aztán szépen a finom főtt húsokat kivettem belőle, a levét elöntöttem és a húsokból készítettem a hússalátát. Minden menthető! :)

De valóban gyakorlatot és tapasztalatokat kíván egy ekkora ünnep lebonyolítása. És igen, a mennyiségek is egy érdekes kérdés. Gondolkodtam is, írjak-e róla az összegzésben, de annnyira nem lehet ebben támpontokat sem adni. Étvágy- és egyedszám függő... Ezt is a tapasztalatok hozzák meg csak.
Én is a második kategóriába tartozom. :) Nem is annyira a tutira menés miatt, inkább mert számomra egy ünnep az hagyományos ízeitől ünnep elsősorban. Ha nincsenek a karácsonykor vagy húsvétkor szeretett és megszokott ízek, nem is igazi anynira az ünnep. Szóval én is készítek hagyományosan karácsonyi ételeket is, és 1-2 fogásban mindig valami újat is becsempészek. :)

Köszi, imádom ezt a macsekmikulást! :)

duende írta...

Alíz: örülök! :) Akkor Te is velünk együtt a ketteseket erősíted! :)

Alíz, Erdélyből írta...

Alapjáratban kettes szoktam lenni, de az ünnepeket azért ki szoktam használni az újdonságokra is. Vagyis, a hagyományos töltött káposzta az megvan, meg bejgli, stb., de mindig beszúrok valami újat is, főleg, ha süteményről van szó. :)

duende írta...

Alíz: detto! :)

Anikó írta...

Duende, egyszer még fiatalok voltunk, és jött hozzánk vendégségbe a férjem nagynénje, aki híresen nagy konyhát vivő, isteni szakácsnő volt, olyan sütikkel, amikről hallani sem hallottam.Ki akartam rukkolni, kocsonyát főztem,tudtam,hogy szereti, eladagoltam, ki raktam az erkélyre, jó hideg tél volt akkoriban. Na megjött a nagynéni, én szépen megterítettem, hoztam a kocsonyás tányérokat, nem aludt meg, mert valószínűleg nem főztem eleget, ellenben mind megfagyott. A villa hegye kopogott a lé tetején.Azt hittem elsüllyedek.
Visszakotortuk a fazékba az összeset, újra főztük pár órát, másnapra rendes kocsonyát tudtunk enni. Na azóta nem akarok túlzottan megfelelni senkinek, főleg,ha összejön a család akkor a százszor bevált, tuti dolgok jönnek. Az újítások először magunknak, csak azután kifelé.
Akkorát égtem a kocsonyával, az nagy lecke volt:-)))))

duende írta...

Anikó: van ilyen. Tudod, azt szoktam mondani: csak az nem hibázik, aki nem él... Nagy igazság ez! :)

Én szerencsés vagyok, mert általában bulikra csinálok olyan dolgokat, amiket még azelőtt soha. Szűz kéz: mindig baromira jól szokott minden újításom sikerülni! :) Valahogy ilyenkor varázslat van... :)