2011. április 13., szerda

Balatonfelvidéki séta

.

Tegnap kirándulós napunk volt, elmentünk a Balaton-felvidékre. Tavasszal is gyönyörű.



Megvettük húsvétra a bort. Hiszen jó bor nélkül nincs ünnep... Most is a Szent-György hegyen jártunk Killer Gáspárnál. Nagyon finom a hegynedűje - bioszőlőből készül nagy gondossággal és szeretettel - , és megint hoztunk verjust is.
Ha jól tudom, az országban csak két ember készít verjust, az egyik Killer úr. Ha nála jártok, feltétlenül hozzatok ebből a finom salátákra való szőlőléből, mert isteni. Sőt, újdonságként borpárlatban készített gyógynövénykivonatai is vannak, hoztam is három félét.  Nem csak Hegymagason, de vasárnaponként a káptalantóti piacon is megtaláljátok a Killer házaspárt. Mi is a Liliomkertben találtunk rájuk anno, és azóta visszatérő vendégek vagyunk. Ami az én szívemnek nagyon jólesik még a finom borai mellett: Killer úr megtanult és nagyon szépen beszél magyarul. Ha tőlük szeretnétek bort venni, előtte csörögjétek meg a képen látható telefonszámot, mielőtt felmentek a Szent György hegyre. (Ha rákattintasz a képre, nagyobban is láthatod.)



A Szent-György hegy, Killer úr és az éppen rügyező szőlőtőkék.


Salföld, szürkemarhák, csacsik.


Egy vadkacsapár...


És a gyönyörű Balaton. Regiment kishalacska volt a part közelében.



Késő délután már nagyon éhesek voltunk, így betértünk a hévízi Öreg Harang Borozóba. Egregyen található, az Árpád-kori templom szomszédságában. Nagyon hangulatos kis hely, csak jót tudok mondani róla.


 

Kevés étel van az étlapon, de mellé mindig van napi ajánlat. Szürkemarha, mangalica, rackajuh, vadhús és kecskehús van általában az étlapon. Finoman főznek és kedvesek. Míg megérkezett az étel, friss, még meleg házikenyeret hoztak a bor mellé, olyan igazi emberes szeleteket. Fröccsöt kértem és elámultam: jé, itt van igazi fröccs?! Kihozzák a bort amennyit kérsz és mellé leteszik az asztalra azt a hagyományos, régi szikvizes szódásüveget. Osztán majd megcsinálod magadnak a fröccsödet, ahogy szereted. Lassan már kezdtem leszokni róla, mert utálom ásványvízzel - és mindenütt azzal adják. Szomorú, mert ha jól tudom, a szódásüveg is magyar találmány...
 
 

Ó, és vannak cicák, három gyönyörű és két kutyus is. Az egésznek a hangulata a népművészetet igenli, de nem népiesch stílusban, hanem igazán az. A tányérak is például fazekas remekek. Van búboskemence is. Végre egy olyan kisvendéglő, amilyet mindig is elképzeltem - hogy milyen lenne, ha valaki jól csinálná. Ez olyan. És az áraik is korrektek, nem elszálltak, a minőségi alapanyagok ellenére sem. Csak ajánlani tudom őket. Délután 3-tól este 10-ig vannak nyitva.


9 megjegyzés:

Zsiri írta...

Nagyon szép helyeken jártatok :)

Balogh Tamás írta...

Nagyszerű úti beszámoló és pompás képek, szinte éreztem az illatokat és ízeket :)
Ezt a fröccsös helyet ha a Balcsi körül járok mindenképp felkeresem :D

duende írta...

Zsiri: :) Szívem csücske. :)


Tamás: Bátran ajánlom, nagyon jó kis hely! :)

Anikó írta...

Én meg azt hittem gyúrod a tésztahegyeket ezerrel otthon:-)))
Gyönyörű a balatonfelvidék, a liliomkerti piacra már régóta kíváncsi vagyok, de olyan messze van nekünk, bár megérne egy kirándulást. Tavaly nyáron csináltunk olyat, hogy toronyiránt lementünk Siófokra, iszonyú hőség volt, úsztunk egy órát majd besülthalaztunk azon az üzletsoron, és hazajöttünk.
Majd rábeszélem a nagyérdeműt megint egy kirándulásra, a jó bort szereti a férjem is, a fröccsöt meg én is, jó lenne ha megint lennének szódások, biztos vagyok benne sokan vennének most is.
Jól tudtad, Jedlik Ányos aki a dinamót is feltalálta, meg a szódavizet is, borral keverve ő spitzernek nevezte aztán Arany magyarította, ill. találta ki rá a fröccs szót, nagyon találóan:-))))

duende írta...

Anikó: ááá, nem. :) Egyenlőre. Majd húsvét után.
Anikó, érdemes lenne 2-3 napra is lemennetek, mert rengeteg látnivaló van a környéken. Szállást lehet olcsón találni, főleg ha nem főszezonban menetek, hanem mondjuk így tavasszal vagy ősszel. Akikhez mi szoktunk menni, kiadják a kis présházat 1-2 éjszakára is és olcsón. Igaz, nem luxuslakosztály, de nekünk pont így tetszik. Főleg hogy a ház háta mögött az erdőben 500 méterre! van Magyarország egyik legszebben megmaradt pálos kolostorromja is. :)
De Erzsikééknek van a fauban is a házuknál kiadó szobájuk, nem is egy. Ha kellene a telefonszám, írd meg emilben és elküldöm.

Barbi konyhája írta...

Kedves Duende! A kis Családommal évente ellátogatunk a Balatonra és örülök az úti beszámolódnak!
Igen sokoldalú ember vagy!!!
A sok finom ételed láttán vettem a bátorságot, hogy egy játékra invitáljalak!
Kérlek nézz be hozzám!
Köszönöm a levendulaolaj és körömvirág kenőcs ajánlásod, ennyire még semmi nem használt! Lehet nem lesz végleges, de látványos az biztos!

duende írta...

Barbi: nagyon örülök, hogy hatékony a kenőcs és az olaj! :) A levendulában még sosem csalódtam, egy csodaszer. :)

Köszönöm szépen az invitálást, nagyon kedves vagy és örülök, hogy rám is gondoltál. Mindenképpen csatlakozom! :)

Anikó írta...

Duende aranyos vagy, lehet hogy majd elkérem a telefonszámot, bár az édesapámat nemrég vettük magunkhoz, 83 éves, szegény elég törékeny már, miatta nem nagyon tudunk elmenni sehová, legfeljebb egy napra merem itthon hagyni, mert biztos akkor történne valami, amikor nem vagyunk itthon, 8 éve stroke-ja volt, viszonylag rendbe jött, de a bal oldala nem a régi.
Anyu halála után évekig egyedül élt Pesten, aztán hogy leköltöztünk ide a faluba, ide szívesen jött hozzánk, a kert miatt is, eltévézget a szobájában, jó időben kint üldögél a teraszon, szóval örülök hogy gondoskodhatok róla. Hát ez a helyzet.

duende írta...

Anikó: értem. És megértem.