2011. szeptember 15., csütörtök

(Ki)sütöttem egy oximoront: szupergyors csigabiga

.

Néha a csend átsuhan
a szívünkön
mint egy szépséges madár.

Röptében feloldódunk, csak
titokzatot, ragyogást, 
elevenséget és gyönyört
hagy maga után.







Tejfölös bablevest főztem mára puhababból, utána levezetőnek szilvás rétest gondoltam. De aztán eszembe jutott a Tálalónál nemrégen látott guszta csigabiga (Gesztenyénél az eredeti recept), és mivel szuperszónikus gyorssüteménynek ígérte be Tálaló, e mellett döntöttem. Tényleg a villanó villám sem gyorsabb, mint ezt az egyszerű kis sütit elkészíteni. És nagyon finom. És nagyon variálható, mert a tölteléke bármi lehet. Az én csigáim most eperlekvárt és diót rejtenek. Kerülhet bele bármilyen magféle: dió, mogyoró, mandula, mák, kókusz, de sűrű csokikrémmel vagy nutellával is tölthető. Ha pedig kihagyjuk a tésztájából a porcukrot, bármilyen sós töltelékkel tölthető. A túrót helyettesíthetjük krémsajttal vagy tejföllel is.

Hozzávalók 18-20 darabhoz:
25 dkg túró,
25 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
1 csipet só,
5 evőkanál olaj,
3 cl tej vagy víz,
1/2 csomag sütőpor.
A töltelékbe:
15 dkg darált dió,
5 dkg porcukor (elhagyható),
és annyi lekvár, hogy sűrű, de jól kenhető masszát kapjunk.
A kenéshez:
4 evőkanál porcukor,
kevés forróvíz.

A sütőt begyújtjuk. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A tölteléknek való masszát is elkészítjük. (Ha hagyományosan, sok cukorral eltett lekvárral keverjük a diót, akkor nem kell bele plusz cukor!) A tésztát kinyújtjuk lisztezett deszkán téglalap alakúra, olyan 3-5 milliméter vastagra. Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük. Éles késsel 1 centis darabokat vágunk belőle, amiket a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatunk úgy, hogy szép kerekre formázzuk. (Mert a vágásnál kissé ellapul.) Hagyjunk helyet közöttük, mert majdnem duplájukra nőnek. Az előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.



 



Közben a porcukorból nagyon kevés vízzel méz sűrűségű szirupot készítünk. Mikor kivesszük a kész csigákat, még forrón megkenjük őket a sziruppal. Hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük le a sütőpapírról őket, mert forrón nagyon puhák és törékenyek. Hihetetlen gyors és nagyon finom.

14 megjegyzés:

Barbi konyhája írta...

Ezt bizony én is kinéztem anno, most ki is nyomtatom, hogy szem előtt maradjon, mert annyira jó!!! :)
Megint micsoda szép fotók! :))

duende írta...

Barbi: szerintem a két lánykád egyik kedvence lesz. :)
Köszöbnöm. :)

Vegavarázs írta...

Ma olyan szívesen nálad ebédelnék!

duende írta...

És én milyen szívesen vendégül is látnálak! :) Kár hogy nem lakunk közeleb... :(

Tálaló írta...

Ma nálunk is bableves volt,csak szárazbabból,füstölt oldalassal.S a Tőled tanult szőlős sütivel(csak most volt időm délelött és friss élesztővel dagasztottam ki,ahogy a receptedben van.Így még finomabb).
Én máig a varázsa alatt vagyok...

Ez a csigabiga pedig az utóbbi idők legnagyobb meglepetése volt számomra.Hogy néhány perc alatt alatt elkészíthető egy ilyen finom süti.El sem hittem,amíg nem próbáltam ki...
Örülök,hogy megtetszett,s elkészítetted.S hogy én is mutathattam valamit,a szőlős-rozmaringos mennyországért cserébe...

Bianka írta...

Ezt gyorsan el is mentem. Nagyon finom, kellemes képek

Anikó írta...

Guszta, én is nagyon megenném az egész tepsivel:-))))))

duende írta...

Tálaló: Hát engem is meglepett, mennyire gyors, egyszerű és finom. Legközelebb nutellával készítem, azt is ki kell próbálnom. És nagyon köszi a receptet! :)

Szerintem én is sütök még egyszer az idei szőlőszezonban! :)


Bianka: köszi szépen! :)


Anikó: :))

Kreatív konyha írta...

Ezt a csigát már én is sütöttem, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róla. Egyszerű. Gyors. FINOM!!! Augusztusban írtam róla.

Én Macikonyhánál találtam :)

Névtelen írta...

Kis aranyosak! Szuper a reci! :)

duende írta...

Kreatív Konyha: Meg fogom nézni nálad is. :) Valóban zseniálisan egyszerű és jó recept!


Ancsika: Ugye milyen kis helyesek? :)

duende írta...

Kreatív Konyha: Megnéztem és köszönöm a jó tippet, módosítom is a bejegyzést, mert a sós töltelékek nem jutottak most eszembe. Köszi szépen! :)

Gesztenye receptjei írta...

Duende!
Nagyon örülök, hogy tetszett:-))

duende írta...

Kedves Gesztenye! Bizony, nagyon nagy sikere volt, isteni finom és gyors és egyszerű! Nagyon köszönöm a receptet! :)