2010. április 17., szombat

A konyha alapfelszerelése

.

Már régóta tervezem megírni ezt a bejegyzést. Arra gondoltam, kezdő konyhatündéreknek jól jöhet... Sok felesleges gép és konyhai cucc van az üzletek polcain, amiért kár pénzt adni, mert gyakorlatilag egyszer használatosak. Úgy értem, kipróbáljuk őket, aztán elfelejtjük - mert elővenni, majd elmosni bonyolultabb és időigényesebb, mintha kézzel végeznénk az adott műveletet. Ráadásul rengeteg helyet elfoglalnak fölöslegesen.

Tehát. Mire van szüksége egy újsütetű háziasszonynak(embernek)? Mi kell egy új konyhába minimálisan és maximálisan is? Én most 4-5 fős családban gondolkodom. (Ha egyedül vagyunk, ugyanezek kellenek, legfeljebb egy-két nagyobb edény nem szükséges. De ha egyedül vagy kettecskén vagyunk, akkor is kellenek tulajdonképpen, mert ha vendégekre is főzünk, akkor viszont már kellenek.)

Ha valamit kifelejtenék, kérlek benneteket, a kommentekben írjátok meg nyugodtan! :)


Edények

Szükségünk van: 2 db. kislábosra (literesre), mert ebben készülhetnek mártások, levesek, de a rántás is.
Lábosból még kell három méret: másfél, 2, 2,5 és 4 literes. Nagyjából - szóval ahogy mennek fölfelé a méretek, úgy 4 darab. (A lábos az az alacsonyabb és szélesebb.) Általában készletben is kapható.

Fazék: kell 1 literes, 2 literes, 3 vagy 4 literes.

És szerintem kell egy 10 literes is, kocsonyafőzésre, töltött káposztának és persze a nyári lekvárfőzésekhez.

Serpenyők: 2 db, egy kisebb és egy nagyobb teflonserpenyő, 2 db - egy kisebb és egy nagyobb fém serpenyő. Ha tudunk venni öntöttvas serpenyőt az nagyon jó, tehát egy darabot abból is szerezzünk be.

És a nagy kedvencem, ami nagy segítség: egy nagyobb méretű kőmozsár törővel.


Eszközök

Kell egy konyhai eszköz-készlet, amiben van húsvilla, szűrőkanál, krumplinyomó, habverő, nagykanál, húsfogó villa.

- konzervnyitó
- fakanalak: 4 db normale, 2 db lyukas, 2 db lapos, 2 db villa alakú, és 2 db amit megjelölünk a végén mert csak édességekhez használunk
- nokedliszaggató
-szűrő: 1 nagyobb és egy kis méretű fémszita, 1 nagy lyukú zománcos a nokedliszűréshez és egy nagy gyümölcsmosószűrő
- dugóhúzó, sörnyitó
- 2 db merőkanál (egy kisseb és egy nagyobb)
- egy húsklopfoló
- egy négyoldalú reszelő


Kések

Kell 2 db zöldséghámozó kiskés, egy közepes méretű kés, egy csontozókés (hosszú és vékony), 3 db nagy kés: egy széles pengéjű, egy keskenyebb pengéjű és egy nagy recés kés kenyérvágáshoz, valamint egy zöldséghámozókés (billenős vagy fix kinek melyik áll kézre).
Kell egy késélező is, akár az a fémhengeres, akár egy sima fenőkő, akár a késkészletek mellé adott fém fenőeszköz.

A kés a legfontosabb konyhai eszköz. Nem kell feltétlenül eleinte a legdrágábbat és legszuperebbet megvenni. Egy a lényeg: olyat vegyünk, aminek nem túl vastag a pengéje, és mindig élezzük! Egy éles késsel bármi megvalósítható, egy botélűvel viszont kínszenvedés a főzés!!!

Vágódeszkák

Én a fa vágódeszka híve vagyok.
Kell 2 kisebb méretű és kell 1 nagy méretű. Vehetünk egy nagy műanyagot is, sütikhez.

Tálak

Fémtálak az egész kis méretűtől az egészen nagyig. Készletben kaphatók. Ezekben keverjük a habarást, dagasztjuk-kelesztjük a tésztafélékek, keverjük össze a salátákat, stb.
És 2 kerámiatál, egy kisebb és egy nagyobb a szép tálalás miatt.

Étkészlet

Nem feltétlenül szükséges először egy egész étkészletet megvenni. Vehetünk külön darabra tányérakat, poharakat, csészéket. Kistányér, levesestányér (vagy leveses csésze), lapos tányér. És jó ha van 2 db nagyméretű lapos tányérunk is pizzának vagy tálaláshoz.

Evőeszközkészlet

Szükségünk lesz erre is, ezt is megvehetjük akár darabra is: mokkáskanál, kiskanál, evőkanál, villa, kések.

Fűszertartók

Eleinte elég ha van 4-5 darab nagyobb fűszertartónk a cukornak, pirospaprikának, sónak, házi vegetának. Ezek kellenek sokszor és jó elől és kéznél vannak. (Később úgyis beszerzünk kis fűszertartókat is, de eleinte zacskóból is használhatjuk őket.)

Konyhai gépek

Ami feltétlenül kell: egy botmixer. Rengeteg dolgot megvalósíthatunk vele: krémleveseket, turmixitalokat, mártásokat. Nagyon egyszerű használni és nagy-nagy segítség.

Egy kézi robotgép. (Nagyon sok márkának van botmixer része is, tehát külön nem is kell botmixert sem venni.) Lehet vele habot verni, dagasztani.

Egy multifunkciós konyhai robotgép: tudunk vele darálni (húst, diót, bármit), többféle módon szeletelni és általában turmix is tartozik hozzá.

Dió és mákdaráló.

És ennyi! Kenyeret serpenyőben is kiválóan lehet pirítani, tehát eleinte erre sincs szükség.

Tepsik- tálcák

Kell 3 méret a tűzhely nagy gáztepsién kívül: egy kicsi, egy közepes és egy nagy tepsi. Általában ezt is lehet kapni készletben - én a rozsdamentes fémtepsiket ajánlom. Az egyik lehet fedeles is, nagyon praktikus.

És kell 2 tortaforma, a kapcsos: egy kicsi és egy közepes méretű.

Valamint egy hosszúkás forma kenyérhez vagy püspökkenyérhez.
És kell egy kisebb és egy nagyobb szép fémtálca. Ez a neve? Na szóval, amin sütiket és hidegtálakat szervírozhatunk.

Konyharuhák

10 db jó minőségű, pamut konyharuha

Ez az alapfelszerelés szerintem. Később úgyis beszerzünk sok apróságot is ezek mellé: sütiformákat, még késeket, fűszertartókat, jópofa nagy tálakat és hasonlókat. De az a legjobb ebben, hogy ezeket már tényleg úgy fogjuk venni, hogy tudjuk hogy kellenek.


Amiket kifelejtettem és a kommentekben írtátok: jénai tálak, pataki-tál, egy-két mázas kerámiatál sütéshez, tölcsér, konyhai mérleg, deszka és sodrófa, edényfogó kesztyűk, és légmentesen zárható műanyag dobozok a hűtőben tároláshoz.
Illetve opcionálisan - aki szereti használni - a kukta.
Valamint: egy alapszakácskönyv, egy konyhai mérleg vagy nagyobb űrtartalmú mérőedény, kávéfőző, egy liszthez való szita, konyhai olló.

26 megjegyzés:

Vera írta...

Ezt könnyű mondani, hogy mi kell, de annyi szépséges dolog van az üzletekben aminek nehéz ellenállni :) Konyhai gépem csak annyi van amit leírtál, sőt mosogatógép mentes vagyok, na de az evőeszközök és tányérok terén lassan veteked egy étteremmel :):) :) és minden nap látok valami újat és szépet !!! :)
Nem irigylem a kezdő háziasszonyokat :)

duende írta...

ne is mondd... :)) A tárolóban van egy nagy doboznyi konyhai kütyü. Igaz, java részét nem én vettem, úgy kaptam - míg le nem állítottam a családi és baráti kört arról, hogy konyhai kütyüket vegyenek nekem ajándékba... Nagyját szinte egyáltalán nem használtam.
Azóta persze én is veszegettem mindenfélét - de azokat legalább én vettem. Ami tetszett és ami kellett. (Na jó... néha nem mindig... :))) )

Szamóca írta...

Milyen furcsa, hogy a tálaknál fémtálakat említettél.
Nekem van néhány fémtálam is, de igazából csak a műanyag tálaimat használom, abból viszont sokszor még a 10 darab is kevés, pedig csak ketten vagyunk. Egyszerűen nem tudom olyan gyorsan mosogatni őket, ahogyan használom. Mindent műanyag tálban csinálok: sütemények tésztáját, kenyeret, salátákat, mártásokat, krémeket...stb.
Egyébként jó kis összefoglalót írtál, tényleg nem kell több, de ez úgyis megvalósíthatatlan. Például mi is kaptunk nászajándékba minden felesleges dolgot, egyik ilyen egy szendvicssütő. Azóta sem használtuk, egyszerűen azért, mert ha ránézek és belegondolok, hogy ezt utána el kéne mosogatnom...! Na, ne!

Vera írta...

Eszembe jutott valami ami szerintem fontos. Lezárható műanyag dobozok különböző méretben, amiben a hűtőben lehet tárolni az ételt. Így "szagmentes" marad a hűtő :)

Cirelin írta...

Én kezdő háziasszonynak vallom magam, lévén még elég kevés ételt tudok elkészíteni, de növelem a palettát, és sok dolog hiányzik is a konyhámból, úgyhogy köszönöm a leírást. :)
Ami még nekem eszembe jutott, bár lehet, hogy csak átsiklottam felette, az sordófa, és deszka, nekem ez mindig hiányzik, sajnos nincs itthon, bár el se nagyon férnék vele, mivel a konyha mérete se túl nagy.

jókaja írta...

Látom nem vagy jó viszonyban a kuktával, hogy kihagytad. ha vesz valaki, akkor viszont ne kicsit. A nagyban is lehet keveset főzni, a tétel megfordítása viszont nem igaz ;-)

Famulus írta...

Ez tényleg jó kis lista! Nekem is van botmixerem, amihez van habverő fej is és egy tál külön késsel - Moulinex - én a tálas részével "darálom" a húst, darálom a diót, porcukrot, aprítom a zöldséget, készítem a pestot. Jól lehet vele morzsát darálni, vagy a háztartási kekszet. Nagyon sok mindenhez jó, nincs is külön hús-, mák-, dió darálóm. A botmixer részével ahogy te is a mártásokat, püréket, pépeket készítem, de befőzésnél a gyümölcsöket is ezzel pépesítem a lekvárhoz.
A legkihasználtabb és legmegbecsültebb háztartási gépem.

Zsuzsi írta...

Én a kevés, de jó minőségű edény híve hagyok. Van egy kisebb lábosom, egy nagy 4 literes, 2 nagy fazék, egy óriás méretű lábos töltött káposztához és húsleveshez,(ezeket ritkán használom, mert nem sok levest eszünk, leginkább tésztafőzésre) meg egy 4 darabos Tefal Ingenio szett, na ezthasználom leginkább. Én nagyon szeretem a jénai tálakat is. Meg a wokot.

Dulmina írta...

Én a cseréptálat hiányolom még a felsorolásból - de lehet, hogy csak azért, mert mániám használni, akár a mázatlant (pataki tál), akár a mázasat.

A felsorolt eszközökből egy része nincs nekem, és nem is hiányzik (pl. világéletemben tányérból, kanállal szaggattam a nokedlit), de van pl. krumplinyomó, amit messze nem csak krumplihoz használok. Szóval ez erősen ízlésfüggő kategória, ki hogyan, milyen típusú ételeket készít általában.

A konyharuhák mellé szerintem jól jöhet pár kis kéztörlő is. Ha épp nincs elővéve, akkor persze a konyharuhát használom erre a célra is, de anyukám mindig ledorongol miatta, mikor látja - talán nem teljesen ok nélkül :)

Edit írta...

Kiegészíteném a reszelővel és hőálló kesztyűvel.

Névtelen írta...

tölcsér? mérleg?

duende írta...

Szamóca: eleinte nekem is műanyag táljaim voltak. Volt egy kisebb barna, meg két hupilila. :)
Aztán ahogy tönkrementek, vettem két fémtál-készletet: az egyikben kisebb tálak vannak, amikben zsömlét lehet áztatni, meg habarást kikeverni, stb, és egy nagyméretű készlet, amiben akár 3 kilós kenyeret is dagaszthatnék és jó habverésre is meg mindenre. Én is szerettem a műanyag tálakat is, de mikor elkezdtem használni a fémeket, sokkal jobban megszerettem őket, mert a fém könnyű, jobban el lehet mosni és esztétikusabb is. Szóval, az összes műanyagot így és ezért száműztem mára.

duende írta...

Édes és Keserű: milyen igaz! Köszi szépen! Valóban jól jönnek a zárható műanyag dobozok is!

duende írta...

Cirelin: hú! Tényleg! Köszi szépen, ezt kifelejtettem, pedig nagyon fontos!!!!
Nekem az egyik konyhaszekrényemben van elrejtve, az egyik polc alá van csinálva egy sín két oldalt, oda lehet a deszkát becsúsztatni, így nem foglal külön helyet. A sodrófa pedig bárhova könnyen befér!

duende írta...

Jókaja: nincs bajom a kuktával, csak szerintem nem alap-felszerelés. Nekem sosem volt és most sem hiányzik. De aki szeret kuktában főzni, természetesen, szerezzen be egyet!

duende írta...

Famulus: nekem is! Rengeteget használom. Nagy találmány! És köszi, valóban külön diódarálóra nincs is szükség. A diódarálót valójában én zsemlemorzsa készítésére használom. De mákdaráló az kell szerintem, mert azt nem lehet másképp ledarálni.

duende írta...

Zsuzsi, tényleg! A jénaik. Én is nagyon szeretem, van is most már vagy 6 jénai tálam, mindenféle méretű. A kezdő készletem egy hármas készlet volt, sőt. A mai napig megvan!

duende írta...

Dulmina: valóban! A pataki-tál! És egy-két mázas sütőtál sem árt, tényleg, mert ezekben tálalni is lehet egyből.

A nokedliszaggatót azért írtam, mert kezdő háziasszonyok könnyebben boldogulnak vele, illetve én is azt használom, ha sok emberre kell nokedlit készítenem. Gyorsabb, egyszerűbb.

Valóban egy idő után már egyedivé alakul a felszerelés, de amiket leírtam azok szerintem alapból szükségesek egy 4-5 fős konyhába.

Igen, a kéztörlő. Nem árt! :)

duende írta...

Edit, köszi szépen, a reszelő időközben nekem is beugrott - majdnem kihagytam ... :) És a hőálló kesztyű is fontos, igen! :)

duende írta...

Kedve snévtelen: köszönöm! Igen, tölcsér, mérleg: fontos és kifelehtettem! Köszi szépen! :)

Dulmina írta...

Az olló jutott még ma eszembe: nem tűnik nagy dolognak, de nagyon hiányzott, mikor eltört a régi, és még nem szereztem másikat. Zacskós dolgokat kinyitni (főleg, ha a maradékot a zacskóban akarom majd tárolni), fóliát vágni, fűszernövényeket nyírni, stb.

Famulus írta...

Igen fontos lehet a mérleg, de ha tudunk venni egy jópofa műanyag mérőedényt amivel folyékony és szilárd halmazállapotú anyagot is tudunk mérni az is jó. SZAKÁCSKÖNYV! Legalább egy, abból is mondjuk a Horváth Ilona. Szerintem az mindenkinél kell, hogy legyen. (Hacsak nincs már internet-elérhetőség és jobbnál jobb tanácsokat, ötleteket tud gyűjteni:)

anyahajó írta...

Én a mákot hagyományos kávédarálóval darálom, és kenyérbéllel lehet tökéletesen kitisztítani a kétféle használat között. És ha már kávé, én vízforraló és kávéfőző nélkül se tudnék élni :D

Amúgy szuper ez a felsorolás!

duende írta...

Köszi szépen Lányok a kiegészítéseket, be is írom a felsorolásba! :)

Bodza írta...

Örülök a listának, én is megfontolom, mit engedek be a konyhámba. A nagyszüleimtől örökölt régi kávédarálón sok mindent le tudok darálni, ha kevés mennyiségről van szó. A kőmozsár is nélkülözhetetlen, nagyon szeretem :)
Én is a fémtálakra szavazok.
Gyúródeszkákból lehet kisebb méretűt is kapni. Sodrófával remekül lehet diót, kekszet törni.
(Igyekszem kézzel csinálni, amit tudok.)
Végigolvasva egy kiegészítést tennék: javaslom, hogy az egyik fémtepsinek legyen fedele, mert gyorsan, szépen lehet bent húst sütni, párolni, és könnyebb tisztán tartani a sütőt is.

duende írta...

Köszi szépen Bodza, jó ötlet! :)