2010. november 28., vasárnap

Capuccinio képviselőfánk

 .

Legyetek önmagatok fénye. A menedéket leljétek fel önmagatokban, idegen menedék nélkül.
(Buddha)


Igazából csak egy kis karácsonyi sütiajánló. A képviselőfánk, vagy a profeteroles szerintem kitűnő ötlet az ünnepekre. Mert a tésztája roppant egyszerű és jó előre elkészíthető. Betölteni pedig ráérünk az elfogyasztása előtt pár órával.
Ez most egy capuccinos változat, igazából csak ötletadónak szántam. Tölthetitek akármilyen kencével: citromossal, narancsossal, kókuszossal, epressel, málnással, stb... Nagyon szeretem az égetett tésztát, mert bármivel tölthető és nagyon könnyű, lájtos valami. Ha édes töltelékkel készül, akkor persze desszertté válik, de tölthetjük bármilyen sós kencével is és akkor az ünnepek egy fogása lehet előételként vagy éppen egy svédasztalt is gazdagíthatunk vele. Sós töltelékként túrókrémeket, majonézes salátákat is el tudok képzelni benne. De akár egy jó házimájkrém vagy tojáskrém is illene hozzá.



A krém pedig a lúdláb mintájára készült: 3 tojást jól kikevertem habosra 5 evőkanál porcukorral és 2 csapott evőkanál nescafeval, gőz fölött besűrítettem, majd lehűtöttem, 5 dkg habosra kevert vajat és fél kupaknyi rumot hozzákevertem, végül 25 dkg mascarpone került még a kávékrémbe. A kis fánkok aljába ez a krém került, a tetejébe pedig egyszerűen jó keményre fölvert tejszínhab. Én 4 dl tejszínt vertem habbá. A krém kb. 26-28 kis fánk töltéséhez elegendő, a profiteroles-nál megadott tészta viszont kicsit több. Ezért elég hozzá 2 dl víz, 10 dkg vaj, 2 dl liszt, só, 3 tojás. Így egyezni fognak a mennyiségek a krémmel.


A profiteroles-t egyébként lehet készíteni úgy is, hogy egy hígabb, lágyabb csokiöntettel öntjük nyakon, de akkor egy nagy sütőtálba kell egymás mellé sorakoztatni őket, hogy a csokiöntet is megmaradjon a süti alatt. A tészta készítésének menetét ITT megtaláljátok.

17 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Kedvencünk a képviselőfánk.

duende írta...

Én is nagyon szeretem Wise Lady!

Kata írta...

Hú de guszták, röpülhetne erre is néhány darab! mindenesetre kinyitom résnyire a konyhaablakot...

Csibe írta...

Egyszerűen gyönyörű!...és mennyire szeretem! :)

Vera írta...

Az à csipesz.... Regota szeretnek En is ilyet...

Bianka írta...

Elaléltam, fendéges

duende írta...

Kata: :)) Ebben a hidegben? Inkább transzportálom! :)


Csibe: köszi, én is!


Édes és Keserű: :)) Mire nem jó egy nagytakarítás. Kialmoltam a konyhaszekrény fiókjait és ott találtam. Nem is tudtam, hogy van nekem ilyen... :))


Biank: köszi!

chriesi írta...

A képviselőfánknak sosem lehet ellenállni! Isteni!

trendo írta...

Füstölt sajtkrémmel próbáljátok :) ha jót akartok egyszer enni az életben.

duende írta...

Szuper ötlet Trendo! Kérnéma recipét! :)

Ildinyó írta...

Mmmm... nagyon guszta!!!! :)

trinity írta...

Indulhatunk A.val? Kávét viszek mellé:) Nagyon szeresssssssssük:DDDD Aztán elüldögélünk, nézünk kifele a gyönyörűen feldíszített konyhádból, Kókuszt meg picit megdögönyözzük. ( Már ha engedi:D )

Anikó írta...

Ez tényleg egy jó kis desszert, nagyon szeretem, könnyű és nagyon finom. Érdemes lenne megcsinálni karácsony valamelyik napjára - meg is fogom - már unalmas kicsit a sok hagyományos, minden évben ismétlődő mákos, diós stb.Persze ezeket is szeretjük, néha kell újítani.Pont most láttam az egyik blogon /Családi tűzhely: sajtos puffancsok/ ezt az égetett tésztát, reszelt sajtot kevert magába a tésztába, és úgy sütötte meg, de krémet nem tett bele.
Ki kell kísérletezni egy könnyű, habos sajtkrémet hozzá: sajt,esetleg kétféle-egyik füstölt-
tejszín,mascarpone,variációkkal.
Én csak álmodozom itt:-)))))

Limara írta...

Én is rajongok érte! nem cserélünk?:)

duende írta...

Köszi Ildinyó! :)

Trin, sajnos kb. 2 pillanat alatt elfogyott, pedig nem keveset csináltam! :) De ha jöttöük, biz' Isten készítek Nektek! :)
A dögönyözést nem garantálom, hangulatfüggő. :))

Anikó: :) Az álmodozásból születik minden! :) És tök jó tipp a sajtos puffancs, köszi szépen!


Limara: de, cserélhetünk! :)

Bor, só, meg a héja írta...

képviselőfánk mmmmm.. de régen ettem..és a mottóként választott idézeteket is nagyon bírom :)

duende írta...

Köszönöm kedves Borsó! :) (meg a héja... :) )