.
Nincs szebb állat, mint a lúd,
nem kell neki gyalogút.Télen, nyáron mezítláb,
úgy kíméli a csizmát.
(mondóka)
Megkezdtem a családi ünnepekre való készülődést... Ez jó, mert regement név- és szülinap esik nálunk a nagy ünnep előtti másfél hónapra. Így tudok a sütéssel kísérletezni karácsonyig. Ma kétféle egyszerű sütit készítettem, ami valójában egy, mert az alapjuk azonos. Csak az ízesítés más.
Mindkettőt a Planétás receptkártyákban találtam, csak ez az első variáció ott kifli formában van. A másik a moscauer. Azért is örültem ennek - vagy ezeknek az egyszerű édességeknek, mert tökéletesek a maradék tojásfehérje felhasználásához. Tudom hogy sok sütibe csak a sárgája kell, és egy karácsony előtti sütögetésnél mindig akad fölösleg a fehérjéből. Ráadásul én nem vagyok habcsók-rajongó, egy csöppet sem. De ezek a kis finomságok nagyon jók és gyakorlatilag korlátlan ideig elállnak. Már ha van rá esélyük, ugye... :)
A darált magfélét (diót vagy mandulát vagy mogyorót vagy datolyát vagy fügét) összekevertem a kristálycukorral, a fahéjjal, majd a tojásfehérjékkel. Egy műanyag vágódeszkára kis halmokat tettem, teáskanálnyiakat. A közepükbe pálinkás meggyet raktam, aztán enyhén nedves kézzel kis golyókat formáztam belőlük. (Készítsünk a kezünk mellé egy tálkában vizet.) Megforgattam szeletelt mandulában és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem egymástól kb. 5 cm-re a kis golyókat. Előmelegített, közepes hőfokon 10-15 percig (barnulásig) sütöttem. Ha nincs rumosmeggyünk, akkor áztassunk be pár órára vagy napra mazsolát rumba, aztán a sütésnél csak keverjük a rumos mazsolát a masszához. A mazsola kicsi, nem érdemes golyóbisozni, csak egyszerűen a masszához kell keverni.
A lényege csak annyi, hogy a magos-cukros keverékhez annyi tojásfehérje kell, amennyi jól összefogja és kissé folyóssá teszi. Ne legyen túl száraz sem, de túl híg sem a massza, mert akkor nem lehet formázni.
Ha mogyoróból vagy mandulából készítjük, akkor előtte 20 másodpercre dobjuk forrásban lévő vízbe a magokat, aztán már könnyen lejön a héjuk.A mandula szerintem finomabb így, mert elég vastag héja tud lenni. A mogyorót nem muszáj lemezteleníteni, az vékonyabb héjú.
Diódarálóval daráljuk finomra, vagy robotgéppel annyira finomra, mintha darálva lenne. Ez a datolyára és fügére is vonatkozik.
Ha kókuszreszeléket használunk, akkor érdemes venni hozzá egy friss kókuszt, mert intenzívebb íze lesz. Ráadásul a külső borításhoz egy részét lereszelhetjük a vastagabb sajtreszelővel, vagy tökreszelővel, és abba forgathatjuk a golyóbisokat. A kókuszosba ne tegyünk fahéjat. A kókuszdiónál szúrjunk ki 2 lyukat a tetején, ahol amúgy is van rajta. A levet csorgassuk ki belőle egy pohárba. Aztán törjük fel a diót. Csak olyan kókuszt vegyünk meg, aminél halljuk hogy locsog a lé benne.
A moscauer ugyanez. Annyi a különbség, hogy a tepsibe, a sütőpapírra halmozunk kis teáskanálnyi halmokat és ugyanúgy sütjük, mint a másikat. És ennél a sütinél nem kell darálni a diót, elég ha csak durvára összetörjük.
Amiben még más: rengeteg reszelt narancshéj kell a masszába. Akinek van eltéve narancsos cukra, készítse azzal. Vagy kandírozott narancshéjjal. Körülbelül 10 dkg-nyi masszához kell 1 egész narancs reszelt héja. A moscauer jellegzetesen diós-narancsos. Végül gőz fölött felolvasztott étcsokiba mártjuk az alját. Ennyi lenne.
Dia említette a kommentekben, hogy Ő a felfőzős receptet szokta készíteni és talán ez az eredeti moscauer, nem tudom.
De leírom ezt is: Hozzávalók: 15 dkg narancshéj (kandírozott is lehet), 30 dkg dió, 30 dkg kristálycukor, 2,5 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 2 csapott evőkanál liszt, csipetnyi fahéj, kb. 2 tábla csokoládé.
A narancshéjat nagyon apróra vágjuk, a diót egy sodrófával darabosra zúzzuk, csak rusztikusra, nem kell apróra. Minden hozzávalót egy lábosban felforralunk, és minimum 2 órán át állni hagyjuk. Vajazott, lisztezett tepsiben megsütjük alacsony hőmérsékleten. Kb. 15 perc kell neki. Mikor még langyos, kiszedjük a tepsiből (később már törik) és olvasztott csokiba mártjuk (vagy bekenjük) az alját. (Forrás: receptmánia)
Én a fahéjat kihagynám belőle... de ki hogy szereti. Én csak húsokhoz, sós ételekhez kedvelem a fehéj erőteljes karakterét.
Ma Márton napja van. Hoztam egy mesét Nektek. A Lúdas Matyit biztosan ismeritek. De ezt a hangjátékot nem biztos. Ebben Galiba a főszereplő (Benedek Miklós) és nagyon-nagyon jó... Szereplők még: Törőcsik Mari, Garas Dezső, Balkay Géza, Kállai Ferenc. Jó szórakozást! :)
15 megjegyzés:
Anyáám, de gyönyörűek a képek! És hogy én mennyire szeretem a moscauert!! :)
Szerintem karácsonyra én is kipróbálom!
Nyammiiii! Ezt én is imádom!
Ajaj! Én is elkezdtem gyűjtögetni a karácsonyi ajándékötleteket. De ha így folytatódik, hogy fogok közülük választani???
A végén összevonhatom az összes ünnepet...
Egyébként ha jól sejtem, ez a Lúdas Matyi hanglemez formátum volt. A Minden egér szereti a sajtot mellett ez volt csöpp korom kedvence! :)
Egy ideje már szemezek ezzel az édességgel, de most akkor el is mentem!
Gyönyörű!
Nosztalgia ezerrel, imádom! :)
Finom! :)
Imádom nagyon guszta
Oh nagyon szépek a képek. Ki fogom próbálni mindenképp!
A csókot kipróbálom, mert fehérje mindig van. Én a moscauert teljesen máshogy készítettem. Tajszínes-felfőzős receptem van.
Hát Duende, kár hogy nem vagyok a szomszédod,/neked meg jobb/, végig kóstoltam volna az összeset, míg el nem fogy.A képeid meg csodaszépek, van egy rózsaszín mignon-os fehér gyöngyökkel, régen amikor kezdtem nézegetni a blogodat, amikor azt megláttam, fél órát néztem egy ültő helyemben, az olyan csodaszép, az a kedvencem nálad, de a többit is szeretem nézni, még jobb lenne kóstolgatni:-)))))))))))))
Adri: Szerintem nagyon jó kiegészítő kis ropogtatnivaló süti ez karácsonyra. :)
Ági: Én most ettem és készítettem először, de a moscauertől el vagyok alélva. Isteni. :)
Padparadsa: Karácsony előtt minden ötlet jól jön! :) És nálunk is nagy kedvenc a családban! :)
Csibe, szerintem szeretni fogod! :)
Elif: :) Ami jó, az jó. Az mindig jó. :)
Ami: Bizony! :)
Bianka: köszi! :)
Pocak Panna: vigyázz. Függőséget okoz! :)
Dia: utánaolvasgattam a moscauernek és valóban, mindenhol azt a lisztes, tejszínes változatot találtam. De szerintem ez így sokkal egyszerűbb, és nagyon finom! :)
Anikó: szerintem meg kár hogy nem vagyunk szomszédok! Jól edumcsiznánk, állatkákkal eljátszanánk, meg jóket sütnénk-főznénk! :)
És köszönöm, nagy aranyos vagy és mindig jólesik a dícséret! :)
Aha, tényleg majdnem ugyanaz mint a habrudam. Csak az enyém csokis,kakaós, a tied pedig narancsos. Ez a forma is mutatós, lehet, hogy ilyet is készítek karácsonykor. :)
Így egyszerű Thrini, csak kiskanállal kis halmokat kell csinálni... :)
Köszönöm a receptet , évek óta sütöm már de megunhatatlanul finom. Idén megspékeltem a kókusszal.. hát nem ártott meg neki:))
Kedves Alma, nagyon-nagyon szívesen! :) Hű, jól hangzik, imádom a kókuszt! :)
Megjegyzés küldése