2010. november 9., kedd

Csokoládés kávékrém

..

Hirtelen rádöbbentem, hogy ha azonnal nem változtatok, olyan életem lesz, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fűz. Egyedül és kövéren halok meg, és mire három hét múlva rám találnak, már félig megettek a farkaskutyák. Vagy Glenn Close-zá változom a Végzetes vonzerőből. Így hát fontos elhatározásra jutottam. Annak érdekében, hogy jövőre ne végezzem ilyen trágya képpel, az Önsajnáló Rádió harmincon túliaknak szóló slágermúzeumát hallgatva, úgy döntöttem, hogy a kezembe veszem az életem. Naplóba kezdek, és elmondom az igazat Bridget Jonesról. A tejes igazságot.
Egyes számú elhatározás: magától értetődően leadok tíz kilót. Kettes elhatározás: mindig bedobom az előző napi bugyit a szennyeskosárba. Ugyanilyen fontos, hogy találjak egy kedves, érzékeny barátot, akivel járhatok és hogy ezentúl az alábbiak közül egyikkel se alakítsak ki romantikus kötődést: alkoholistákkal, munkaholistákkal, viszonyfóbokkal, nagyzolókkal, kukkolókkal, érzelmi fogyatékosokkal vagy perverzekkel. És főleg nem fantáziálok egy konkrét személyről, aki mindezeket megtestesíti. Sajnos ez a személy történetesen a főnököm. És azt gyanítom, hogy különféle, kissé igazságtalan okokból kifolyólag, ő sem fantáziál rólam.
Fogyókúrázni fogok (most már tényleg), hetente háromszor edzőterembe járok, leszokom a dohányzásról, a fényképeket albumba rakom, nem beszélek ki másokat a hátuk mögött, otthon is rendesen felöltözöm, megtanulom beprogramozni a videót, és végre rendes pasit kerítek magamnak. 
 
(Helen Fielding: Bridget Jones naplója)





Ez egy pikkpakk-krém. Villámgyors. Egyszerű. Olyan alkalmakra, mikor csak 20 percünk van a desszertre. Olyan alkalmakra mikor ránk tör az édességéhség. Vagy olyan alkalmakra... tudjátok. Mint a filmekben mikor a főhősnő szerelmi bánatában a nyitott hűtőajtónál, az éjszaka sötétjében kikanalazza nagy lógó pulcsiban vagy méretes férfiingben, mezítláb vagy vastag kötött zokniban (mackómintával vagy norvégmintával) a nagy doboz krémfagyit... :)) Persze főhősnőnk, ha szerelmi bánata van, biztos nem áll neki házilag pohárkrémet gyártani, de ki tudja?! Én már sütöttem éjjel 2 -kor pogácsát is...


Hozzávalók 4 pohárhoz:

3 tojás,
2 dl tejszín,
3 evőkanál porcukor,
1 vaníliáscukor,
5 cl erős feketekávé,
20 dkg étcsokoládé,
1 cl rum vagy whiskey.





A tojásokat robotgéppel fehéredésig és habosodásig felvertem a porcukorral, vaníliás cukorral és csipetnyi sóval. Vízgőzre tettem és innentől kézi habverővel, állandó keverés mellett besűrítettem a krémet. Vigyázzunk, nehogy rántotta legyen belőle... Hamar sűrűsödik. A vizes lábost a tűzön hagytam, mert egy másik kislábosban étcsokit tettem rá olvadni.
Amikor a krém langyosra hűlt, hozzákevertem a kávét és a rumot is. A tejszínt kemény habbá vertem és összekevertem finoman a kávés krémmel. A közben felolvadt étcsokihoz egy nagyon kevés - 2 cl-nyi vizet kevertem. A poharakba tettem krémet, megcsorgattam az olvadt csokival, megint krém, megint csoki. Hűtőbe száműztem 4-5 órára, hogy jól behűljön. (Ha fagyasztóba tesszük, akkor 20 perc alatt lehűl.)




Ennyi lenne. Isteni, nagyon kávés. Főhősnő bánata tán kissé enyhült. Legközelebb Bridget Jones hupikék levesével jelentkezzem... ??  :))

14 megjegyzés:

Ildy írta...

Jaj, ez BJ, én annyira imádom.:)
Isteni a recept meg a fotók, és azt a csodás poharat most nagyon irigylem, jobb, ha tudod:)

chriesi írta...

Mmmm...mmmm...mmm...!!!

duende írta...

Ildy: én is nagyon szeretem! :)
És köszönöm szépen!


Chriesi: :))

Ms. Poppy írta...

Némi ellentmondást vélek felfedezni az idézet, és eme isteni krémdesszert között.:D Ilyen finomsággal kicsit nehéz magától értetődően ledobni 10 kilót, de a depi garantáltan a múlté. Aztán mindenki döntse el, kinek mi a fontosabb.:)

dióhéj írta...

honnan az ördögből szedsz ilyenkor pitypangot a fotózáshoz? és egyáltalán, hogy az ördögbe tudsz ilyen jó fotókat készíteni? rettenetesen irigy vagyok, vedd tudomásul :)

duende írta...

Ms. Poppy: hát izé... tudod, a női lélek má' csak ilyen... :)


Dióhéj: Ez egy pici őszirózsavirág. :) Olyan gyönyörű színe van, hogy muszáj volt a fotóra komponálnom.
És köszi szépen! :)
Hát... most már gyorsan és egyszerűen. Három éve gyakorlom! :)

Padparadsa írta...

A fogadalmak már megvoltak! Most jöhet a kávékrém! ;)

Ami írta...

Micsoda fotó, micsoda krém!

Mézigörl írta...

Istenien néz ki, és a fotóóóók is csodásak! Szívesen elkanalazgatnám! :-D

Ildinyó írta...

Nagyon jót mosolyogtam az idézeten! :D Szeretem azt a filmet! :)
És ez a csokikrém nagyon finom lehet! Tetszenek a fotók is! Az a kis sárga virág is olyan jól odaillik! :)

DivatKörte írta...

Nem hagyhatom szó nélkül! Gyönyörűűűűűűűű!

Csibe írta...

Bridget naaagy kedvenc! Már ezerszer láttam és olvastam, egyszerűen imádom!
...mint ahogy a pohárkrémedet, és a fotóidat is! :)

Agni írta...

Máskor elfogadom a meghívásod egy kávéra, ha ilyennel vársz!! Nagyon finom lehet, gratula!!!:)))))))))

duende írta...

Köszikösziköszi Lányok! :))